• Anasayfa
  • Sorular
  • Psikologları netten takip edip bilgi edinmek bize ne kazandırıyor?
Sosyal Hayat

Psikologları netten takip edip bilgi edinmek bize ne kazandırıyor?

Gizli Kullanıcı18 Kasım 2024 07:52

Evliyim yani bu demek oluyor ki normal hayattan extra sıkıntı ben psikologları psikolojiyi bilinçaltıni insanlar neden böyle davranıyor severim bilgi edinmeyi ne yapmam gerektiğini çok faydası oluyor kişisel olarak bu bilgiler, ama diğer insanlarla olan ilişkilerimizde maalesef bir etkisi olamayabiliyor örn: narsist bireyle, eşimize sürekli anlattığımız haklı olduğumuz davalarda doğrusu bu bak dedigimizde umursamıyor ve diğer bireylerle birçok yerde birlikte olmak zorunda kalıyoruz ve ben diyorum ki; " Bu bilgileri Onun bilmesi gerekiyor " ben zaten biliyorum ve insanlari degistiremedigimiz gibi aynı yerde olmak zorunda olduğumuzdan dolayı muhattap olmak zorunda kalıyoruz o zaman psikolojiyi severek ve merak ederek takip ettiğim halde o zaman benim izlememe gerek yok diyorum sizce mantıksız mı?

Bu soru 18 Kasım 2024 15:33 tarihinde Psikolog Özgür Sarımaden tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, psikolojiye olan ilginiz ve bu alandaki bilgilere duyduğunuz merak, kendinizi geliştirme yolunda çok kıymetli bir motivasyon. Ancak diğer insanlarla ilişkilerinizde bu bilgileri uygulamada yaşadığınız zorlukların sizi hayal kırıklığına uğratmış olması anlaşılabilir bir durum. Özellikle eşinizle veya çevrenizdeki bireylerle olan ilişkilerinizde, haklı olduğunuzu düşündüğünüz konuların önemsenmediğini ya da dikkate alınmadığını hissetmek, zamanla bu bilgi birikiminizin boşa olduğunu düşünmenize neden olabilir.


Fakat buradaki temel nokta, psikoloji bilgisi edinmenin sizin kişisel gelişiminize katkı sağladığını ve bu bilgilere sahip olmanın yalnızca çevrenizi değiştirmekle sınırlı olmadığını fark etmektir.


Öncelikle, insanları değiştirme çabası genellikle yorucu ve hayal kırıklığı yaratan bir süreç olabilir. Bunun nedeni, bireylerin değişime karşı direnç göstermesi ve değişim için önce kendilerinin bir farkındalık geliştirmesi gerektiğidir. Ve bizler buna ''iç-görü'' diyoruz. Siz, psikoloji bilgilerinizi kullanarak bir şeylerin farkında olabilirsiniz, psiko-eğitim almış ve farkındalık geliştirmiş olabilirsiniz, ancak karşınızdaki kişi, bu bilgileri dikkate almak istemiyorsa ya da bu farkındalığa hazır değilse, onu değiştirmek sizin elinizde değildir.


Ancak bu, psikolojiye olan ilginizin gereksiz olduğu anlamına gelmez. Bilgi edinmek, hem kendinizi hem de çevrenizdeki insanları daha iyi anlamanıza, tepkilerinizi yönetmenize ve kendi sınırlarınızı belirlemenize yardımcı olur.


Psikoloji bilgisi, başkalarını değiştirmek için değil, öncelikle kendinizle olan ilişkinizi güçlendirmek için bir araçtır.


Örneğin, bir narsist bireyle iletişimde olduğunuzda, o kişinin davranışlarının sizinle ilgili değil, kendi içsel dinamiklerinden kaynaklandığını anlamak, onun sözlerine veya eylemlerine daha az duygusal tepki vermenizi sağlayabilir. Aynı şekilde, eşinizin sizi anlamadığı ya da haklılığınızı kabul etmediği durumlarda, bu bilgilere dayanarak kendi sınırlarınızı belirleyebilir ve iletişimde farklı yollar deneyebilirsiniz.


Psikolojiyle ilgilenmek, sadece diğer insanları anlamak ya da onları değiştirmek için bir araç değildir. Aynı zamanda kendi duygusal sağlığınızı korumak, stresle başa çıkmak ve hayatınızdaki zorluklarla daha etkili şekilde mücadele etmek için bir rehberdir. Bu bilgilerin sizin üzerinizde yarattığı olumlu etkiler, diğer insanlarla olan ilişkilerinizde dolaylı olarak fark yaratabilir.


Ancak bu etki, değişimin sizin dışınızdaki insanlardan ziyade, kendi içsel duruşunuzdan geldiğini fark ettiğinizde daha anlamlı hale gelir.


Sonuç olarak, bu tür bilgilerle kendinizi geliştirmeye devam etmek, başkalarının tepkilerinden bağımsız olarak size katkı sağlayacaktır. Psikoloji bilgisi, başkalarını değiştirmek için değil, kendi yolculuğunuzu daha bilinçli ve güçlü bir şekilde sürdürebilmeniz için bir araçtır. Bu nedenle, bilginizi artırmak ve kendinize katkı sağlamak, uzun vadede hayatınıza olumlu bir değer katacaktır.

alinti

Çok açıklayıcı ve tatmin olunan bir cevap emeğinize sağlık çok teşekkürler ✨

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Hiçbir şeye yetişemiyorum hissinden kurtulamıyorum

Merhabalar, ben evliyim 26 yaşında ve 1 oğlum var 3 yaşında. Ariyeten açıktan okuyorum. Bende şöyle bir sorun var ne olursa olsun sanki hiçbir şeye yetisemeyecek gibi hissediyorum, örneğin bugüne kadar kpss ye hazırlanıyordum doğru düzgün çalışmadığım hâlde, biri bir here çağırınca ama sınavım var kaygısına kapılıyordum. Mesela yarın da arkadaslrla bulusacaktik unutmuşum , çok da nadir sosyal aktivitelerim. olur, düşünüyorum ama başka bir sınavım var DGS 9 ay sonra. Sınavlar mi bana ağır geliyor bilmiyorum, yani sınavlarım olmasa da böyle olur muyum onu da bilmiyorum. Sanki hep birşeyleri yetiştirmem gerekiyor beni bekleyen işler var bazen herşeyi düzene oturtunca sakjn kafayla kahvemi içiyorum çıkmak istiyorum ama biraz birkince kafam allak bullak oluyor bitirmeden hiçbir yere gitmek istemiyorum sanki aklım kalacak gibi hissediyorum, bu hissin beni yıprattıni fark ettim, acaba bir düzen oluşturmadığım için mi bu hisler veya düzen olursa da böyle mükemmelliyetci herşey düzenli olsun hayatımda isteyecek miyim bilmiyorum. Ev iş çocuk, kıyafet, evin ihtiyaçları yani bunlardan ben sorumluyum eşim de ihtiyaçları alır. Maddi olarak da pek iyi durumda olmadığımız için genelde her ay brsy alabiliyoruz ama benim aklıma geliyor bazen alamadiklarim keşke hemen alabilsek diyorum. Evimi pek beğenmiyorum mesela mutfağım yeni değil bazen girince sanki hep kirli gibi hissediyorum, oğluma bakıyorum bazen sanki onunla güzel ilgilenemiyor gibi hissediyorum açıkçası gerçekten de pek ilgilenemiyorum. Kısacası beynim de hayatım da darmadağınık gibi hissediyorum, sanki meslek sahibi olup ayaklarım üstünde dursam herşey geçecek ve huzur bulacağım gibi hissediyorum