Psikoloji

Rüyaların sürekli aklıma gelmesi

Gizli Kullanıcı20 Ağustos 2024 09:12

bir gün için de sürekli yıllar önceki yeni birkaç haftaki rüyalar sürekli aklıma geliyor anlık neden boyle oluyor aceba aklımımı kaybediyorum diye korkuyorum kaygılı bir yapım var sürekli düşünüyorum ne düşündüğümü bilmşçiyorum anlık beynim bomboş aha akşım gidiyor diyorum kendi kendime şizofren oluyorumm sanıyorum sirekli aklımda düşünceler anında unutuyorum ne düşündüğümü benden bagımsız oluyor bu düşünceler neden boyle oluyor aceba

Bu soru 21 Ağustos 2024 17:11 tarihinde Psikolog Eda Şenol tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,

Kendinizi tanımlarken kaygılı bir yapıya ve sürekli bir düşünme halinde  olduğunuzu belirtmişsiniz. Hiçbir bebek kaygılı olarak doğmaz. Kaygı mevcut hayat standartlarımıza, geçmiş yaşam deneyimlerimize, çocukluk dönemimizdeki ebeveyn tutum ve davranışları, sosyokültürel ve sosyoekonomik çevresel faktörler gibi süreçlere bağlı olarak şekillenir. 


Kaygı günlük hayatta her bireyin sahip olduğu bir duygudur. Kaygılanmayı genel olarak olumsuz/kötü hissettiren bir durum gibi atfederiz. Hal böyle olunca duygularımızı iyi ya da kötü olarak ayırıp kötü duygulardan kendimizi olabildiğince geri çekmeye çalışırız. Kaçırdığımız bir noktaysa, kaçtığımız tüm olay ve duygulara o kadar hassasiyet geliştiririz ki aslında önceden hiç gözümüzde büyütmeyeceğimiz olaylara karşı duygularımızı devleştiririz. Örneğin, yolda karşıdan karşıya geçerken arabaları kontrol etmeden geçersek araba çarpacak kaygısı yaşamamız normal bir durumdur. Aksi takdirde verdiğim örneğe bağlı olarak hiç kaygı hissetmesek ve yola kontrolsüz bir şekilde çıksak bu olayda yara almamız muhtemeldir. Örnekten çıkaracağımız şey bütün duygularımızı (mutluluk, üzüntü, öfke, kaygı…) hayattaki her şey gibi yeteri düzeyde yaşayıp hissedebilmek mühim olandır.


Geçmiş yaşam deneyimlerinizi sık sık düşünmek ve rüyalar görmek geçmişte yaşadığınız olayları içselleştiremediğinizin göstergesi olabilir. Sizi daha fazla tanımış olsaydım rüyalarınız hakkında konuşup yorum yapmak daha doğru olurdu. Sık ve tekrarı olan rüyalar görmek bize bilinçdışının getirdiği ögeleri barındırır. Bu ögeleri hayatınızda anlamlı bir noktaya koyabildiğinizde, hissettiğiniz olumlu veya olumsuz tüm duygularınızı kabullenmek ve yaşamak daha kolay olabilir. 


Sık ve aynı konular çerçevesinde sürekli bir biçimde düşünmek kaygıyı tetikleyen ve arttıran bir eylem olduğunu unutmamalısınız. Sık düşünmek kaygınızı, kaygınız da fiziksel ve zihinsel sağlığınızı olumsuz tetikler. Hissettiğiniz ve yaşadığınız duygular nedeniyle kendinizi bir hastalıkla etiketlememelisiniz. Yaşadığınız süreci tek başınıza aşamayacağınızı düşünüyorsanız ilk önce bir hekime fiziksel muayene olmanızı daha sonra da size uygun olduğunu düşündüğünüz bir psikologla görüşmeniz daha uygun olacaktır. 


Sağlıkla kalın..

Psikolog Eda Şenol