Psikoloji

Saçma şeylere inanmak konusunda ne yapacağız

Gizli Kullanıcı1 Mayıs 2025 13:19

İyi günler benim annem hakkında bazı sorunları sizlere belirtmek istiyordum da antidepresanlar pek etki etmemekte ne yapacağımızı bilememekteyiz. Sorunlar sırayla ; öncelikle kafasını hayatta kaşımaz kaşırsa hafıza kaybı olacağına inanıyor, su içerken ilk iki yudumu tükürüyor onları içmenin yanlış olacağını düşünüyor, diyelim ki oturduğu sandalyede biraz kötü hissederse bir daha o sandalyeye oturmaz o sandalyenin bir sorunu olduğuna inanıyor. Öncesinde yıllarca olanzapin tarzı ağır antidepresanlar kullandık işe yaramadı şimdi de aripiprazol kullanmaya başladık ama o da pek işe yaramıyor ne yapacaz bilemiyoruz şimdide oturduğu evde hasta olduğunu düşünüyor bu yüzden de eve girmek istemiyor uzman görüşüne ihtiyacımız var sizlerden ricam bize bir yol göstermeniz. İyi günler 🙏

Bu soru 7 Mayıs 2025 14:08 tarihinde Psikolog M. Çağla Karataş tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Annenizle ilgili yaşadığınız süreci ve hislerinizi anlamaya çalışıyorum. Onun iyiliğini önemsemeniz ve bu konuda bir adım atmanız gerçekten çok değerli ve takdir edilesi. Bir uzman görüşüne başvurduğunuzdan bahsetmişsiniz. Bu adımı atabilmek gerçekten çok kıymetli. Bu noktada sorunuzu detaylandırmak ve süreç hakkında dikkat etmenizin faydalı olacağını düşündüğüm bilgileri sizlere hatırlatmak isterim.


Psikiyatristler ve psikologlar, aynı alanda ama farklı müdahale biçimleriyle çalışan iki ayrı meslek dalıdır. Bazen ihtiyaçlara göre her iki uzmanla birlikte süreci yürütmek gerekebilir. Biz psikologlar, psikiyatriden alınan dönüşlerle yakından ilgileniriz. Psikiyatriye başvurduğunuzda hangi gerekçeyle başvurduğunuz, hangi gözlemlerin yapıldığı ve değerlendirme sonucunda hangi kararın alındığı gibi detaylar sizler tarafından da detaylıca öğrenilmelidir.


Psikiyatrist uygun görürse ilaç tedavisi başlayabilir. Sizlerin de ilacı hangi dozda, ne amaçla ve hangi durumu kontrol etmek veya rahatlama sağlamak amacıyla aldığınızı detaylıca bilmeniz gerekir. İlaç kullanımına başladığınızda, ilacın sürecinin nasıl ilerleyeceğini psikiyatristinize sormanız ilerleyen sürecinizin takibi açısından önem taşır sevgili danışan. Böylece ilacın annenizin sürecine olan etkisini ve faydasını gözlemlemek de kolaylaşır.


Annenizin sürecine hassasiyetle yaklaşmanız ve iyi olma yolculuğunda yanında olduğunuzu hissettirmeniz çok güzel. Durumu anlayabilmek adına üzerinize bir sorumluluk almış ve bunun için çaba göstermişsiniz. Bu çabanızın sonuca daha kolay ulaşabilmesi adına size birkaç detaydan bahsetmek isterim.

Akla doluşan bazı düşünceler bazen gelip geçerken bazen de zihinde asılı kalır. Gitmeyen bu düşünceler zamanla daha inandırıcı gelmeye başlar. Hatta kişi, o düşüncelerin gerçek olmadığını bilse bile onları zihninden atamaz. Bu düşüncelerin gerçekleşme ihtimali bile yoğun kaygı yaratabilir. Kaygı daha da artmasın diye düşüncenin söylediği şeyler yapılır. Bu, yaşayan kişi için oldukça yorucu bir durum haline gelebilir sevgili danışan. Böylesi durumlarda, düşünceleri nasıl durduracağını bilmemek kaygıyı daha da artırabilir. Bu da bir süre sonra kısır bir döngüye dönüşebilir. Düşünceleri durdurmak sanıldığı kadar kolay olmadığından, bir terapi sürecine ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda bir uzmandan destek almak, annenizin düşüncelerini kontrol edebilmesinin yollarını bulmasına yardımcı olabilir.


Bu döngü zamanla kişinin günlük yaşamını, konforunu, sosyal ilişkilerini ve genel ruh halini olumsuz etkileyebilir. Ancak siz anneniz için bu döngünün kırılması adına ilk adımı atmışsınız. Devamını da getirebilmek amacıyla bu platforma yazmışsınız. Yazdıklarınızdan, annenizin yaşadıklarını önemsediğiniz ve çözüm arayışında olduğunuz açıkça anlaşılıyor. Bu çok değerli bir çaba.


Süreçle ilgili size hatırlatmak istediğim bazı noktalar var sevgili danışan. Öncelikle, uzman görüşü almaktan çekinmeyin. Psikiyatristten alınan değerlendirme ve başlanılan ilaç tedavisi elbette önemli; ancak bunun yanında bir psikolog desteği de süreci tamamlayıcı olabilir.


Çünkü bazı durumlarda yalnızca ilaç kullanımı yeterli olmayabilir. Özellikle de düşünce kaynaklı zorluklarda, bu düşüncelerle çalışmak ve başa çıkma yolları geliştirmek için psikoterapi büyük fayda sağlayabilir. Unutmayın ki düşünceler değişmeden davranışların değişmesi oldukça zordur.


Psikolog desteğiyle annenizin bu düşünceleri nasıl değerlendirdiği, onlara nasıl tepki verdiği ve hangi inançlarla bu düşünceleri oluşturduğu gibi konular detaylıca çalışılabilir.

Sizin bu kadar ilgili ve çözüm odaklı olmanız, anneniz için güçlü bir destek anlamına geliyor. Bazen yaşananlar birey için gerçekten yorucu olabilir. Bu yüzden çevrenin desteği çok değerlidir.


Sorunuzun hassasiyetini de düşünerek, sürecinizi anlamanıza özel bir cevaplandırma yapmak istedim. Uzmanınızdan alacağınız dönüşlerle sorunuzu tekrarlamak isterseniz, size yeniden destek olmak için burada olacağız.


Sevgilerle...