Psikoloji

Sağlığım hakkında sürekli endişeleniyorum

Gizli Kullanıcı9 Eylül 2024 21:35

Merhabalar ben bu sene başında yaşamaya başladım bu kaygıyı ondan öncesinde hiçbir sıkıntım yoktu son zamanlarda sadece sağlığım hakkında endişe duyuyorum vücudumun nerdeyse her bölümü için doktora gittim hepsinde de sonuçlarım temiz ama tekrar ufak bir ağrı hissetsem hemen kaygılanmaya başlıyorum doktorlar yanlış baktı diyerek tekrar randevu almak istiyorum geceleri de korkumdan uyuyamıyorum sabahlara kadar oturuyorum gün içerisinde de uykusuzluktan hiçbir aktivite iş vs. yapamıyorum hobilerime vakit ayıramıyorum ailemden sürekli onay almak istiyorum (burası ağrıyor bir şey olmaz değil mi diyerek) kendimi sakinleştirmeyi deniyorum ama o da kısa süreli etki ediyor kafamın içinde sadece sağlığım hakkında düşüncelerim dönüp duruyor

Bu soru 10 Eylül 2024 15:32 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,


Yaşamakta olduğunuz kaygıları çok iyi anladığımı belirtmek isterim. Zaman zaman bedenimizden sinyaller alarak bir rahatsızlığımızın olduğunu düşünebilir ve bir doktora başvurabiliriz. Bu gayet olması gereken bir tutum ve yaklaşımdır. Bazen bir bulguya rastlanmamış olması bizleri tatmin etmeyebilir ve de ikna olmayabiliriz. Sonrasında tekrar tekrar bunları düşünmek, sık sık doktora başvurmak kaygı seviyemizdeki artışın etkileridir.

Sevgili danışan elbette sağlığınız için endişelendiğinizi çok iyi anlıyorum. Ancak kaygılandığınız konunun yalnızca sağlığınız ile ilişkili olup olmadığını değerlendirmenizi isterim.

Öncelikle sağlığınız ile ilgili bir problemle karşılaşılmamış olması, sizin için yeterli bir kanıt değil midir?

Size ne söylenildiği veya ne sunulduğu taktirde ikna olacağınızı düşünüyorsunuz? Ailenizin onayına niçin ihtiyaç duyuyorsunuz?

Düşünce kalıplarınızı bir değerlendirelim.

Yaşamakta olduğunuz bazı bedensel ağrılarınız mevcut. Bundan dolayı oluşturmuş olduğunuz ''inanç'' doktor sonuçlarınız temiz olsa dahi bu ağrılarınızın ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklandığını düşünmenizdir. Tüm bu olay ve inançlarınız sonucunda da bir kaygı duygusu geliştirmiş olabilir misiniz? Sürekli endişe ve kaygı duymak zaman içerisinde ağrıya daha çok odaklanmanıza ve tekrar tekrar doktora başvurma isteğinizi açığa çıkarır, zamanla gün içerisindeki farklı olay ve durumlara olan dikkatinizi kaybedersiniz. Bu da sizin gündelik hayatınızı olumsuz etkileyerek günlük veriminizi azaltabilir.

Bu nedenle, ilk amacımız günlük rutinlerinize geri dönmenizi sağlayarak, kaygılarınızı değerlendirebileceğiniz bir saat dilimi oluşturmak olmalıdır.


İlk olarak, gün içerisinde yapabileceğiniz minik görevler oluşturmalısınız.

Örneğin, kahvaltı hazırlamak, yürüyüşlere çıkmak, bir konu üzerine araştırma yapmak veya bir film izlemek gibi oldukça basit görevler ile başlayabilirsiniz.

Bu görevleri haftalık olarak listeleyebilir ve kendinizi gün sonunda görevlerinizi yerine getirdiğiniz için bir tatlı ile ödüllendirebilirsiniz.


İkinci olarak, ''düşünce saati'' oluşturmalısınız.

Günün belli bir saat dilimini belirleyerek tüm olumsuz düşüncelerinizi o saat dilimine kadar ertelemelisiniz. Bu yöntem sizin hem gündelik veriminizi arttıracak hem de zamanı geldiğinde size bu düşünceleri değerlendirmek için zaman tanıyacaktır.


Sevgili danışan, süreç içerisinde zorlandığınızı çok iyi anlıyorum. Ancak kaygılandığınız anlarda kanıtlara odaklanmalı ve kaygınızı yönetemediğinizi hissettiğinizde bunu çevrenizdekiler ile paylaşmalısınız.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almanız, süreci daha sağlıklı değerlendirerek bir çözüm yolu oluşturmanıza yardımcı olacaktır.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

alinti

söyledikleriniz beni biraz düşündürdü ve tatmin etti çok teşekkür ederim tavsiyelerinizi uygulamak umarım biraz daha rahatlatır beni

Cevaplanmış benzer sorular