Sağlık anksiyetesinden kurtulmanın yolu var mı ?
Çok yoğun bir şekilde korkularım var. En ufak sağlık sorunumu günlerce aylarca düşünüp kaygılanıyorum ve en kötü senaryoyu yazıyorum. Çok kötü bir durum kimse anlamıyor gerçekten elimde değil. Şuan 28 yaşındayım bu bende çocukluktan beri olan bişey. Ben baş edemiyorum ve gün geçtikçe korkum artıyor sürekli en kötü hastalıklar düşünmekten çok yoruldum. Kesin bir çözüm var mı beni bu sorundan kurtaran.
Bu soru 4 Aralık 2024 21:38 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Bahsetmiş olduğunuz durum bizlerin de sağlık anksiyetesi olarak adlandırabileceği, kişinin yaşamış olduğu sağlık sorunlarını en kötü senaryo ile desteklemesi ya da var olan bir sağlık sorunu olmamasına rağmen bile hissettiğini düşündüğü ağrılarla birlikte önemli bir durum olduğunu varsayması üzerine korku duyması ve en kötü durumu düşünmesi olarak nitelendirilebilir.
Yaşamış olduğunuz bu durum çocukluk deneyimlerinizden, öğrenmiş olduğunuz kaygı durumlarından, çevresel faktörlerden ve kaygınızı yönetemiyor olmanızdan kaynaklanabilir.
Bu durumu Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüyle çalışan bir terapist ile kolaylıkla çalışabilirsiniz.
Yine de bu noktada size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı stratejilerden bahsedebiliriz:
Düşüncelerinizin kaydını tutarak sürece başlayabilirsiniz. Burada yapmanız gereken şey gün içerisinde sağlığınızla ilgili aklınıza gelen düşünceler not almak ve sonrasında bu düşüncenin gerçek gerçekliğini sorgulamak ver gerçekçi olmayan bir düşünce ise alternatif daha gerçekçi bir düşünce üretmeye çalışmak.
Örneğin;
Başım ağrıyor, kesin tümör var.
Bu düşüncenin gerçekliğine (0-10 arası) bir inanç puanı verebilirsiniz.
Sonrasında bu düşüncenizi destekleyen ve çürüten kanıtlar kendinize sunun.
Destekleyen kanıt: “Başım ağrıyor. Tümörde de baş ağrısı olabilir.”
Desteklemeyen kanıt: “stres kaynaklı, başka bir rahatsızlık nedeniyle, yorgunluk nedeniyle de olabilir. “
Daha gerçekçi bir düşünce ise;
“Baş ağrısı yaygın bir durumdur, ciddi bir nedeni olmak zorunda değil. “
sağlığınızla ilgili kaçındığınız şeyler varsa kendinizi buna maruz bırakmaya çalışabilirsiniz ve güvenilir kaynaklardan konuyla alakalı araştırmalar makaleler okuyabilirsiniz.
Fakat burada önemli olan nokta ise sağlığınızla ilgili endişelendiğiniz konuları bilinçsizce araştırmak, inanmak istediğiniz şeylere inanmak ve internette yazan şeylerin gerçekliğini sorgulamadan kabul etmeye çalışmak yanlış olabilecek bir noktadır. Bu yüzden internet üzerinden bir hastalık bakıyorsanız sürekli semptomlarınızı kontrol etmekten ve araştırmaktan kaçınmalısınız.
Eğer bu süreç uzun zamandır kendi başınıza aşmakta güçlük çektiğiniz bir süreç ise bir terapistden destek alabilir ve bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.
Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiyle kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz