Psikoloji

Sakin kalmak için ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı11 Ekim 2024 10:52

Erkek arkadaşımın en ufak hareketine sinir oluyorum ve bunu istemsizce yapıyorum. En garip kısmı sadece ona karşı böyleyim. Sürekli sinirleniyorum sürekli bağırıyorum. Ve buna engel olamıyorum çok uğraşıyorum sakin kalmaya ama ne yazık ki beceremiyorum. Onu seviyorum ama sevmem ona sinirlenmeme engel olmuyor.

Bu soru 11 Ekim 2024 15:32 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Bu durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadıklarınızı anlamlandırıp çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


"Erkek arkadaşımın en ufak hareketi beni sinirlendiriyor" yazmışsınız. Hangi zamanlarda öfkenizin daha yoğun olduğunu düşünmenizi rica edeceğim. Sizin rahatsız olduğunuz olgu nedir acaba, önce buna odaklanalım. Örneğin sizin adınıza kararlar alıyor ve bunu sık yapıyor olabilir veya yemek yerken ses çıkarması sizi rahatsız ediyor ve bunu sık yapıyor olabilir. Sık sinirlenmenizin sebebi sık yapılan bir davranışın sizin hoşlanmadığınız bir davranış olması olabilir. Buna ek olarak şunu da düşünmek gerekir. Tüm romantik ilişkilerinizde durum böyle miydi? Daima partnerinize karşı kolay öfkelenen biri miydiniz?


Peki ya öfke bir araç olabilir mi? Kendiniz, ifade etmeniz için size aracılık ediyor olabilir mi? Erkek arkadaşınızla çözümleyemediğiniz, konuşmadığınız, konuşmak isteyip konuşmayı ötelediğiniz konular var ise bastırdığınız bu konuları ifade etmenizde öfke aracı oluyor olabilir. Bastırılmış duygular bir şekilde dışarıya çıkmak için yollar bulurlar. Bunlar bazen öfke, bazen uyku sorunları, bazen baş ağrıları vb olabilir.


Size bir öfke günlüğü tutmanızı önerebilirim. Günlükte sık tekrarlayan davranışlar neler olacak, sizi en çok öfkelendiren hususlar neler bunları görebilirsiniz. Sinirlenme anında birikmiş, konuşulmamış duygular açığa çıkabilir. Kavgalarınız tek bir konu üzerinde mi şekilleniyor? Geçmiş deneyimlerle mi alakalı? Bunlar da oldukça önemlidir.


Öfkelendiğinizde doğru olan öfkenizi içinizde tutmak değil, sağlıklı ifade edebilmektir. Stres yönetimine yönelik rahatlama egzersizleri öfke kontrolü konusunda size yardımcı olabilirler.


Eğer bu durum hayat kalitenizi olumsuz etkiliyorsa uzman desteği almayı düşünebilirsiniz. Yardım istemek kendimize değer verdiğimizin, kendimize karşı sorumluluklarımızın farkında olduğumuzun bir göstergesidir.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Öncelikle teşekkür ederim çok güzel ifade etmişsiniz. Geçmişteki iliskimde güven problemi yaşadığım için öfke problemim ortaya çıkmıştı ve onunla yollarımı ayırdım. Bu iliskimde ise yine bı güven sarsılması açısından öfke problemim çıktı. Kendimce kendimi söylenecek yalanlardan, kandırılmaktan kendimi böyle korumaya çalışıyorum sanki, bende anlamlandıramıyorum bu öfkemi çok ufak şeylerde.

Cevaplanmış benzer sorular