Psikoloji

Sanırım kabızlığım psikolojik nasıl aşarım

Gizli Kullanıcı20 Şubat 2025 19:43

Merhabalar 5 yıldır ilaçla tuvalete çıkıyorum ama başlangıcı biraz ironik köydeki yer tuvaletine yapamamam üzerine olmuştu ki sebebi tavanında ahşaplar ve örümcek ağları olmasıydı ama illaki genetikte de vardır şimdi ise ilaç bağımlılık yapmış olacak ki çıkamıyorum ama kendimi de kasıyorum yani afedersiniz anüsümü özellikle çünkü acıyacak ya da asla çıkamayacağım sürekli böyle olacağım korkusu oluyor ve çevrem bunun psikolojik olabileceğini söylüyor nasıl yenebilirim? Antidepresan kullanmayı da hiç istemiyorum aslında ama bilemiyorum siz ne önerirsiniz acaba

Bu soru 21 Şubat 2025 23:14 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle yaşamış olduğunuz duruma çözüm bulmak istemenizi takdir ediyorum. Şu an içinde bulunmuş olduğunuz sıkıntının sizi ne kadar huzursuz ettiğini anlayabiliyorum. Tuvalette örümcek ağı görmeniz üzerine sizde böyle bir problemin oluşması ve yıllardır geçmemesi sizde bir tür endişelere yol açmış görünüyor. Okb, anksiyete ya da tuvalet fobiniz gelişmiş olabilir fakat tanı koymam buradan imkansız bu yüzden kesin bir şey söyleyemem ama size birkaç öneride bulunabilirim.


En başa gidersek sizi tuvaletin pisliği mi tiksindirdi yoksa örümcek ağı mı ve bu örümcek ağını görünce ne hissettiniz ? Çocukluğunuzda herhangi bir tuvalet problemi yaşamış mıydınız ? Bu soruların cevabı bizi asıl nedene götürecektir. Yaşamış olduğunuz olumsuzluktan sonra tuvalete gitmek istememeniz ve korku geliştirmeniz normal fakat bu davranışın uzun süreye yayılmasını ve hayatınızı etkilemesini istemiyorsanız yavaş yavaş kendinizi tuvalete alıştırmayı deneyin başlangıçta kapalı klozetin üstüne oturabilirsiniz sonrasında kapağı açıp oturun aşama aşama ilerleyin. Kafanızda kötü senaryolar oluşursa hemen kendi kendinize tuvaletin güvenli bir yer olduğunu bedeninizin buna ihtiyaç duyduğunu söyleyin. Gün içinde 1-2 kere gevşeme egzersizleri ve meditasyon yaparak rahatlayın ve kötü düşüncelerinizi zihninizden uzaklaştırın. Sizin durumunuzdaki biri eğer ilaç kullanmak istemiyorsa bir psikologa giderek ilaçsız bir şekilde terapiye başlayabilir. Size en büyük tavsiyem kötü düşünceleriniz daha da ilerlemeden önce bir psikologa gitmeniz. Umarım her şey sizin için çok güzel olur. Sevgilerle…

Cevaplanmış benzer sorular