Şartlandırma sorunuma bağlı konversif epileptik nöbetlerimi nasıl yenebilirim?
Yıllardır süren korku ve aile ferdi kaybı hüznü yüzünden konversiyon bozukluğu yaşamaktayım ve buna bağlı epileptik nöbetler geçirmekteyim ne zaman kendimi şartlandırsam umarım bugün geçirmem ya da inşallah geçirmem desem ters tepip bu nöbetleri geçiriyorum ve resmen hayatıma engel olmuş durumda mesleğimi de yapamıyorum başka işlerde de çalışamıyorum ya şurada geçirirsem ya burada geçirsem diye diye sosyalliğimi sıfırlamış durumdayım EMDR terapisi yerine bdt önerildi 6-8 seans arası görüşmelerim oldu fakat bi türlü terapötik ilişki kurulamadı bu yüzden de afallamış durumdayım.
Bu soru 2 Nisan 2025 13:58 tarihinde Psikolog Melisa Sude KAV tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Paylaştıklarınızdan görüyorum ki yaşadığınız bu durum sizi ne kadar zorladığını ve yıprattığını tahmin edebiliyorum. Yaşadığımız stresli ve duygusal zorlanmanın sonuçlarını bedensel semptomlarla ortaya çıkması olarak tanımladığımız konversiyon bozukluğu ciddiye alınması gereken konulardan biri sizin de bahsettiğiniz üzere yıllardır süren korku ve aile bireylerinizin kaybının üst üste gelmesi bedeninizin bu duygusal zorluklara bir tepkisinin sonucunu gösteriyor. Sizi anlıyorum. Yanınızda olduğumu bilmenizi isterim geçirdiğiniz nöbetlerin günlük yaşamınıza etkilerinden bahsederken aslında kendinizi sosyal izolasyona çekmiş olduğunuzu görüyorum ve bu durum sizin yaşamak istediğiniz hayatı , yapmak istediğiniz birçok şeyin de önüne geçmiş hatta mesleğinizi yapmanıza neden olmuş. Bu noktada yaşadığınız bu duyguları benimle paylaşma cesareti göstermenizde gözden kaçırılmaması önemli bir nokta. Duygularınızı bir nebze olsun paylaşmanız yaşadığınız bu durumun yükünü biraz olsun hafiflettiğini düşünmekteyim.
Diğer bir konu ise EMDR ve BDT terapi yöntemleri arasında kaldığınızı ve karar vermekte zorlandığınızı belirtmişsiniz. Öncelikle her iki terapi yöntemi de kendi için farklı yaklaşımları içerir ve dolasıyla etkileri kişiden kişiye değişmektedir. EMDR terapisi daha çok travmatik olay ve anılar üzerinde dururken BDT ise olumsuz ve işlevsel olmayan ( faydasız ) düşüncelerimizin yerine olumlu ve işlevsel (faydalı) olan düşünceye dönüştürerek duygu ve davranışlarımızda değişiklikleri elde etmesi sağlamaktadır. Konversiyon bozukluğu tedavisinde de genelde BDT yaklaşımı daha çok tercih edilmektedir. Anladığım kadarıyla sizin de BDT terapisi konusunda bazı deneyimleriniz olmuş fakat terapist ve danışan arasında güvenli bağ dediğimiz terapinin önemli unsurlarından biri olan terapötik bağ henüz kurulamamış bu durumun da dikkate alınması gereken ve sizin de terapide zorlandığınızı gösteren bir durum Belki de bir süre kendi iç sesinizi dinlememiz gerçekten neye ihtiyacınızın olduğunu anlamanız size daha iyi gelecektir.
Kendinize farklı destek yolları bulmanız iç dünyanızı keşfetmenize yardımcı olacaktır. Örneğin kişisel olarak sizi rahatlatacak aktiviteler yürüyüş yapmak müzik dinlemek veya yazı yazmak gibi iyileşme sürecinizi destekleyecektir.
Son olarak hayatınızın her adımında cesaretinizi kaybetmemeniz ve kendinize önyargılı bir yaklaşımdan ziyade şefkat göstermeniz çok önemli olduğunu unutmayın. Bu zorlayıcı durumun bir süreç olduğunu size hatırlatmak isterim. Bu süreçte yalnız değilsiniz ve eğer isterseniz her zaman destek alabilirsiniz..
Sevgiler
Psikolog Melisa Sude Kav