Sosyal Hayat

Sessizliğimi aşmak için nasıl davranmalıyım?

Gizli Kullanıcı8 Ocak 2025 00:53

Fazla sosyal biri değildim WhatsApp grubundaki sohbetlere bile dahil olamıyorum sosyalleşmek istesem de sessiz kalıyor sesim çıkmıyor ortamlara veremiyorum kendimi beni dışlar mı beni ciddiye almaz mı şüphesi hep var bunu aşamıyorum ? kendimi bu tür durumlarda tuhaf hissediyorum sosyalleşmek bu durumu aşmak istiyorum dışardaki insanların beni hor görme ihtimali beni çok yoruyor kabul görülmek istiyorum diğer insanlara güçlü iletişim olması gerektiğini düşünüyorum.

Bu soru 8 Ocak 2025 13:39 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,

Yaşadığınız durum, sosyal ortamlarda sessiz kalmak ve kendini ifade edememe birçok insanın yaşayabildiği bir durumdur.Sosyal ortamlarda kabul görme ve kendine güven konusunda yaşadığın zorluklar olabilir.

Ancak bu durumun üzerine çalışıldığında adım adım ilerlendiğinde değiştirilebilecek bir beceri olduğunu bilmelisiniz. Neler yapabilirsiniz birlikte bakalım istiyorum.


Sosyal beceriler bir anda gelişmez ancak zamanla ve küçük adımlarla gelişir.

WhatsApp grubunda, doğrudan bir tartışmaya girmeden önce birine katıldığınızı göstermek adına emoji bırakma veya kısa bir onaylama mesajıyla başlayabilirsin.

Örneğin, “Çok haklısın” ya da “Bu gerçekten mantıklı” gibi kısa ifadelerle sohbete dahil olmayı deneyebilirsiniz. Bu basit ve yapılabilir bir adım olur ve sonrası için daha fazla katılım temeli atmış olabilirsiniz.


Zihnimize zaman zaman düşünceler gelir. Bunların çoğunu olumsuz içerikli düşünceler oluşturur. Burada “Kabul görmeyecek miyim?” veya “Acaba beni ciddiye almazlar mı?” gibi düşünceler, özgüveni düşüren ve davranışları kısıtlayan olumsuz düşüncelerdir. Öncelikle bu düşüncelerin olumsuz olduğunu ve sadece düşünceden ibaret olduğunu bilmelisiniz.

Yine zihninize o düşüncelerin geldiğini düşünelim, hemen kendine şunu sormayı dene: “Bu gerçekten doğru mu? Yoksa zihnimdeki bir varsayım mı?”

Sonra gerçekçi bir bakış açısıyla “Herkes benim söylediklerimi eleştirmekle ilgilenmiyor, insanlar da çoğu zaman kendilerine odaklanır” gibi düşüncelerle bu düşüncelerle değiştirmeyi deneyebilirsin. Bu gibi cümleleri, o an olumsuz diye bahsettiğimiz zihnindeki düşünceler varken hatırla.


Genellikle birçok kişi, sessizlikten çıkmak isterken ilk söyledikleri cümlenin son derece mükemmel olmasını ister. Ancak sosyal iletişim kurmak mükemmellikle ölçüşmeden doğal olmayı gerektirir.

Kendine sık sık hatırlatmanı istediğim bir şey var: “Kusursuz olmak zorunda değilim, sadece fikirlerimi paylaşmak istiyorum” cümlesini kullanma alışkanlığı geliştir. Dilersen birkaç yere not et ve gözünün önünde olsunlar.


Şu an bu durum seni zorluyor ve çözüm yolları arıyorsun. Ancak seni zorlayan durumların dışında, kendini daha rahat ifade edebildiğin durumlara da odaklanabilirsin.

Hangi konularda konuşurken kendini daha rahat hissediyorsun? Ya da kimler varken daha rahat konuşuyorsun? Yüz yüze ya da telefonla konuşma bu durumu etkiliyor mu?

İlgin olan bir konuyu açarak sohbete dahil olabilirsin. Örneğin, ilgini çeken bir dizi, bilgi sahibi olduğun bir olay hakkında konuşmak nasıl olur sence? Eğer aile üyelerinin yanında kendini ifade etmen daha rahatsa ya da tekli buluşmalarda bu durumu yaşamıyorsan sosyal olarak adımlar atmalıyız.


Sosyal endişe yaşayan insanlar genellikle olumsuz bir deneyim yaşadılarsa buna daha fazla odaklanırlar.

Gün içinde yaptığın sohbetlerde ya da biriyle iyi bir iletişim kurduğun zaman, bu olumlu deneyimleri fark et ve kendine hatırlat. Not alabilir bu deneyimleri kağıda yazabilirsin.


Etkili iletişim kurmanın yollarından bir diğeri de karşı tarafa sorular sormaktır.

“Bunu nereden öğrendin?”, “Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsun?” gibi konuyla ilgili sorular sorabilirsin bu o an konuşmayı ilerletir.


Sosyal becerileri öğrenmek kadar kendine güvenmen de bu durum için çok önemli sevgili danışan. Kendine olan güvenini arttırmak için yeni hobiler edinebilirsin, ilgilendiğin alanlarda kitaplar okuyabilirsin, yazılar okuyabilir araştırma yapabilirsin.


Sessizliği aşmak zaman alabilir, bunu bir süreç olarak görmelisin. Küçük adımlar atarak ilerlediğinde aynı zamanda kendi güçlü yanlarını fark edeceksin ve pratik yaparak sosyal becerilerini geliştirebileceksin.

Unutma kendi değerine odaklanman çok önemlidir. Başkalarının söyledikleri senin değerini ölçmez. Sen değerlisin. Hoşça kal…

Sevgiyle,

Psikolog İrem Bor


Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Utangaçlığımı nasıl yenebilirim?

Ben rahat hissetmediğim yeni tanıştığım tanımadığım ya da aşık olduğum insanların yanında çok utanırım. Bir sevgilim olduğunda yüzüne bile bakamam bana bakmasını istemem sanki çirkin olduğumu fark edecekmiş bırakıcakmıs gibi. Hatta biri bana sarıldıgında utandığım için çok soğuk davrandım bu sebeple seni rahatsız mı ediyorum demişti. Kokuya çok önem veririm ama hep kötü mü kokuyorum acaba diye düşünüyorum aslında oyle olmadıgını biliyorum ama onceden hareketlerimde bile bundan dolayı kısıtlılık vardı suan azaldı yine ama oyle. Günlük hayatta bazen el titremesi,nefes darlığına ve yürürken bile telefona bakmama yol açıyor bu utangaçlık. Bi ortamda veya eğlenmesine bakan kişilerin yanında dans gibi şeyleri yapamam veya fotoğraf çekemem. Çeksemde çok zor. Sürekli yargılanmaktan korkuyorum ve önceden erkek diye zorbalık gördüğüm için hala beğenen kişilerin yalan söylediğini düşünüyorum. Aldatılmamın ve kullanılmamın,sevilmememin sebebini benim akılsızlığımdan ve güzelliğimden görüyorum. Bende pembe rengini seviyorum dans etmeyi seviyorum eğlenmeyi ben erkek gibi değilim eril enerjim yüksek falan değil ben normal bir kızım. Artık yakın arkadaşımda bile o rahatlığı görememeye başladım. Biraz bana kendisini çok övüp beni gömüyormuş gibi hissettiriyor. Çok alınganım biri kişiliğim veya fiziksel özelliklerimle alakalı bir yorum yaptığında o an tüm moralim düşüyor ve onu kafaya takıyorum.