Psikoloji

Sevgi açlığım olabilir mi?

saturnunkizi13 Temmuz 2024 15:30

Çocukluktan beri ailem ve çevremden fazlasıyla ilgi ve sevgi görüyorum hala daha görmeye devam ediyorum ama hep daha fazlasını istiyorum yani daha fazla insan tarafından sevilmek istiyorum, ilgi görmek istiyorum ama bazende gördüğüm bunca değeri hak etmediğimi düşünüyorum.

Bir yandan sevgi açlığım var gibi ama bir yandan da kendimi buna layık görmüyorum. Sebebi ne olabilir ve benim bu durum karşısında ne yapamam gerek

Bu soru 16 Temmuz 2024 19:15 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Çevrenizden, sevgiliniz tarafından ilgi görmeyi istemeniz, iltifat edilmesini istemeniz aslında anlaşılır, normal bir durumdur. Çoğu zaman ilginin dozunda değişimler olsa da iki taraflı denge korunduğunda ilişkinin gidişatı, iletişimi açısından olumsuz yönde etkilenmez. Ancak aşırı ilgi isteme hali yaşantınızın merkezi haline geliyorsa, günlük işlevlerinizi etkiliyorsa ya da inançlarınız ilgiye dair şekilleniyorsa bu durumda bir problem olarak ele alabiliriz.

Aşırı ilgi görmeyi isteme kişisel yaşantınızı ve sosyal ilişkilerinizi olumsuz yönde etkilemeye başlar. İlgi aslında bir ihtiyaçken aşırı ilgiye dönüştüğünde farklı bir tanım ortaya çıkabilir. Buzdağını gözünüzde canlandırdığınızda; buzdağının görünen kısmı ilgi ihtiyacını temsil ederken buzdağının görünmeyen o büyük kısmı ilgi ihtiyacının altında yatan, bastırdığı duygulardan, düşüncelerden oluşabilir. Bu duygular; değersizlik, terk edilme korkusu, yalnızlık, benlik saygısı düşüklüğü gibi ihtiyaçlardan oluşabilir. Bastırdığınız ihtiyaçlarınızı belirlemek için kendinize şunu sorabilirsiniz;

-Aileniz, sevgiliniz veya yakın arkadaşınız tarafından ilgi görmezseniz en kötü ne olabilir?

Bu soruya oluşabilecek en kötü senaryoyu oluşturana kadar cevap verebilirsiniz. Örneğin; ilgi görmezsem ne olur -> terk edilirim -> terk edilirsem ne olur.. gibi en kötü senaryonuzu oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz senaryolarının gerçekleşebileceğini düşündüren kanıtlarınız neler? Bunlara odaklanabilirsiniz. Kanıtlarınız deneyimlerden, destekleyici belgelerden oluşabilir. Olumsuz inancınızın gerçek yönlerini fark edebilirsiniz böylece.

Doğumdan itibaren bağ kurmaya başladığınız ebeveynleriniz tarafından çocukluk döneminizde ihmal edilmiş, ebeveynleriniz tarafından ilgisizliğe maruz kalmış olabilirsiniz. İhmalle birlikte ilgisizliğe maruz kalmanız değersizlik, değersiz hissetmekle ilgili problemleriniz oluşmuş olabilir. Bu sebeple gördüğünüz ilgiyi kaybetmemek için ya da aşırı ilgiyi ya da sıklıkla iltifat almayı değeriniz olarak tanımladığınız için bunu bir aşırı ihtiyaç olarak değerlendiriyor olabilirsiniz.

Sevgi açlığınızla baş etmek için öncellikle onu tanımlamanız, fark etmeniz gerekiyor. Sevgi açlığına ya da aşırı ilgiye eğilimli olmanızı tetikleyen olumsuz inançlarınızı fark etmeniz, kabullenmeniz kendinize olan güveninizi, değerinizi tekrardan kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Duygularınızı ya da düşüncelerinizi somut bir şekilde görmek için bir deftere günlük yazar gibi not alabilirsiniz. Böylelikle günlük tutarak duygu-düşünce-davranış döngüsünü somut bir şekilde görerek takip ettiğinizde öz farkındalığınızı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Sevgili danışan, değersizlik hissiyle baş etmenin ve farkındalık oluşturmanın bir diğer yolu ise bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek almanızdır.

Sevgilerle.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular