Sevgilim majör depresif bozukluğa sahip
Sevgilim majör depresif bozukluk hastası Farklı şehirlerdeyiz. 4 yıldır birlikteyiz. Tedavi olmuştu çok iyiydi. 4 yıl sonra tekrar nüksetti. İlaç kullandığında kendini iyi hissetmediğini söylüyor. Yalnız kalmak istiyor. Hastayım ben uzak dur benden diyor. Onunla iletişim kurmak istediğimde sinirleniyor. Bende yalnız bırakmak zorunda kalıyorum . Nasıl davranmalıyım ona bilemiyorum. Onun iyiliği için bir süre yalnız mı bırakmalıyım onu acaba? Yoksa yanında mı olmalıyım?
Bu soru 18 Ekim 2024 21:21 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, içinde bulunduğunuz durum sizi oldukça ikilime sokmuş, sorunuzu sorarak neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair doğru olanı yapmak adına atmış olduğunuz adımı takdir ediyorum. Partnerinizin yaşamış olduğu sorun hem kendisini hem de çevresindeki kişileri etkileyebilecek oldukça güç bir sorundur. Bu kişiler aşırı depresif duygularla uğraşırken yaşamlarındaki çoğu alanda problem yaşarlar. İş yaşamları, romantik ilişkileri, aile ilişkileri gibi çoğu alanda işlevsellik kaybolur. Öncelikle partnerinizin yaşadığı sorunun tam olarak ne olduğunu, semptomları neler, gidişatı nasıl, daha öncesinde nasıl başa çıkabilmiş, tedavinin nasıl olduğunu öğrenmeye çalışın. Bu sayede size karşı yaklaşımını, davranışlarını ve söylemlerini kişiliğinize bir saldırı olarak düşünmezsiniz. Bu kişilerle yakın ilişkilerde bulunanlar karşı taraftan gelen birçok baskıya maruz kalırlar, öncelikle kendinizi bu baskılardan korumanız gerekli.
İyi gelme arzusunda olabilirsiniz, özellikle sevgi beslediğimiz insanlara yardımcı olma isteğimiz fazladır. Burada önemli olan karşı tarafın bu yardıma hazır olup olmadığıdır. Bazı zamanlarda kişi karşı taraftan gelen yardımları tehlike olarak algılar, “ben başa çıkamıyorum karşı tarafta beni anlamak yerine bana akıl vermeye çalışıyor” gibi bir düşünceye sahip olabilir, depresif düşüncelere sahip insanlar kendilerini yetersiz ve eksik hissetmeye meyillidirler ve yaşamlarını tamamiyle olumsuz algılarlar.
Öncelikli olarak karşı tarafı dinleyin, ona düzelmesi için yöntemler bulmakla başlamayın, onu anlamaya çalışın ve bu çabanızı ona sözel ve davranışsal olarak belli edin. O kendisini bu hastalığın bir kurbanı olarak görebilir ancak siz bu düşünceyi pekiştirmeyin, kurtulacaksın, düzeleceksin gibi cümleler yerine, başa çıkabilmen için elinden geleni yapman gerektiğini düşünüyorum, bu noktada senin istediğin kadar yanında olmak istiyorum, sana yardımcı olmayı değil seninle bu yolu yürümek istiyorum demek önemlidir.
Partnerinizin bu sorunla tek başına başa çıkmakta zorlanacağının bilincinde olun, siz bu noktada elinizden geleni yapsanız da profesyonel bir destek önemlidir. Psikolojik destek olduk bu sürecin olmazsa olmazıdır, bu konuda partnerinizi cesaretlendirmek yapabileceğiniz en iyi şeydir.
Son olarak size “Zor Kişiliklerle Yaşamak” adlı kitabı okumanızı öneririm. Sizin de zorlandığınızı anlayabiliyorum, kendi ruh sağlığınızı öncülleyin. Yaşamdaki tek amacınızın partnerinizi iyileştirmek olmadığını fark edin, siz de onun kadar değerlisiniz ve sizin sorunlarınız da partnerinizin sorunları kadar önemlidir.
sevgiler.