Sevgilime dissosiyatif kişilik bozukluğu tanısı konuldu, ne yapacağım?
Benim sevgilime dissosiyatif kişilik bozukluğu tanısı kondu 2 tane hayali arkadaşı var beni aradığında irem komşumuz dedi telefon numarasını at dedim attı ama numara yok sadece isim akşamları başka biri diğer zamanlar başka biri aynı duruma beni de dahilip edip demediğim şeyi dediğimi iddia etti inkar edince kızdı sonra be unutmuşumdur diyip geçiştirdim ama ben durum karşısında ona nasıl yaklaşıp bu durumun gerçek olmadığını nasıl söyleyeceğim çünkü biz seneye evleneceğiz
Bu soru 1 Kasım 2024 14:22 tarihinde Psikolog Özgür Sarımaden tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sayın Danışan,
Disosiyatif Kişilik Bozukluğu (DKB) ya da sık kullanılan tabiri ile ''Çoklu Kişilik Bozukluğu'', geçmiş travmalar veya yoğun stresin bir sonucu olarak gelişebilir ve bu bozukluğa sahip bireyler, zaman zaman farklı kişiliklerin etkisi altında hissedebilirler. Sevgilinizin yaşadığı gerçeklik algısı ve deneyimleri, onun için oldukça gerçektir. Bu nedenle, kendisine hayali olduğunu söylemek ya da direnç göstermek yerine, yumuşak bir dil kullanarak ve destekleyici bir rol üstlenerek ona yardımcı olabilirsiniz.
Evlilik gibi uzun vadeli planlar üzerinde düşünmek doğal olsa da, DKB tedavi süreci karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Bu yüzden, sürece zaman tanıyıp, evlilik gibi kararları partnerinizin tedavi süreci ilerledikçe yeniden değerlendirmek yararlı olabilir. Böylece, ilişkiniz de sağlıklı bir temele dayanarak ilerlemiş olur.
Bu süreçte bir profesyonelle beraber çalışmak ve kendiniz de destek gruplarına katılmayı düşünmek size güç kazandırabilir. Bu, partnerinize ve onun durumuna daha iyi bir anlayışla yaklaşmanızı sağlayabilir ve ilişkinizi sağlıklı bir zeminde devam ettirebilir.
Unutmayın, bu süreç sabır ve şefkat gerektirir, fakat karşılıklı destek ve güvenle ilerlemeniz mümkün !
Aşağıda tedavi süresinde uygulayabileceğiniz bir takım davranışsal öneriler bulunmakta;
- Empatik İletişim Kurun: Sevgilinizin her bir kişilik haline sakin, yargılamadan ve kabullenici bir tavırla yaklaşmak ona güven duygusu verebilir. Bu, kendisine daha açık olmasını sağlar ve duygularını daha rahat paylaşabileceği bir ortam yaratır.
- Gerçeklik Algısına Hassasiyet Gösterin: Yaşadığı durumlar ve “diğer kişilikleri” ona oldukça gerçek gelecektir. Bu nedenle, bu kişiliklerin ona zarar vermemesi ve onunla bir anlaşmazlık yaratmaması adına, günlük gerçeklik algınızı sorgulamak yerine daha dolaylı yollarla merakınızı ifade edin.
Örneğin, "Bana bundan biraz daha bahsedebilir misin?" gibi bir ''açık uçlu'' ifadeyle kendinizi açabilir, böylece sevgiliniz kendisini açıklarken hem desteklendiğini hem de güvenli hissettiğini anlayabilir.
- Günlük Hatırlatıcılar ve Destekleyici Sözler Kullanın: Olaylar arasında tutarlılığı korumak için günlük olayları bir deftere kaydetmek ya da haftalık hatırlatmalar kullanmak onun için bir sabitlik duygusu oluşturabilir. Bu süreçte, şüphe uyandırmamak adına bunu nazik bir şekilde önererek, birlikte günlerinizi değerlendirebileceğiniz bir rutin oluşturabilirsiniz.
Yukarıda belirttiğim davranışlar mevcutta tedavi süreci devam eden bir hasta için oldukça yerinde davranışlar olacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki bu süreç hasta için zor olduğu kadar sosyal çevresi içinde fazlasıyla zor ve uzun geçebilmektedir. Fark etmediğiniz ya da sizi içten içe kemirebilecek duygularınız partneriniz ile olan ilişkinizi sarsabilir ve sizlerin de ruh halini fazlasıyla etkileyebilir. Yukarıda belirttiğim gibi bu süreçte sizlerde profesyonel destek almaktan kaçınmayın.
Saygılarımla...