Sevgilimi arkadaşlarından bile kıskanıyorum neden böyle?
Erkek arkadaşımı arkadaşlarından ve hatta ailesinden bile kıskanıyorum. Sadece benimle ilgilensin istiyorum. Arkadaşlarıyla buluştuğunda mesajıma 10 dakika geç cevap verse çılgına dönüyorum ve böyle saçma davranışlar sergileyecek bir kadın değilim. Ona çok güvenmeme rağmen bir anda kafamda senaryolar dönmeye başlıyor ve akabinde tartışma çıkartıyorum. Bir anda beni aldattığını veya aldatabileceğini düşünmeye başlıyorum ve bu düşünceden neredeyse emin hissediyorum üstelik ortada bunu düşünmeme dayanak sağlayan hiçbir şey yokken. O anlarda çılgına dönmüş gibi hissediyorum, sinir krizleri geçiriyorum. Niçin böyle hissediyor olabilirim? Ve bunu nasıl aşacağım?
Bu soru 25 Ağustos 2024 18:37 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, bahsettiğiniz soruna ilişkin öncelikle bilmenizi istediğim şey bu durumun sık görülen düşünce hatalarından kaynaklandığıdır, düşünce hataları ise bireyin bu düşüncelerin kaynağını keşfederek, çarpık düşüncelerin yerine mantıklı düşünceler getirilmesiyle giderilir. Lütfen kendinize hastalıklı bir düşünceye sahipmişsiniz gibi davranmayın, psikologca üzerinden dahi yazdıklarınıza benzer çok fazla soru yanıtlandı. Öncelikle ilişkilerde şu anki partnerinizden bağımsız olarak bağlanma şeklinizi fark etmelisiniz. Bağlanma kuramına göre bebeklikte anneyle kurulan bağ, yetişkin yaşamda partnerle ilişkimizi belirler. Bebeklikte anneyle kaygılı bağlandığımızda, anne yeterli ilgi ve sevgiyi vermediğinde, sıklıkla bebekle ayrı kaldığında kişi yetişkin yaşamındaki partnere karşıda bu kaygıyı sürdürür, sıklıkla kendini aldatacağını, bırakıp gideceğini düşünebilir, bunun yanında çocuklukta belli travmalar, yaslar kişiye dünya tehlikeli bir yer, insanlar güvenilmez algısını aşılar. Gördüğünüz gibi partnerinizden bağımsız kendinizle ilgili bu kısımları fark etmek önemlidir.
Düşünce hatalarından kurtulmak için size pasta dilimi yönteminden bahsetmek istiyorum. Pasta dilimi yönteminde alternatif düşünceler üretmeniz gerekir.
örneğin; partnerinizin telefonunuza 10 dakika bakmadığını düşünelim
Mantık hatalı düşünceniz; sürekli benimle ilgilenmeli, telefonuna bakmıyorsa benimle ilgilenmiyor, beni önemsemiyor….. Bu düşünce pastanızın tamamı değil mi ? yani %100’ü
alternatif düşünceler;
arkadaşlarıyla konuşuyor ve şu an telefonuma cevap verebilecek bir durumda değil %20
telefonumu görmemiş olabilir %20
telefonun şarjı biteceği için dönememiş olabilir %20
sürekli benimle ilgilenmeli, telefonuna bakmıyorsa benimle ilgilenmiyor, beni önemsemiyor %40
Sizin için olumsuz otomatik düşünceniz hala geçerli olsa dahi çok daha az sıkıntı verir ve alternatif düşünceler sayesinde düşüncenizin %100 doğru olmadığına inanabilirsiniz.
Bir anda bu düşüncelerden tamamen arınmanız mümkün değil, bunun kaygısını zihninizde taşımayın, olumsuz otomatik düşünceler insan zihnini oldukça meşgul edebilir ve bu düşünceleri kovmaya çalışmak yorucu ve beyhude bir çabadır, yapmanız gereken düşüncelerinizi kabul etmek, düşüncenizin nedenlerine dair farkındalık oluşturmak ve başka türlü düşünebilmenin yollarını (alternatif düşünce) bulmaktır.
Bu konuyu partnerinizle görüşüp beraber bir yol belirleyebilirsiniz. Örneğin karşı tarafı eleştirel bir şekilde sorgulamak yerine, bu kaygılara sahip olduğunuzu belirterek aklınıza gelen olumsuz otomatik düşünceleri karşı tarafı yargılamadan bu hareketlerinden dolayı ben böyle düşünüyorum gibi “ben” cümleleriyle kendinizi ifade edip karşı taraftan hareketlerine dair nedenleri ve anlamlarını öğrenebilirsiniz, bu sorunla tek başınıza mücadele etmenize gerek yok.
Son olarak bu düşünceler nedeniyle ilişkiniz oldukça etkileniyor ve düşüncelerinizin getirdiği depresif duygularla sıklıkla uğraşıyorsanız terapi desteği almanızı öneririm.
sevgiler..
Vakit ayırdığınız için teşekkürler, önerileriniz dikkate değer.