Sevgilimle sürekli tartışıyoruz, bana yol gösterebilir misiniz?
Sevgilimle sürekli tartışıyorum her gün tartışıyoruz kavga ediyoruz ne yapacağımı bilmiyorum ben hep alttan alıyorum ama o hiç alttan almıyor hep o kendini haklı çıkarıyor haksız olsa bile bıktım artık lütfen yardım edin bana lütfen ben her gün kavga etmekten sıkıldım o yüzden sizi buldum bana yol gösterin lütfen.
Bu soru 5 Mart 2025 21:59 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle duygu ve düşüncelerinizi burada paylaşma cesareti gösterdiğiniz için size teşekkür etmek isterim. Hayatınızda sizin için bu denli önem taşıyan bir ilişkinin sürekli tartışmalarla dolu olması gerçekten yorucu olabilir. Bu duyguların içinde kaybolmak çok etkileyici olabilir ve kendinizi çaresiz hissetmeniz aslında oldukça doğaldır.
Hadi gelin, bu durum üzerine biraz düşünelim...
İlk olarak, sürekli tartışan bir çift olmak elbette sizi zihinsel olarak yıpratıyor olabilir.
Bu noktada size şu soruyu sormam gerekiyor;
Tartışmalarınız o anki problemleri mi içeriyor yoksa geçmişte çözümlenmemiş olaylar da gün yüzüne çıkarak tartışmalarınızı alevlendiriyor mu?
Belki de halının altında biriken ve çözüme kavuşmayan duygular ve problemler sizi içinden çıkamadığınız bir döngünün içerisinde tutuyor olabilir. Her iki tarafın da duygularını açıkça ifade etmesi ve empati kurması oldukça önemlidir. Sizin için de bu tür bir tartışmanın ardından zaman ayırıp duygularını gözden geçirmek faydalı olacaktır. Kendinize "Bu tartışmada ne hissettim?" ya da "Bu duruma nasıl geldik?" gibi sorular sormak, daha derin bir farkındalık kazanmanıza yardımcı olabilir.
Unutmayın,
Sevgilinizle iletişim kurarken, duygularınızı açıkça ifade edebilmek ve partnerinizin de ifade etmesine izin vermek önemli bir adımdır. Belki de sizin alttan almanız, onun duygularını ve isteklerini ifade etmesine izin vermiyor olabilir. Belki de ilişkiyi dengelemek adına sizin de düşüncelerinizi daha açık bir şekilde paylaşmanız gerekebilir. Bu açık iletişim ortamı, çatışmaları daha sağlıklı bir şekilde ele almanıza yardımcı olabilir. Unutmayın, sizin hisleriniz ve düşünceleriniz de en az partnerinizinki kadar değerlidir.
Bu gibi durumlarda tamamiyle kendinize yüklenmek, yalnızca sizin tükenmenize neden olacaktır. O nedenle bir ilişkiyi yönetmenin, her iki tarafın da çabasıyla mümkün olduğunu unutmamalısınız. Eğer partneriniz kendini sürekli haklı çıkarmaya çalışıyorsa, bu durum üzerinde birlikte çalışmayı önerebilirsiniz. Belki de bu konuda bir anlaşmaya varmak, ilişkinizi daha dengeli ve sağlıklı bir hale getirebilir. Yine de, bu tür bir değişim zaman alabilir ve sabırlı olmak bu süreçte önemli bir rol oynar. İkinizin de bu konuyu çözmeye ve değiştirmeye yönelik bir motivasyonu varsa, birlikte çalışarak bu durumu aşabilirsiniz.
Örneğin;
Aranızda ufak bir anlaşma yaparak, yaşanacak ilk tartışma sonrası 5 dakika kadar birbirinize zaman tanıyarak sakinleşmenizi bekleyebilir, ardından çözüm odaklı bir iletişim dili geliştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu noktada her ikiniz de ''sen'' dilinden uzak kalarak ''ben'' dilinin hakim olduğu bir iletişim dili benimsemeye çalışmalısınız. ''Sen'' dili daha çok karşı tarafı suçlayan bir üslup içerirken aynı zamanda karşı tarafı savunmaya sürükleyen ve saldırganlaştıran bir tavır yaratabilir. ''Ben'' dili daha çok ''şu anda bu şekilde hissediyorum.'' demenin en sağlıklı yoludur. Ben dili kullanmak sizin o anki hislerinizin anlaşılması için bir kapı aralayacak ve karşı tarafın saldırganlaşmasına engel olacaktır.
Son olarak,
İlişkinizdeki güzel anlara, paylaştığınız mutlu anılara odaklanmak da önemlidir. Bu, sadece kötü anları değil, aynı zamanda ilişkinizin iyi yönlerini de hatırlamanıza yardımcı olabilir. Belki de birlikte geçmişte yaptığınız güzel bir etkinliği tekrarlamak ya da yeni bir deneyim yaşamak ilişkinize taze bir nefes getirebilir.
Unutmayın; Bir ilişkinin onarılabilmesi için, karşılıklı istek ve enerji oldukça önemlidir. Bu süreçte ilişkinizi iyileştirmeye çalışırken kendi enerji kaynaklarınızı tüketmemeli ve önceliğinizin kendi içsel huzurunuz ve iyi oluşunuz olduğunu kendinize hatırlatmalısınız.
''Kendini iyileştiremeyen bir ruh, çevresini iyileştiremez...''
Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz :)
Kendinizden hak ettiğiniz değeri esirgemediğiniz, sorunlarınızla başa çıkabilecek gücü kendi içinizde keşfedebildiğiniz sağlıklı günler dilerim :)
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın