Psikoloji

Sigarasız hayat istiyorum! Bağımlılıktan kurtulmak

Gizli Kullanıcı13 Ekim 2024 09:07

Merhabalar hocam

Uzun zamandır sigara kullanıyorum ve artık sigarayı bırakmak için çok çaba harcıyorum.

Sigarayı kendime bir arkadaş olarak görüyorum sanırım?

Her yalnız kaldığımda her mutlu veya üzgün olduğumda yanımda olması beni mutlu ediyor ama ben bundan ciddi anlamda rahatsız oluyorum.

Hem maddi hemde sağlık için büyük problem olmaya başladı öyle bir tavsiye verin ki kurtulabileyim.

Sigarasız bir hayat istiyorum!

Teşekürler.

Bu soru 13 Ekim 2024 17:11 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Bu durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. Sigarayı bırakmak isteyip buna yönelik adımlar atmanızı takdir ediyorum, siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


Şunun üzerinde duralım istedim öncelikle. "Bana öyle bir tavsiye verin ki sigarayı bırakabileyim" cümlenize bakalım. Sigarayı bırakmak emek ve istikrar isteyen bir süreçtir. Birçoğumuz zorlu alışkanlıkları bırakırken çabucak sonuç almak isteriz. Fakat kalıcı çözümlere ulaşmak için psikolojik açıdan değerlendirmek ve kökenine inmek gerekir.


Sigarayı bırakırken sigarayı bırakma isteği oldukça pozitif bir adımdır. Sigarayı bir arkadaşım gibi görüyorum diyerek sigara ile bağınızı gayet güzel açıklamışsınız. Sigarayı nereye koyduğunuz, nasıl gördüğünüz oldukça önemli. Sigara bırakma sürecine başlamadan önce şunları düşünebilirsiniz. Hangi durumlarda sigara içe ihtiyacı duyuyorum? Sigarayı neden arkadaş gibi görüyorum? sorularını kendinize sorabilirsiniz.


Sigarayı yalnız kaldığınızda ve duygusal olarak zorlandığınızda tüketmek, sigarayı bir arkadaş olarak görmenize neden olmuş olabilir. Bir arkadaşınıza bir şeyler anlatmak isteyip anlatamadığınızda, paylaşım yapmak isteyip yapamadığınızda, yanınızda biri olsun isterken yanınızda birinin bulamadığınız o anlarda içtiğiniz sigaralar, sigarayla duygusal bağ kurmanıza sebep olmuş olabilir.


Sigara bağımlılığını ilerleten sebeplerden biri sigarayı ilişkilendirdiğimiz şeyler olabilir. Örneğin kahve içerken sigara içmek gibi.


Sigarayı bırakırken sigara içme isteği uyandıran duyguları belirlemek oldukça önemli. Sigara içmenize neden olan duygular üzerinde durulabilir. Sigarayı bırakırken fiziksel egzersizler stresi azaltarak size yardımcı olacaktır. Sigarayı bırakırken psikolog/ psikiyatrist ve bağımlılıkla mücadele kuruluşlarından destek alabilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

DEHP'li Olduğumu Anladım

Merhaba okudugum kitaplardan yola çıkarak dehp li olduğumu anladım psikiyatri ye gidip danıştım olabilir mi dedim fakat oyle birsey olsaydi ilkokulda gelirdin dedi. Bu konuda ne yapabilirim?yavas olan hicbirseye tahammul edemiyorum. Herhangi birşeye odaklanamiyorum. mesela birisiyle konusurken baska biryerden birisi konusursa içim patlayacak derecede öfke doluyor. durduramiyorum. bir seye başlıyorum ve kendimi ne kadar zorlarsam zorlayayim bitirmem ya aylar aliyor yada hiç bitiremiyorum. ama şöyle de birsey var bana yapmasi kolay gelen sevdigim birseyide inanilmaz derecede hızlı yapiyorum. 5 yasinda kizim var ona suana kadar bir sürü etkinlikler aldim fakat başında kizimin hep kalbini kiriyorum yapamadiginda bagiriyorum yada yavas yaptiginda o yuzden hicbirini bitiremedik. Eminim ki kızımda benim yuzumden bana benziyor. bu sene anasinifina basladi ve elim kolum caresiz kaldim. Ne yapmam gerekir. Ayrica herseyi aşırı derecede unutuyorum mesela bunu yazmayi dusundum ve unuttum suan tekrar aklima geldi. Birisiyle tanisiyorum adini soruyorum arkami dondugumde unutmus oluyorum. dinliyorum insanlari ama sanki anlamiyor gibiyim o an aliyorum fakat 2 saniye sonrası yok. Ve hep gerginim aile icinde esimle çocuğumla ilgili bir sorun yok fakat benim bu hic bitmeyen gerginligim ve sinirliligim yuzunden evde herkes bir gergin bir mutlu bir öfkeli çözüm ariyorum gercekten cok yoruldum. artik ofkelenmekten bagirmsktan olur olmadik sinirlenip bagirmaktan cok yoruldum