Sınav, gelecek kaygısı, hayata geç mi kaldım?
24 yaşında kpss hazırlanıyorum cevremede bulunan insanlar ya evli yad a atanmış benim durumumda olan arkadaşlarımda var bu süreçte cogu zaman öfke problemim ve insanlara karşı aşırı nefret duyuyorum hayata geç kaldığımı düşündüğüm için benden iyi olan kişilerle kendimi kıyaslayıp moral olarak çöküyorum çoğu zaman kıskanma duyuyorum en anlam veremediğim duyguda bu kıskanmak hiç böyle olacağımı düşünmezdim bunun yanı sıra fazla düşündüğüm zamanlar uykuya dalamıyorum ve bu süreci nasıl kontrol altına alırım bilmiyorum ve sanki hep bu şekilde olucak gibi geliyor🥺
Bu soru 28 Temmuz 2024 17:57 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Sizin için önemi olan kpss sınavınız yaklaştıkça stresiniz de yoğunlaşıyor ve böylelikle çevresel etmenler, sosyal ilişkilerinizi farklı bir noktada değerlendirmeye başlamışsınız. Sınav gibi bizim için önemli yer kaplayan ciddi durumlar öncesinde kaygılarımız ya da olumsuz inançlarımız ortaya çıkar. Kaygılandıkça, korktukça olumsuz düşünceler, inançlar geliştirmeye başlarız. Kaygılarımız başarısız olabilirim, yapamıyorum, herkesin hayatı yolundayken ben hala çalışıyorum, yalnızım gibi birçok olumsuz düşünceleri tetikler. Bu düşünceler sınava odaklanmayı engelleyebiliyor.
Öfke tıpkı diğer duygularımız gibi mutluluk, üzüntü heyecan gibi ikincil bir duygumuzdur. Nasıl ki mutluluğu üzüntüyü bastırmadan yaşıyorsak öfkeyi de kabullenerek yaşamak gerekiyor. Öfke duygusu olumsuz bir duygu değildir. Öfkeyi olumsuz olarak nitelendiren öfkenin altında yatan olumsuz inançlarımızdır. Kontrolsüz ve aşırı öfke hem bedenen hem de ruhen olumsuz etkiler hale geliyor. Öfkeniz normal bir düzeyde olsaydı, kontrol edebiliyor olsaydınız sınava bütünüyle odaklanabilirdiniz.
Öfkenizi tetikleyen olumsuz düşüncelerinizi tanımlayabilirsiniz. Düşüncelerinizi tanımlayıp fark ettiğinizde, değişim gösterdiğinizde davranışlarınız da aynı oranda etki gösterecek, değişecektir.
-Ders çalışmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Hangi duygularınız aktif halde hissediyorsunuz? Öfkenizi hangi düşünceler tetikliyor?
-Ders çalışırken ne düşünüyorsunuz? Hangi duygularınız aktif halde hissediyorsunuz? Öfkenizin şiddeti (1 en az - 10 en çok) kaç oluyor?
Düşüncelerinizi ve duygularınızı değerlendirdiğinizde gözünüze neler çarpıyor.? Olumsuz düşüncelerin gerçekçiliğini kanıtlarınızı öne sürerek gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.
Öfkenizle başa çıkmak için nefes egzersizi yapabilirsiniz. Öfkelendiğinizi fark ettiğinizde veya uykuya dalmakta zorlandığınızda bu egzersizi uygulayabilirsiniz.
•4 saniye boyunca yavaşça nefes alıp
•4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutup
•8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça verebilirsiniz.
Bu egzersiz döngüsünü iyi hissedene kadar uygulayabilirsiniz.
Sınav sürecinde çevrenizde güvendiğiniz, sizi anlayacağını düşündüğünüz ailenizle, arkadaşınızla veya bir yakınınızla öfkeli olduğunuzu ve diğer duygularınızı paylaşabilirsiniz. Başa çıkmakta zorlandığımız anlarda sosyal desteğe başvurmak rahatlamamızı, motivasyonumuzu yükseltmemize ve sınava çalışmanıza odaklanızda destek olabilir.
Sevgili danışan, zorlayıcı olan öfke duygunuzla başa çıkmak da zorlanıyorsanız psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.