Psikoloji

Sinir kontrolü için ne yapılabilir?

Gizli Kullanıcı2 Eylül 2024 10:12

Merhaba ben 24 yaşında bir çocuk annesiyim kendimi bildim bileli çok sinirli bir yapidayim hiçbir şeye katlanamiyorum ve çok Büyük tepkiler veriyorum artık çok yoruldum eşim ceza evine girdi ben annemlerle kalıyorum annem bizi 10 yaşında terk etti 18 yaşında tekrar buluştuk ama hiçbir şekilde anlaşamiyoruz kendimi bitmiş hissediyorum mutlu olamıyorum gulemiyorum bile aklıma çok kötü şeyler geliyor kaygı yüksek insanlara katlanamiyorum artık eşim annem kardeşim hepsinden sanki soğumuş ve kızmış buluyorum kendimi depresif hissediyorum geçmişimi atlatamiyorum orda takılı kaldım annemi babamı affedemiyorum kendimi affedemiyorum ne kızımın aglamasi kafamın içinde yankılanıyor onu çok seviyorum ama dayanamıyorum herşeyden ve herkesten çok sıkıldım yalnızlığı özledim ama bu imkansız işin içinden çıkamıyorum uyuyamiyorum uyuyunca uyanamiyorum kafamın içi hiç susmuyor orda kendi kendine konuşan ayrı biri var sanki düşünmek artık beni yordu hiç olumlu düşünceler yok ve işin içinden çıkamıyorum

Bu soru 4 Eylül 2024 17:48 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, küçükken yaşadığınız travmatik bir deneyim sonrası yaşadığınız hisler çok normal ailenizi affedememenizi anlıyorum. Eşiniz cezaevine girmiş tekrar bir travmatik deneyim yaşamışsınız.

Bu durum sizin için çok zorlayıcı bir süreç olmalı. Hissettikleriniz için kendinizi suçlamayın.

Mecbur durumda kaldığınız için terk edilme yaşadığınız ebeveynle bir araya gelmişsiniz , daha onları affedememişken bir arada yaşamak daha da zor bir süreç haline gelmiş olmalı. Siz savunmasız bir çocukken yaşamışsınız ve zor psikolojik süreçlerden geçmişsiniz. Kendinizi yargılamayın ve suçlamayın.

Ebeveyni affetmek ,kendinizi affetmek zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Geçmiş travma deneyimleriyle çalışmak için bir uzman ile görüşmek fayda sağlayacaktır.

Affetmek, yapılanlara, yaşadıklarınıza göz yummak, duygularınızı bastırmak ,unutmak, haklı çıkmak değildir.

Affetmek yaşadığınız olumsuz duyguları kabul etme ve yerini olumlu duygulara bırakabilmeyi öğrenmektir. Affetmek sizin yükünüzü oldukça azaltacaktır.

Affetmeye başlamak için yaşanan olumsuz deneyimleri kabul edin. Gemişe dönüp düzeltme gibi bi şansımız yok. O yüzden kabul etmek başlangıç için adım olacaktır.

Yaşadığınız travma deneyimlerden sonra hissedeceğini ilk duygu öfke olacaktır. Ki sorunun başlığında da sinir kontrolü için ne yapılabilir diye sormuşsunuz.

Öfkenizin biraz sainleşmesi için yaşanılan durumları anlamalı ve kabul etmelisiniz.

Duygularınız hakkında düşünün hangileri size ağırlık yapıyor. Günlük yaşamınızda istediğiniz doyuma ulaşabilmek için hangi duyguları terk etmeye çalışmalısınız?

Affetmeyi başaran kişiler duygusal ve fiziksel anlamda çok daha iyi hissedecekler.

Muhtemelen affedip, yaşananları kabul etmeye başladığınızda soruda belirttiğiniz çoğu problemde azalma gözlemleyeceksiniz.

Çünkü hayata odaklanmaya çalışırken etrafınızda geçmiş olayları hatırlatan insanlar ve nesneler bulunuyor. Bu insanlar ve nesnelerle barışmayı öğrenmelisiniz.

Bunun faydası en çok size dokunacak. Peki nasıl affedebilirsiniz?

  • Karar vermekle başlayın. Affedeceğiniz kişi ve konular üzerinde düşünün karar verin.
  • Neden affetmek istediğinizi düşünün. İlişkileriniz iyi olsun diye mi? Kendi yüklerinizi hafifletmek için mi?
  • Karşı tarafı anlamaya ve dinlemeye çalışın.
  • Sorun odaklı değil çözüm odaklı düşünmeye çalışın.
  • Problemler hakkında düşünmek yerine bu problemleri nasıl halledebilirim diye düşünmeye çalışın.
  • Affetmek istediğiniz kişilerle iletişime geçin. Ondan duygularınızı ve düşüncelerinizi dinlemesini isteyin.
  • Eğer karşı taraf bu iletişimi istemezse yazı yoluyla iletişime geçin. Mektup yazıp verebilirsiniz. Ümitsizliğe kapılmayın. Çünkü affetme süreci sizin için tasarlandı. Ya da hislerinizi tüm yaşadıklarınızı içinizden geçen her şeyi yazıp yakabilirsiniz.
  • Kendi hatalarınız için özür dileyin ve karşı taraftan gelen özrü kabul edin.
  • Empati kurmaya ve merhamet gösterme üzerinde kendinizi geliştirmeye çalışın.
  • Sabırlı olun.
  • Öfkenizi dağıtmak için etkinlikler bulun. Örneğin meditasyon yapmak , çocuğunuzla eğitici oyunlar oynamak gibi.
  • Bu duygularla baş etmekte güçlük çekerseniz bir uzmandan yardım alın.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle , merhametle kalın.

Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular