Psikoloji

Sinirimi kontrol etmeyi nasıl başarırım?

Gizli Kullanıcı2 Mart 2025 16:08

Bazen en ufak şeye bile çok fazla sinirlenebiliyorum ve kırıcı olabiliyorum. Dışımdan tepki vermediğimde bile kendi kendime konuşup daha çok gaza getiriyorum kendimi, kendi kendime içimden birileriyle tartışıyorum. Haliyle etrafımdaki insanların bu tartışmdan haberi olmadığı için suratımın asık olmasını veya sinirli olmamı bir nedene bağlayamıyorlar ve insan ilişkilerimde çok sorun yaşıyorum. Bu yüzden sosyalleşme isteğim de giderek azaldı ve zamanla iyiden iyiye yalnızlaştım. Hiç arkadaşım kalmadı, aile ilişkilerim kötüleşti. Kendim bile soğudum kendimden.

Bu soru 3 Mart 2025 03:10 tarihinde Psikolog Berrak Kibaroğlu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan, 


Yaşamış olduğunuz süreci açıklıkla paylaştığınız için teşekkür ederim, ne kadar zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. 


Vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda size faydalı olacağını umduğum alanlara değinmek isterim. 


Öncelikle, deneyimlediğimiz problemi en yalın haliyle görmek bizim için çok önemlidir. Burada sinirli olmak üzerine belirttiğiniz halin gün içinde ve hayatınızda sürekli olacak şekilde olumsuz etkilerinden bahsediyorsunuz. Buna sebep olacak faktörlere baktığımızda, soracağımız ilk soru ‘'Şu an yaşadığım sinirlilik için geçerli bir sebebim var mı?’’ olsun. Bu soruya vereceğimiz cevap bize yaşadığınız sinirliliğin gerçek mi yoksa bastırılmış bir durum karşısında otomatik olarak tepki mi kısmını aydınlatmaya yardımcı olacaktır. Belirli bir hali sürekli yaşamaya başladığımızda, o hale karşı gerçeklik algımız da etkilenebilir. Bunu ayırmak için öncelikle belirtmiş olduğum soruyu cevaplayalım. Sonrasında, eğer geçerli bir sebebim yok ise daha derinlerde olan duygu ve düşüncelerimi keşfetmek bana yardımcı olacaktır. Bu aşamada yine yardımcı olacağını umduğum örnek soruları belirtmek isterim:


  1. En çok hangi olay karşısında sinirli olduğumu hissediyorum?
  2. Eğer sinirli olmayı seçmeseydim, yaşadığım duyguyu nasıl anlatırdım?
  3. Genel olarak anlaşıldığımı hissediyor muyum? (Aile içinde ve arkadaşlarım tarafından)
  4. Yaşadığım duyguların farkında mıyım ve onları ayırt edebiliyor muyum?


Bu sorular kendimizi daha iyi anlamak için birer pusula görevi görecektir. Yaşamış olduğunuz süreci sıkıntılı bir hal olarak görmek yerine kendinizi tanıma fırsatı olarak görmeniz, bakış açınızı kendinize doğru çevirmeniz, sürecin tüm gidişatını etkileyen bir adımdır. Kendinize alan açmayı seçmek ve öncelik olarak duygu ve düşüncelerinizi fark etmek için kendinize izin vermek sizi rahatlatacaktır. 


Amacımız, yaşadığımız süreç ne olursa olsun, kendimizle olan bağımızı kuvvetlendirmek ve deneyimlediğimiz duyguların sebeplerini şeffafça anlamlandırabilmek. Neyi neden hissettiğimizi fark etmek, hangi duyguların daha çok tetiklendiğini görmek, yaşanılan duygulara karşı otomatik olarak hangi tepkilerin verildiğini izlemek, yaşadığınız deneyimin anahtar noktasıdır. 


Bu süreçte sakinliği de deneyim olarak hayatınıza katmanız açısından günlük olarak yapabileceğiniz kısa meditasyonlar etkili olabilir. Sakinlik öğrenilebilen bir haldir. Meditasyon yapmak ise hem kendimizle bağımızı güçlendirir, hem de kendimize sorduğumuz sorulara daha tutarlı, gerçek cevaplar vermek için iyi bir yardımcıdır. Aynı zamanda zihinimizi farkındalıkla yönetmeyi de deneyimlemeye başlarız. Örnek olarak, YouTube üzerinden Psk. Özlem Tokgöz Özsoylar adlı kullanıcının ZİHİN TEMİZLEME MEDİTASYONU başlıklı videosunu izleyebilirsiniz. 


Kendimizi anlamak ve keşfetmek hayatın yegane yolculuğudur. Kendinize karşı şefkatli olmayı unutmayın lütfen. 


Bu süreci kendi başınıza geçirmekte zorlanırsanız yardım olmaktan çekinmeyin. 


Dilerim cevabım faydalı olmuştur,


Çok sevgiler,


Psikolog Berrak Kibaroğlu.




alinti

Cevabınız için teşekkür ederim. Tavsiylerinizi uygulayacağım.