• Anasayfa
  • Sorular
  • Sinirlendiğimde ya da sakin olmam gereken yerde ağlamadan konuşamıyorum
İletişim

Sinirlendiğimde ya da sakin olmam gereken yerde ağlamadan konuşamıyorum

Gizli Kullanıcı31 Temmuz 2024 04:19

Merhabalar, Ben 27 yaşındayım ve bir okulda çalışıyorum kendimi ifade etmem gereken yerlerde kendimi tutamayıp ağlıyorum ve söylemem gereken çoğu şey bu ağlamanın gerisinde kalıyor.Dengeyi nasıl kurabileceğimi bilemiyorum .Konuşmaya başlamadan önce kendimi sakinleştirsem de bunu konuşma anında uygulayamıyorum. Karşımdaki kişi tarafından güçsüz olarak algılanıyorum ve konuşmak istediğim konu bir bakıyorum yarım kalmış.Kendi başıma kaldığım zaman neden böyle olduğunu düşünüp kendime kızsam da değiştiremiyorum, ağlamanın önüne geçemiyorum

Bu soru 3 Ağustos 2024 20:29 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

 Kendinizi ifade etmekte zorlandığınızı ve ifade edemediğinizde ağlama davranışına eğilim gösterdiğinizden söz ettiniz. Kendinizi ifade ederken ya da sinirlendiğinizde tepki verirken zorlanmanız benlik saygınızın düşük olduğunu yani kendinize verdiğiniz değerin düşük olduğunu, değeri hak etmediğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Sizin veya olayların hakkında karşı tarafın düşüncelerine verdiğiniz değeri merkezine alarak değerlendiriyor ve bu sebeple olumsuz duygular hissetmeye başlıyorsunuz.

Sinirlendiğinizde tepki veremediğiniz ya da kendinizi ifade etmekte zorlandığınız bu durumu otomatik hale getiren –her durumda yanı tepkiyi vermek aynı düşünceleri düşünmek gibi- ilk deneyimlerinize odaklanmak, değerlendirmek bize yardımcı olabilir.

-Daha önceki geçmiş yaşantınızda deneyimlediğiniz sinirlendiğiniz, ifade edemediğinize dair hatırladığınız en eski anınızı hatırlıyor musunuz?

-O deneyiminizle nasıl başa çıkmıştınız? Ya da nasıl başa çıkamadınız?

-Geçmişteki deneyiminizin şu anda yaşadığınız deneyimleri tetikleyen faktörleri neler? Benzer veya farklı yönleri nelerden oluşuyor?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar çerçevesinde başa çıkma becerilerinizi ve olayın temelini gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.

Yaşadığınız olumsuz deneyimlerin –kendinizi ifade edememe, sinirlendiğinizi ifade edememe, ağlamak gibi- duygu-düşünce-davranış döngüsüyle ilerlediğinden söz etmek isterim. Deneyimlerin temelini olumsuz düşünceler, inançlar oluşturur. Olumsuz düşünceler duygularımızı oluşturur, davranışlarımızı tetikler bazen de fiziksel semptomları ortaya çıkartır. Olumsuz düşünceleri tanımlayıp farkındalık geliştirdiğimizde duygularımızın yoğunluğu azalacak tetiklenen davranışlarımız da aynı oranda değişim gösterecektir. Olumsuz düşünceleri netleştirmek, farkındalık oluşturarak baş etme becerilerini oluşturan yol haritanızı belirlemiş olursunuz.

-Sinirlendiğinizde ve bu sinirliliğinizi ifade etmeniz gerektiğinde tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Sinirlendiğinizde bu duyguları ifade edemediğiniz tam o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Kendinizi ifade etmeniz gerektiğinde ama ifade edemediğiniz tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Kendinizi ifade etmeniz gerektiğinde ama ifade edemediğiniz o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

Bu sorular çerçevesinde olumsuz düşüncelerinizi netleştirerek farkındalık geliştirebilirsiniz. Bu farkındalık çalışmasını yazarak deneyimlerseniz farkındalıklarınızı somut bir şekilde görürsünüz. Somut bir şekilde gördüğünüzde gerçekçi bir bakış açısıyla inançlarınızı değerlendirerek farkındalık oluşturabilirsiniz.

Sürecinizle ilgili söylemek istediğiniz ama ağlamayla biten bu durumu çözümlemek için alıştırma yapmak ya da role play yapmayı deneyebilirsiniz. Evde kendinizle ya da güvendiğiniz bir yakınınızla zorlandığınız, ifade edemediğini konuları canlandırarak sıklıkla prova yapabilirsiniz. Sürekli kendinizi ifade etmeye maruz bırakmanız baş etmenizi kolaylaştırabilir.

Ayrıca zorlandığınızda ya da kendinizi sakinleştirmek istediğinizde nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.

-4 saniye nefes almak,

-4 saniye nefesi tutmak,

-8 saniye nefesinizi yavaşça bırakmak.

Bu nefes egzersizini başa çıkamadığınız durumlarda veya kendinizi daha iyi hissetmek istediğiniz her an döngü şeklinde dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

Sevgili danışan, bu süreçte başa çıkmakta zorlandığınızda psikoloğa giderek psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Bu kötü düşüncelerden nasıl kurtulabilirim?

Merhaba ben 25 yaşındayım içimde ki şeyleri anlatamıyorum yada anlatırken güçlük çekiyorum birilerine zaten kimsenin beni anladığını da düşünmüyorum. Ben kendimi ilk defa bu kadar yorgun ve çaresiz hissediyorum kendimi sürekli bişeyler düşünürken buluyorum . Kendime ve en yakınlarıma hep kötü bişey olacakmış gibi kafamda kötü kötü senaryolar kuruyorum engelleyemiyorum kendimi. Güzel bişey düşünürken yada hayal ederken sonra ya şöyle kötü bişey olursa diyerek kötü şeyler düşünmeye başlıyorum hemen . Kafamı toparlayamiyorum bişeye odaklanamıyorum uyuyamıyorum çoğu geceleri bu düşünceler yüzünden beni çok fazla yoruyor herşeyin farkındayım ama engelleyemiyorum kendimi geleceğim hakkında hiç güzel bişey düşünemiyorum çalışmıyorum işsizim gelecek kaygım da var biseyler için çabalıyorum ama hep başarısız oluyorum bunlarda tetikliyor ruh halimi . 3 yıl önce babamı kaybettim evet çok zor zamanlar geçirdim bir şekilde alışmaya çalıştım zaten ama içimde ukte kalan o kadar şey var ki hepsi onunla gitti ama daha sonra toparladım atlatmasi zor oldu . Yaklaşık son beş aydır kafamın içinde biseyler var kötü düşünmemi sağlayan kurtulamıyorum susuturamiyorum içimde ki düşünceleri ne yaptiysam olmuyor çarpıntım oluyor bunlardan kaynaklı bana yada yakınlarıma kötü bişey olucakmis gibi düşünceler beliriyor hemen aklımda .