Sinirlenmenin hayatımı etkilememesi için ne yapmam gerek
Şehir dışında üni okuyorum ve KYK' da kalıyorum ne okul arkadaşlıklarımdan ne de yurt arkadaşlıklarımdan memnun değilim insanlar sosyal hayatta nasıl davranması gerektiğini bilmiyorlar ve ben söyleyince kibirli egolu falan oluyorum artık kaldıramıyorum tahammülsüzleştim. Dünya kocaman bir çöl, ben de çöldeki tek yeşil bitki, etraftaki insanlar da kertenkele gibi hissediyorum bu ne anlama geliyor aynı zamanda. Çok özgüvenliydim ama şimdi sınıf içi konuşmalara bile katılmak istemiyorum millet zamanla ilerler ben geriye doğru gidiyormuşum gibi isteksizliğim var.
Bu soru 4 Aralık 2024 15:53 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle bunları benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadıklarınızı açıklıkla anlatıp çözüm arayışına koyulduğunuz için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.
Sevgili danışan, öncelikle sizi anlayabildiğimi belirtmek isterim. "Dünya kocaman bir çöl, ben de çöldeki tek yeşil bitki, etraftaki insanlar da kertenkele gibi hissediyorum." ifadeniz kendinizi çevrenizdeki insanlardan uzak, farklı ve kendinizi yalnız hissettiğiniz anlamına gelebilir.
Sevgili danışan, insanların sosyal ortamlarda nasıl davranmaları gerektiğini bilmediklerini düşüyor olabilirsiniz. Bunu ifade ettiğinizde sizi kibirli bulduklarını belirtmişsiniz. Böyle düşünüyor ve bunu ifade etmek istiyor olabilirsiniz. Çevrenizle bunu paylaşmak istemeniz açık sözlü olduğunuzu gösterir. Bunu paylaşma şekliniz önem taşıyor sevgili danışan. İnsanların hareketlerinden rahatsız oluyor ve o insanlarla bir arada yaşamak durumundaysanız biraz daha yapıcı bir dille kendinizi ifade edebilirsiniz. Örneğin "Çok dağınıksın, şu odayı biraz düzgün tut!" demek iletişiminizi kötü etkileyebilecekken "Ben odamızı biraz daha düzenli görmeyi çok isterim. Buna dikkat edersen çok sevinirim. Odamızı düzenli tutmak için birlikte çabalayabiliriz." demek iletişiminiz üzerinde daha yapıcı bir etki yaratabilir.
Kendinizi eskiye göre daha az özgüvenli hissetmenizin sizi endişelendirmesini anlayabiliyorum. Size bu konuda bir öneride bulunabilirim. Yapmaktan kaçındığınız şeyleri sizin için daha az zor olandan daha fazla zor olana doğru sıralayabilir ve puanlayabilirsiniz. Bu puanlamalarınıza göre adım adım ilerleyebilir ve kendinizi sizin için kolay olandan zor olanı yapmaya doğru görevlendirebilirsiniz. Örneğin bir kafede tek başına oturmanın zorluk puanı sizin için 30 ise öncelikle bunu deneyimleyebilirsiniz. Ardından 40-45-50 puanlı (veya bunlardan farklı olsa bile 30'dan yüksek puanlı olan eylemleri) eylemleri gerçekleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Sevgili danışan umarım bu yazım size fayda sağlar. Eğer bu durumlar günlük hayat kalitenizi kötü yönde etkiliyorsa bir psikolog/psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz. Sormak istedğiniz farklı bir soru olursa tekrardan bu platform üzerinden bizlere iletebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek