• Anasayfa
  • Sorular
  • Sohbet sırasında bazen donakalıyorum karşı tarafa nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum
Psikoloji

Sohbet sırasında bazen donakalıyorum karşı tarafa nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum

Gizli Kullanıcı4 Ocak 2025 11:56

Herhangi biriyle sohbet ederken bu genellikle samimi olmadığım insanlarla ve babamla sohbet ederken çok sık yaşıyorum sohbet esnasında karşı taraf bana komik bsy anlattığında geriliyorum nasil tepki vereceğimi bilemiyorum ordan hemen uzaklaşmak istiyorum vücudumu ter basiyor başka bi sorunumda sohbet esnasında son zamanlar dilim çok sürçüyor bilgim olmasına rağmen kendimi güzel ifade edemiyorum bunların neden oluyor sizce lütfen yardım edin

Bu soru 5 Ocak 2025 13:03 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle bu durumu benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bunları açıklıkla anlatıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi takdir ediyorum, siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


Sevgili danışan, bu durumun sizi zorladığını anlayabildiğimi belirtmek isterim öncelikle. Sohbet esnasında kendinizi tedirgin ve diken üstünde hissetmenizin sebebi vereceğiniz tepkinin değerlendirileceği veya odaklanılan kişi olmanızdan kaynaklı bir endişeye dayanıyor olabilir. Karşınızdaki kişinin sizin hakkınızda ne düşüneceği konusunu fazla önemsiyor ve konuda endişe duyuyor olabilirsiniz. Karşınızdaki kişinin beklediği tepkiyi verememe ihtimalinizi düşünerek hızlıca uzaklaşmak istiyor olabilirsiniz.


Terleme, gerilme ve hemen uzaklaşma isteğiniz yukarıda bahsettiğim durumlara dayanıyor olabilir. Bu noktada özellikle bedeninizde hissettiklerinize yönelik nefes egzersizleri önerebilirim. 4-4-8 nefes egzersizini uygulamayı deneyebilirsiniz. Sohbet esnasında kendi tepkilerinize değil karşınızdaki kişinin söylediklerine ve tepkilerine odaklanmak size daha iyi bir iletişim deneyimi sunabilir. İletişim sizi zorlayan bir konu ise adım adım ilerleyerek bu konuda iyileşebilirsiniz. Örneğin önce yanında rahat hissettiğiniz biri ile uzun bir iletişim kurabilirsiniz. Ardından yanında rahat hissetmediğiniz, değerlendirme kaygısı yaşadığınız kişiler ile küçük iletişimler kurabilirsiniz. Mesela iletişim kurmaktan kaçındığınız birisi yanınızdan geçerken "Merhaba" diyerek ilk adımı atabilirsiniz. Ardından bir sonraki karşılaşmanızda "Merhaba, bugün nasılsın?" şeklinde daha büyük bir adım atabilirsiniz. Adım adım ilerlemek iletişimde daha rahat olmanız adına size yardımcı olacaktır.


Sevgili danışan, umarım yazdıklarım sizin için fayda sağlamıştır. Başka bir sorunuz olursa bu platform üzerinden bizlere iletebilirsiniz. Bu durum hayat kalitenizi negatif olarak etkiliyorsa bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek

Cevaplanmış benzer sorular