Sorumluluk alma korkumu nasıl yenebilirim?
Merhaba. Annem ben bebekken beni bırakmış. Kendisini hiç tanımadım. 5 yıl önce bir kere gördüm ve hiçbir şey hissetmedim. Babamla büyüdüm ve sık sık yalnız yaşadım. Şuanda babam bulunduğum il dışında. Tek başıma yaşıyorum. 28 yaşındayım. İlk defa 8 aylık ciddi bir ilişkim oldu. Bu ilişkiyi başlatan bendim. İlk defa birini sevdim. O da beni sevdi. Aramızda hiçbir sorun yoktu ancak evlilik için sorumluluk alamadım. Sürekli ya ileride kavga edersek ya ayrılırsak ya ona zarar verirsem tarzında sorularla boğuşuyorum. Bu düşüncelerin içinden çıkamıyorum. Yaşadığım bu durumdan annemi suçluyorum. Sevdiğim insandan uzaklaşıyorum. Ne onunla olabiliyorum ne de gidebiliyorum. Asla karar veremiyorum. Kimseyle görüşmek istemiyorum. İşe gidiyorum sonrasında eve gelip yatıyorum. Bu durumu nasıl atlatabilirim? Nasıl bir bağlanma stiline sahibim? Partnerimle ilgili korkularımı nasıl aşabilirim? Teşekkür ederim.
Bu soru 6 Eylül 2024 22:52 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan , geçmişte yaşamış olduğunuz yaşam deneyimi ve bunun süregelen etkileri psikolojik olarak oldukça zorlayıcı bir süreç. Kaygılarınızı ve düşündüğünüz durumları anlayabiliyorum. Küçük yaşta bakım veren tarafından terk-edilme, sevgisizlik, ilgisizlik gibi durumla karşılaşan insanlar. İlerleyen yaşlarında bağlanmalarıyla ilgili problem yaşayabilir.
İkili ilişkilerde, sosyal ilişkilerde bu tarz problemler görünmesi çok olağandır.
Sizi tanımadan tam yorum yapmak zor olsada kaygılı- bağlanma stiline sahip olabilirsiniz. Partnerim ya terk ederse, ya ayrılırsak ya kötü bir şey olursa gibi bir çok düşünce zihinden geçebilir. Partnere karşı aşırı bağlanılabilir ya da kaybetmekten korkulduğu için uzak durulabilir.
Bu konuda yapılan şey yaşanılanları kabul etmektir. Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimleri kabul etmek, insanları ve kendinizi affetmek gerekir.
Bu tarz durumlarda sağlıklı olan, psikoterapi ile ilerlemek olabilir. Kendinizi tanımak, problemlerin kaynağını bulmak ve bu problemlere çözüm bulabilmek için bir uzman desteği gerekli olabilir.
Sorunlarınızı tek başınıza da elbette çözebilirsiniz ancak bir psikoterapist ışığında yolunuzu bulabilir ve daha rahat adım atabilirsiniz.
Stres ve kaygı azaltma yöntemlerini öğrenmeniz iyi olabilir. Olumsuz düşündüğünüz esnada bunu nasıl yönetebilirsiniz?
Olumsuz düşüncelerinizi nasıl olumlu düşüncelere çevirebilirsiniz ? bunlar üzerinde durulabilir.
Kendilik bilincinizi arttırma , öz-saygıyı ve öz- güveni yükseltme çalışmaları yapılabilir.
Özgüven arttıkça problemlerle başa çıkma motivasyon daha çok gelişir ve kaygıda azalma sağlanabilir.
Terapi süreçlerinde güvenli alan oluşturularak kaygılı- bağlanmanın temelini anlayıp güvenli bağlanma üzerinde çalışılabilir.
Kişisel hedefler koyup ilişki dinamikleri üzerinde çalışılabilir.
Bu süreçte destekleyici ilişkiler kurmanız ve gerekli motivasyonu yakalamanız sağlanabilir.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk.Berfin Sönmez
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim