Sosyal anksiyete ile nasıl mücadele edebilirim?
Merhaba.. Ben de sosyal anksiyete var ve hayatımı çok zorluyor küçüklükten beri içine kapanık bir kızdım zamanla bu daha da ilerledi aile içi sorunlarım yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım şu an açıktan okumaya devam ediyorum ama sürekli evdeyim hiç arkadaşım yok sosyallikten çok uzağım tek başıma dışarı çıkmak benim için işkence.. Yaşantıma böyle devam etmek istemiyorum ama elimden de bir şey gelmiyor ne zaman cesaretimi toplasam bir adım atmak istesem sonradan cesaretim kırılıyor ve yapamıyorum lütfen bana bir yol gösterin teşekkür ederim şimdiden..
Bu soru 2 Nisan 2025 15:10 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Yaşadıklarınızın sizi ne kadar zorladığını anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum. Paylaştıklarınızdan sosyal anksiyete sebebiyle gerçekten içsel bir mücadele verdiğinizi ve bu durumun sizin için mücadele etmesi yorucu bir eylem olduğunu görüyorum. Öncelikle bilmenizi isterim ki bu durumu yaşayan yalnız siz değilsiniz ve sahip olduğunuz farkındalık seviyesi ile bu durumu aşmanız mümkün. Bu yolda öncelikli ihtiyacınız olan şey kendinize olan inancınız olacak.
Yaşadığınız zorlayıcı yaşam deneyimleri yani aile dinamikleriniz ve okulunuzun yarım kalması gibi faktörler de bu durumu daha da derinleştirmiş olabilir. Belki de çevrenizde olan biteni kontrol edememek, kendi iç dünyanıza çekilmenize neden olmuş olabilir. Bu noktada yaşantınıza böyle devam etmek istemediğinizi ancak elinizden bir şey gelmediğini belirtmişsiniz. Hatırlatmak isterim ki ailevi sebepler yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldığınızı ancak şu anda açıktan okuyarak hayatınızın iplerini elinize aldığınızı belirtmişsiniz. Bu noktada değişim için hayatınızın ipleri yine sizin elinizde ve kendinize inandığınız sürece değişim mümkün. Anksiyete, bireyin hareket kabiliyetini ve özgürlük hissini sınırlayabilir; adım atmak istesek bile bir adım sonrası gözümüzde büyüyebilir. Burada önemli olan, bu döngüyü küçük ve somut adımlarla kırabilmek. Peki ama nasıl?
Bu noktada ilk olarak düşünceleriniz ve düşüncelerinizin işlevselliği üzerine içsel bir yolculuğa çıkmanız gerekiyor. Bunun için bir kaygı günlüğü tutabilirsiniz. Kaygılandığınız noktaları not edip bu kaygıların size nasıl hissettirdiğini, ne kadar gerçekçi olduğunu ve alternatif hangi düşünce yapısıyla değiştirebileceğinizi not edebilirsiniz. Gerçekçi olmayan inançlarınızı fark etmeniz davranışsal adımlar atmanıza fayda sağlayacaktır. Örneğin kaygılı düşünce "Dışarı çıkarsam herkes bana bakacak, beni yargılayacak ve ben kendimi ifade edemeyeceğim." iken gerçekçi düşünce "Herkes kendi işiyle meşgul hiç kimse bir başkası için bu kadar detaylı düşünmüyor." gibi.
İkinci aşama zorlandığınız noktaları hiyerarşik olarak listeleyip sizin için daha az kaygı uyandıran eylemden başlayarak aşamalı olarak kaygılandığınız durumlara maruz kalmanız olacak. Örneğin;
Evden dışarı çıkmak/ Tanıdık birine selam vermek/ Cafede sipariş vermek/ Kalabalık ortama girmek/ Biriyle sohbet başlatmak gibi durumları not edip eyleme geçmeniz.
Böyle zorlandığınız anlarda ise gevşeme ve nefes egzersizlerini uygulamanız o an için rahatlamanızı sağlayacaktır. Örneğin 4- 7- 8 nefes egzersizini kullanabilirsiniz.
Ayrıca bu süreçte gerçekçi beklentiler ile başlamanız, herkesin hata yapabileceğini unutmamanız, kendinize karşı nazik olmanız sürecin sağlıklı ilerlemesine fayda sağlayacaktır.
Bu süreçte profesyonel bir destek almanız da süreci daha sağlıklı ilerletmenizi sağlayacaktır.
Son olarak sürece katkı sunacağını umduğum Dr. David D. Burns İyi Hissetmek kitabını da okumanızı önereceğim.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.
Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen