Sosyal Hayat

Sosyal anksiyete ve üniversite

Gizli Kullanıcı27 Temmuz 2024 15:04

Sosyal anksiyetem var üniversiteye gitmeye gerçekten çok utanıyorum nasıl düzeleceğim 1 ay içinde tek başıma sınıfı bile bulamam lütfen yardım edin 1 ay içinde bunu aşmam gerekiyor nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim yok yurtta nasıl kalacağım tek başıma nasıl her şeyle uğraşacağım ? Arkadaş nasıl edineceğim yaşım diğerlerine göre büyük bütün bunların hepsi benim için çok korkunç ve stres sebebi yardım edin lütfen

Bu soru 29 Temmuz 2024 16:58 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle sosyal anksiyete ile mücadele sürecinizde üniversiteye ve diğer tüm değişimler hakkındaki kaygılarınızı anlayabilirim.

Bu süreci yönetebilmek emek, gayret ve sabır ile elbette mümkündür.

Öncelikle gitmeyi planladığınız üniversiteyi keşfetmek, okul başlamadan kampüsü ziyaret ederek ortamı tanımaya çalışmak sizi sakinleştirebilir.

Sosyal kaygınızla başa çıkabilmek için adım adım ilerlemelisiniz.

İlk olarak bulunacağınız ortamları öncesinde keşfederek, daha sonra bu ortamlara kendinizi maruz bırakarak kaygılarınızla yüzleşmeniz gerekmektedir.

Kaygı defteri oluşturabilirsiniz.

Bu deftere yaşadığınız kaygı ve düşüncelerinizi not edebilirsiniz.

Kaygılarınızın neden kaynaklandığını, gerçeklik derecelerini değerlendiriniz. 1-10 puan arasında puan vererek değerlendirmelerinizi somut olarak görmek kaygılarınızı daha sağlıklı bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Başlangıç aşamasında insanlarla toplu iletişimden kaçınıyorsanız, ilk olarak kendinizi daha yakın görebildiğiniz, rahat iletişim kurabileceğinizi düşündüğünüz bir kişi ile iletişim kurmayı deneyebilirsiniz.

Arkadaş edinme sürecinizde ilk günlerde yalnız hissedebilirsiniz. Zaman zaman kaygı seviyeniz yükselebilir bu oldukça doğaldır, Bu süreç içerisinde telefonda arkadaşlarınızla görüşebilir, bulunduğunuz ortamı adım adım keşfedebilirsiniz.

Stresinizle baş edebilmek adına meditasyon ve nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Bu teknikler stres ve kaygı seviyenizi aşağı çekmenize yardımcı olacaktır.

Bu süreçte kendinize minik hedefler belirlemelisiniz. Örneğin ''bugün biriyle iletişim kuracağım, kampüsü keşfedeceğim.'' gibi. Bu hedefleri yerine getirmek motive olmanıza yardımcı olacaktır.

Elbette bu süreçte uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Kaygılarınızla olan mücadelenizi kazanabildiğiniz, döngülerinizi kırabildiğiniz sağlıklı günler diliyorum.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

alinti

Titiz ve çok açıklayıcı güzel bir cevap olmuş