Sosyal Hayat

Sosyal anksiyetem mi var?

Gizli Kullanıcı30 Ekim 2024 01:05

Merhabalar öncelikle 22 yaşındayım ve aşırı sessiz bir yapım var biriyle tek başıma konuşacak olursam sıkıntı olmuyor (karşılıklı olarak tek kişiye odaklanıldığı için )ama bu 2 3 4 diye çoğalınca içime kapanmaya başlıyorum (toplu ortamlarda) bu yüzden hep dışlanıyorum ailem dışında birisi en ufak kötü bir laf derse çok üzülüyorum ve kafama takıyorum (senelerce takmışlığım var ve her gün aklıma geliyor) cevap veremiyorum çok güçsüz kalıyorum bu zamana kadar 1 kere bile kendi hakkımı savunamadım hep ezildim kendi aileme agrasif olup dışardakilere hiç bir şey diyemiyorum laf dalaşına girmekten korkuyorum ne yapmam lazım

Bu soru 30 Ekim 2024 18:27 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Sosyal kaygı; kişinin toplum içerisinde olumsuz değerlendirileceğine dair inancıyla pekişir. Sosyal fobik için toplum içinde performans gerektiren durumlar aşırı kaygı uyandırır. Bu performans basit bir düzeyde konuşma da olabilir, topluluk karşısında bir sunum yapmak da. Sosyal fobiye sahip kişilerin kaçınmaları vardır. Örneğin aşırı kaygılandıkları için kalabalık ortamlara girmemek, sunum yaparken en sona kalmak, topluluk içinde odak onda olmasın diye konuşmamak gibi. Sosyal fobi kişiyi sosyal hayattan oldukça mahrum bırakır.

İnsanlarla tek başınıza konuştuğunuzda sorun olmadığını söylediniz sebebi olarak da tek bir kişiye odaklanıldığını. Toplu ortamlarda birçok kişinin tek bir kişiye odaklanıyor olması belli ki sizin için kaygı uyandıran bir durum. Peki gerçekten toplu ortamlarda kişiler tek bir insana odaklanabilir mi ? size şöyle bir örnek vereyim;

Bir toplulukta fikrinizi belirtirken yanlış bir cümle kullandınız, diliniz sürçtü.

Sosyal fobik için bu bir felakettir diğerlerinin onunla dalga geçeceğini ve fikirlerinin bir daha önemsenmeyeceğini düşünür, çünkü herkes ona bakıyordu ve o an insanların surat ifadelerinin de değiştiğini düşündü.

Aslında kimse tek bir kişiye odaklanmış değildir, sizi dinleyen insan aynı zamanda dün akşam izlediği filmi düşünüyor olabilir, ya da yarın ki planını, ya da tam şu an sizi dinlerken nasıl gözüktüğünü düşünüyor olabilir, belki de siz lafınızı bitirdikten sonra neler düşüneceğini.

Gördüğünüz gibi odağın %100 sizde olduğunu düşünürseniz diğerleri tarafından aşırı kontrol edildiğinizi ve yanlış yapmaya hakkınız olduğunu düşünürsünüz; oysaki herkes gibi dil sürçmeleri yapmaya, konuşacak bir şeyiniz olmadığınızda susmaya hakkınız var.

Bu sorunla uğraşırken şunları yapmak işinizi kolaylaştırabilir;

Bir ortama girdiğinizde konuşma sırasının size gelmesini beklemeden konuşmayı siz başlatmak

Bir arkadaşınızın konuşmasını tüm dikkatinizle dinlemeye çalışın, aşırı dikkat halindeyken arkadaşınızın yaptığı hataları fark edersiniz ancak gerçek hayatta aşırı dikkat halinde olmayız.

Kendi hakkınızı savunamamak, cevap verdiğinizde karşılaşacağınız durumlardan kaygılandığınız için olabilir, cevap vermeyi hiç deneyimlemediğiniz için size oldukça zor geliyor. Ancak kendinizi savunduğunuzda kendinizi suçlamayacak ve özsaygınızın arttığını göreceksiniz.

Sevgili danışan bu sorunlar sebebiyle ilişkileriniz yıpranmış ve siz de kendinizle ilgili olumsuz düşüncelere kapılmış olabilirsiniz; düşüncelerinizin nedenlerine ulaşarak baş etmeyi öğrenmek için uzman desteği almanızı tavsiye ederim. Terapi çok daha kolay başa çıkmanızı sağlar.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular