Sosyal anksiyeteme yardım eder misin?
Sosyal anksiyetem var nasıl yenebilirim bir ortama girdiğimde tüm gözler üzerimde gibi hissediyorum biriyle konuşurken kendimi inanılmaz kasıyorum sürekli bir rezil olma korkusu var bundan kaynaklı da tik oluştu yutkunma bozukluğu oluştu psikolojik olarak ağzım sürekli sulanıyor bunu yutarken de ses çıkıyor rezil oluyorum sürekli dayanamıyorum artık hayatımı çok olumsuz yönde etkiliyor bu yaz 3 ay boyunca evden çıkmadım markete dahil gidemedim anksiyetem yüzünden lütfen yardım eder misiniz?
Bu soru 18 Aralık 2024 13:46 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Sosyal anksiyeteye bağlı olarak gerek bedenen gerek ruhen yaşadığınız zorlukların ne kadar yorucu olduğunu anlıyor, kendinize karşı duyarlı olup çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.
Bir ortama girdiğinizde kendinizi ifade etmekle ilgili problemler yaşadığınızı, üç aydır evden çıkmadığınızı ve bunlara bağlı olarak bedensel belirtiler gösterdiğinizi ifade ettiniz.
Öncelikle bu durumu yenebileceğinize inanmanızı isterim çünkü anlattıklarınızdan anlıyorum ki normalde çekingen utangaç biri değilsiniz yani bir süredir bu durumu yaşıyorsunuz. Bu sebeple yaşadığınız durumlar sizin kişilik özelliklerinizi ifade etmiyor.
Sosyal anksiyete bozukluklarının nedeni geçmişteki yaşanmış olumsuz travmalara dayanabilir. Bireyler sosyal olarak eleştirildiği, alay edildiği belli yaşantılar yaşadıysa ya da bu durumları yaşamış biriyle karşılaştıysa kendini geriye çekme, kontrol etme gibi davranışlar geliştirebilirler.
Öncelikle belirttiğiniz bedensel belirtileri konuşalım. Kaygı sorunu yaşayan bireyler çarpıntı, kalbin hızlanması, terleme, bulantı gibi belirtiler yaşayabilirler. Yaşadığınız bedensel belirtileri sadece kaygılandığınız sırada yaşıyor olmanız fiziksel olarak bir rahatsızlıktan şüphelenmemek için önem taşımakta çünkü yutkunma sorunları ve tik bozuklukları nörolojik bir problemi de işaret ediyor olabilir. Bu noktada şüpheleriniz varsa ilgili doktora görünmeyi ihmal etmeyiniz.
Bir ortama girdiğinizde kendinizi ifade etme, dışarıya çıkmayla ilgili neler yapabilirsiniz birlikte bakalım.
İlk olarak girdiğiniz ortamlarda kendinizden çok dışarıya odaklanmaya çalışın. Ortamda neler konuşuluyor, konuşulanlar size neler çağrıştırıyor bunları düşünün.
İkinci olarak eğer sizi ilgilendiren bir konu varsa beklemeyin, yanlış bir şey konuşacağım diye korkmayın. Kendinizi ifade etmeyi deneyin.
Üçüncü olarak kendinize karşı hoşgörülü olun. Hata yapmaktan çekinmeyin, herkes hata yapabilir bunu unutmayın, gösterdiğiniz çaba çok kıymetli.
Dördüncü olarak çevrenize meraklı ve pozitif yaklaşın. Sohbetlerde ilgili sorular sorun, sohbeti devam ettirin.
Ve tüm bunları hemen rahatlıkla yapamayabilirsiniz, kendinize zaman tanıyın. Mesela üç aydır evden çıkmıyorsanız bahsettiğiniz markete gitmekle başlayın. Bu sırada asansörde biriyle karşılaşırsanız 'iyi günler' deyin. Markette mesela bir ürünün yerini sorun çalışanlara, çıkarken 'kolay gelsin' deyin.
Tüm bunlara rağmen bir gelişme görmezseniz anksiyete sorunlarınız çözülmeyen travmalara dayanıyor olabilir. Bu noktada profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Değerlendirilmesini istediğiniz veya kafanıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen