Sosyal anksiyeteyi nasıl aşarım?
Merhaba bende 1yıl öncesine kadar asla sosyal anksiyete yoktu.kendi kendime bursadan istanbula giderdim orda arkadas edinir gezerdim ama şu anda tek başıma bi yerlere gidemiyorum stres oluyorum bende kayıtlı olmayan numaralar aradıgında bile stres oluyorum. işe başlamam gerekiyor mülakata çagırıldıgım zaman aşırı stres oluyorum, kızarıyorum, konusurken dilim sürşüyor, her an kalbim güm güm atıyor hep bi kaygı halindeyim.önceden böyle değildim şuan böyle şeyler yaşadıgım için çok garipsiyorum üzülüyorum. ne yapmam gerekiyor?
Bu soru 2 Kasım 2024 19:53 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar , sevgili danışan. Öncelikle yaşamış olduğunuz bu durumun çoğu insan tarafından yaşandığını bilmelisiniz ve kendinizi yargılamamalısınız.
Endişenin varlığı insanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Herhangi bir tehlike karşısında endişelenmek, bu tehlikeyle savaşmak ya da kaçmak için ortam hazırlar. İnsanın kendini koruyabilmesi için endişe gereklidir.
Ancak gerçek bir tehlike olmaması ya sa tehlike ile endişenin doğru orantıda ilerlememesi sonucu bu endişe işlevsel olmaz ve günlük yaşamı sıkıntıya sokabilir.
Bu yüzden endişeyi tamamen hayattan uzaklaştırmaya çalışmamalı, endişenin düzeyini normal seviyelere çekebilmek için çalışılmalıdır.
Önceden hayatınızda böyle bir durumun var olmaması son zamanlarsa ortaya çıkmış olması herhangi bir tetikleyiciden kaynaklanabilir. Yaşamış olduğunuz bir travma, geçmişten günümüze gelen bir kaygı , yoğun stres gibi durumlar örnek olabilir.
Endişeyi normal düzeye indirmek ve yaşam kalitenizi arttırmak için bazı çalışmalarda bulunabilirsiniz. Kaygılandığınız durumları hiyerarşik bir sıraya göre yazın. En üstten en alta en korktuğumuz durumdan en az korktuğunuz duruma göre sıralayın.
En az korktuğunuz durumdan başlayarak bir aktivite planlayın. Örneğin en az kaygılandığınız durum telefon ile konuşmak ise birilerinin telefonunu cevaplayın ya da siz arayın. Bir kaç kelime etmek bile ilk adımlar için yeterli olacaktır.
Adımlarınızı küçümsemeyin ve bu egzersizi gün içinde 2-3 kere tekrar edin. Her gün bu kaygı hiyerarşisi üzerine çalışın.
Bir sonraki basamağa geçmek için yeterli hissettiğinizde geçin ve bir önceki adım için kendinizi tebrik etmeyi ihmal etmeyin. Bu süreçte adımları tamamlamak sizin için elbette kolay olmayabilir. Ancak üstesinden gelebilmek için maruz kalmak gerekir.
Bu egzersizleri daha kolay yapabilmek için nefes ve meditasyon çalışmaları öğrenebilir. Kendinizi sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Bu süreçte duygusal bağlar önemlidir. Sevdiklerinizle vakit geçirmeyi ihmal etmeyin ve onlarla duygularınızı paylaşın.
En önemlisi bu süreç sizi çok zorluyorsa bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyin. Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.⭐️
Uzm. Psk. Berfin Sönmez