Sosyal anksiyeteyi nasıl yenerim?
bir ortamda utanmamak rahat davranmak istiyorum ama olmuyor bundan nefret ediyorum hayatı kaçırıyorum bu durum beni çok etkiliyor arkadaşlık aşk çok yoruluyorum ben bunu aşmak istiyorum ama çok kırılgan biriyim insanların dediğini çok kafaya takıyorum bir sporla ilgilenmek istiyorum ama bu olay izin vermiyor ailemlede doğru dürüst iletişim kuramıyorum sürekli içime atıyorum bende artık diğer normal insanlar gibi rahat olmak istiyorum
Bu soru 22 Şubat 2025 10:38 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, yaşamış olduğun problemin hayatını oldukça etkilediğini anlayabiliyorum. Utanma, çekingenlik ve sosyal ortamlarda rahat edememe gibi duygular, birçok insanın zaman zaman deneyimlediği zorluklardır. Bu nedenle, normal insanlar gibi olmak istemeni anlamakla birlikte her “normal insanın” bu duyguları bir yerlerde bir zamanlar deneyimlemiş olabileceğini bilmeni isterim, senin yaşadığın durumda bunun çok sık tekrarlandığını ve sosyal ortamlarda yaşadığın kaygıyla tetiklendiğini düşünmekteyim.
Öncelikle, herkesin farklı sosyal becerileri ve rahatlık alanları vardır. Sosyal ortamlarda rahatlık zamanla ve pratikle gelişebilir. Kendine güvenini artırmak için küçük adımlar atmak iyi bir başlangıç olabilir. Bu adımlar sana özgü olabilir. Örneğin, bir topluluğa katıldığında kendine heyecanın için bir süre verebilirsin; “ilk 10 dakika gergin olabilirim ve oldukça normal” düşüncesiyle kendine izin verebilir ve kaygına tahammül etmeyi öğrenebilirsin. Sevdiğin bir konuyla ilgili konuşma başlatmak, söz sırasının sana gelmesini beklemeden söze girmek gibi davranış değişiklikleri uygulayabilirsin.
Her şeyden önce bu durumun ne zamandır seninle olduğunu keşfetmelisin. Bir şeyle, bir olayla ve insanla tetiklenmiş olabilirsin. Çocuklukta sana yeterince alan açılmamış olabilir, kendi kararların engellenmiş olabilir, aşırı otoriter ebeveynlerle büyümüş olabilirsin, bunun yanında ilkokul öğretmenlerinin dahi sosyal kaygı yaşamanda büyük bir etkisi olabilir, fark et, çocuk halin bununla mücadele edemeyebilirdi ama şu anda bir yetişkin olarak bunun üstesinden gelebilirsin.
İnsanların söylemleri senin için oldukça önemli olabilir. Burada düşünmeni istediğim şey "Bu kişilerin söyledikleri gerçekten benim kim olduğumu veya potansiyelimi belirliyor mu?" Unutma, senin değerini başkalarının sözleri değil, senin kendin hakkında ne düşündüğün belirler. Kendinle ilgili düşüncelerini ele al, kendinle ilgili olumsuz kalıplara sahipsen, örneğin: ben sıkıcı biriyim, ben iletişimi güçlü biri değilim, ben eğlenceli değilim, insanlarla etkileşim kuramam gibi düşüncelere sahipsen ne kadar kendin olman için bir alan açılırsa açılsın, gerekli sosyal ortamlar sağlansa da kendin olarak orada var olamayabilirsin, çünkü kendini olduğun halinle yetersiz buluyor olabilirsin. Buraları mutlaka ele almalısın.
Bir sporla ilgilenme isteğin çok güzel bir adım. Spor, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için harika bir araçtır. Spor yapmanın, sosyal becerilerini geliştirmenin ve yeni arkadaşlıklar kurmanın da harika bir yolu olabileceğini unutmamalısın. Dilersen bireysel bir sporla başlayarak, yavaş yavaş daha sosyal spor dallarına yönelebilirsin.
Ailenle iletişim kurma konusundaki zorluklar da seni zorlayabilir. İçine atmak yerine, duygularını ve düşüncelerini paylaşabileceğin bir yerlerin olması önemlidir. İhtiyacın olanı sözel yolla ifade etmezsen bunu karşı taraf anlayamaz, anlamaları için açıklaman gerekir.
Her şey bir anda değişmeyebilir, ancak atacağın her küçük adım, seni rahatlıkla dolu bir yaşama doğru ilerletecektir. Senin için neyin doğru olduğunu bulmak ve o yolda ilerlemek önemlidir. İhtiyacın olan her adımı, kendi hızında atabilirsin. Bu noktada bir uzman desteğiyle ilerlemekte oldukça faydalıdır, terapi ile birlikte sorunun olası nedenlerini öğrenerek, kilitli alanları açarak ve onları işleyerek sorunun üstesinden gelebilirsin.
Sevgiler.