Sosyal Hayat

Sosyal hayatımda dışlanıyorum

aliya3 Eylül 2024 07:17

Sosyal hayatta sürekli dışlanıyorum. Artık kimseyle görüşmek istemiyorum. Düşüncelerimi dile getirmekte zorlanıyorum. Konuşmak işkence haline geldi. Bu aralar sürekli gergin hissediyorum. İnsanlardan uzak durmak benim için iyi gibi geliyor ama hayatım boyunca böyle olmayacağını da biliyorum. Yeni ortamlar beni çok geriyor. Psikolojik destek alabilirim ama nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Herkese yardım etmeye gayret ediyorum ama benim de yardıma ihtiyacım var sanırım. Bazen uyuyamıyorum. Evin içinde sürekli hizmetçi gibi iş görüyorum. Dinlenmek istiyorum ama olmuyor. Dinlensem de yorgun oluyorum. Ne yapmalıyım?

Bu soru 3 Eylül 2024 15:20 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan, deneyimlediğiniz olumsuz yaşam olaylarının sizin için fiziksel ve ruhsal olarak yorucu bir hal almış olduğunu anlayabiliyorum.

Zaman zaman her insan böyle süreçlerden geçebilir. Kendinizi kötü ve yalnız hissetmeyin. Yaşadığınız problemi farketmiş ve çözüm bulmak için yola çıkmışsınız.

Bir problemi çözebilmek için sebebini bulmak ilk basamaktır. Kendinizi, duygu ,düşüncelerinizi anlamak,tanımak ve kabul etmek faydalı olacaktır.

Sosyal hayatta sürekli dışlandığınıza dair bir ifade kullanmışsınız. Sizce bu durum her anlamda her ortamda dışlandığınızı mı gösteriyor. Yoksa bu ifade zihninizin bir bilişsel çarpıtması mı buna bakmak lazım.

Çevreniz içinde yaşadığınız bir ya da bir kaç olay sonucu sürekli dışlandığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ya hep ya da hiç düşüncesi gibi bir çarpıtma yapıyor olabilirsiniz. Bunu araştırmak için düşüncelerinizi bir kağıda yazın. Örneğin sürekli dışlanıyorum. Daha sonra buna karşıt düşünceler geliştirmeye çalışın. Daha önce dışlanmadığınız ortamlar oldu mu? Herhangi bir ortamda sizinle ilgilenenler oldu mu? Bu tarz detaylı sorularla düşüncenizi irdeleyin.

Yalnız kalmak yalnız vakit geçirmek ,kendi kendine etkinlik yapabilmek yaşam doyum için olumlu bir şeydir. Ancak insanlardan uzak durmak hiç bir insan için hayatında olumlu bir yer edinmez.

İnsanlar olarak en temel ihtiyaçlarımızdan bazıları bağ kurmak, iletişim kurmak ve paylaşım yapmaktır.

İnsanlardan uzak durmakta ki asıl sebebinizi araştırmalısınız. Ne oluyorda insanlarla bir araya gelmek sohbet etmek istemiyorum? İnsanlarla bir araya geldiğimde beni ne kaygılandırıyor? Kaygılandığım durum olursa n olur? gibi sorularla bu durumu irdeleyerek asıl sebebe ulaşabilir ve bu sorunu çözmek için adımlar atabilirsiniz.

Yardım etmek hem kendi tatminimiz hem de sosyal hayatta paylaşımda bulunmak için etkilidir. Ancak bu yardım diye bahsettiğimiz kısım kendi kişisel ihtiyaçlarımızı bile karşılamamızın önüne geçiyorsa bir süre sonra bu durum problem yaratabilir.

Hem kendinize hem de çevrenize bu durumdan dolayı öfke duyabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek adına kendi yaşam ihtiyaç ,isteklerinizi ve önceliklerinizi belirlemelisiniz. Ancak kendinize faydalı geldiğiniz kadar çevrenize yardım edebilirsiniz. Kendi önceliklerinizi belirlemeli ve sınır çizmelisiniz. Kendinize bir planlama yapmalı ve bunun önceliği siz olmalısınız. Daha sonra günlük ev işleri diğer insanlara yardım gibi davranışlara geçebilirsiniz. Bu her açıdan daha sağlıklı olacaktır.


Terapi alma konusunda ise bir terapist eşliğinde bu süreci yönetmek faydalı olacaktır. Nasıl anlatacağım diye sormuşsunuz. Burada ki kısa paragrafta bile bir çok şeyden bahsetmişken terapi esnasında devamı çorap söküğü gibi gelecektir.


Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular