Sosyal Hayat

Sosyal ilişkilerim zayıf nasıl güçlendiririm?

Gizli Kullanıcı31 Ekim 2024 20:04

İnsanlarla ilk kez tanışırken gayet rahat ve özgüvenliyim. Tanıdığım insanlardan bir süre sonra uzaklaşıyorum. Muhabbetim ilerlemiyor. Uzun muhabbetlerden çok sıkılıyorum dinlemek ve konuşmak istemiyorum. Bana normal gelen sesim çok kısık çıkıyormuş çoğu beni duymadığını söylüyor bu beni çok rahatsız ediyor. Toplum içinde konuşurken sesim titriyor, ilgi odağı olduğumda yüzüm kızarıyor. Utanıyorum ve belli oluyor. Normalde çok iyi bildiğim konuyu anlatamıyorum kelimeler karışıyor harfleri yutuyorum. Ne yapmalıyım

Bu soru 3 Kasım 2024 20:45 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, yaşadığınız durumda sosyal ilişkiler konusunda zorlandığınızdan bahsediyorsunuz. Toplum içinde kendinizi rahat edebilmeniz ve istediğiniz gibi konuşabilmeniz için adım adım ilerlemeler yapmamız gerekiyor.

Öncelikle insanlarla sohbet ederken terim muhabbetlere girmek yerine, sevdiğiniz alanlarda konuşmak size daha iyi hissettirebilir. Ve daha sürdürülebilir bir konuşma diyalogu sağlayabilir. İnsanlarla belirlediğiniz ortak alanlar hakkında konuşmak, daha uzun ve sıkıcı olmayan sohbetleri sağlar. Hoşumuza giden konularda konuştuğumuzda hem kendimizi daha iyi ifade eder hem de sohbetten keyif alarak ilerletiriz.

Uzun sohbetler sizin için zorlayıcıysa kısa sohbetler tercihiniz olabilir. Kısa süreli fakat sık görüşmeler sizi yormayarak ilişkilerdeki bağı da koparmaz. Bunlar konuşmaları yönetebileceğiniz noktalardı şimdi ise ses tonu ve beden diline değinebiliriz.

Toplum içerisinde konuşurken kısık ses tonuyla konuşmak bazen farkında olmadan da yapılabiliyor. Çevrenizden öyle uyarı almak sizi etkilemiş olabilir. Ancak bu durumun pratiklerini yapmak mümkündür. Farklı ses egzersizleri yapabilirsiniz, bu sesinizin daha güçlü çıkmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda nefes egzersizleri veya diyafram nefesine çalışmak, kitap okurken sesli okumalar yapmak hem sesinize alışmanızı sağlayacak hem de daha net ve gür tonda konuşmanızı sağlayacaktır.

Tüm bunları ayna önünde de yapabilir. Konuşurken ki beden dilinize ve ses tonunuza bakarak gözlemleyebilirsiniz. Aynı karşısına geçip kendinize sorular yöneltmek ya da küçük aralıklı kelime gruplarını telaffuz etmek işe yarayabilir.

Konuşurken kelimeleri yutmak, hızlı bir şekilde konuşmaya çalışmaktan kaynaklanıyor olabilir. Burada yavaşlamayı öğrenmek gerekebiliyor, her cümleler arası duraksamak bunların pratiğini yapmak ve elinize bir metin alıp kendinizi denemek iyi bir fikir olabilir.

Pek çok insan toplum önünde konuşurken utanabilir, çekinebilir veya kızarabilir. Bu anlamda kendinize karşı anlayışlı ve nazik olmanızı istiyorum. Herkesin farklı seviyelerde çekingen olduğunu bilmek size iyi hissettirecek. Kendimizi mükemmel bir şekilde ifade etmek zordur ve çok da kullanışlı değildir. Burada sadece kendimizi ifade etmeye odaklanmalıyız.

Kalabalık gruplarda kendimizi ifade etmek zor, ilk olarak küçük gruplarla kendimizi ifade etmekle başlayalım. İlk olarak 2-3 kişilik gruplarda, sonrasında 3-4 kişilik şeklinde kademe kademe arttırabilirsiniz. Kendinizi ifade ettikçe kendinize olan güveniniz yerine gelecek ve sayıların artışı size etkilemeyecektir.

Tüm bahsettiklerime rağmen bu konuda hâlâ zorlandığınızı düşünüyor ve detaylı bir analizinin yapılmasını istiyorsanız bu konuda psikolog desteği almak önemlidir.

Unutmayın ki, bu süreçte kendinize karşı anlayışlı olmanız çok önemli. Her deneyim, bir sonraki için fırsattır.

Hoşça kalın,

Sevgiler, Psikolog İrem Bor


Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Gerçek olmayan arkadaşlıkları nasıl anlayabilirim?

Çevremdeki insanlar hep bir şeyleri olumsuz şekilde eleştiriyorlar kimse onun hayatı istediğini yapar doğru veya yanlış diyip kenara çekilmiyor. Bana da çok yapıyorlar ve çevremde bir sürü insan var böyle. Başarımdan mutlu olmazlar tebrik etmeye bile dili varmıyor bazılarının, ben üzgünsem yanımdalar ama bir başarımda üzgünken yanımda olanların çoğu yok. Bu da beni çok düşündürüyor açıkçası. Arkadaş ortamımda bi şey söylüyorum mesela herkes kendi doğrusunu dayatmaya çalışıyor , fikir vermekle asla alakası yok dedikleri şeylerin. Kendi doğruları neyse onun dışına çıkan olumsuz şekilde hep eleştirilir algısı var. Böyle insanlardan çok bunaldım. Hiçbir şeyimi anlatamıyorum, fikrimi söyletmiyorlar. En ufak hayalime bile neden yapamayacağımla ilgili cümleye başlıyorlar. Bu kişiler en yakınım dediğim insanlardı. Onları çözesiye kadar sürekli kendimi onlara kanıtlama, onların doğrusundan gitme çabam vardı ama artık yok. Bu huyumdan vazgeçerken onlardan da vazgeçiyor gibiyim. Onların bu davranışları psikolojimi çok etkiledi. Sürekli bi kusurlu, yetersiz hissediyordum. Buarada bu sadece bana yapılan bi durum değil. Grupta herkes birbirine bunu yapıyor ve ciddi anlamda bunaldım. Ben kendim için doğru ve önemli bi karar alırken desteklemeyi geçtim hep köstek oldular. Sadece yargıladılar kendi açılarından. Yaklaşık 2 senedir kendimi geri çeke çeke şuan hiçbir şey anlatmadığımı fark ettim. Bir şey anlattığımda ise tartıştığımız zaman direkt anlattıklarımdan vuruyorlar. Eğlenmesine eğleniyoruz kalabalık olunca, üzüntülü anlarında herkes birbirinin yanında(erkek arkadaş , aile gibi konular ama ben artık hiçbir üzgün anımı demiyorum). Böyle bi arkadaşlık çok düşündürüyor beni ama kopamıyorum tamamen ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Gerçekten arkadaşlarım mı bilmiyorum.