Sosyal Hayat

Sosyal ortamlarda gaz çıkarma korkusu

Gizli Kullanıcı11 Ağustos 2024 20:08

Merhaba ben karantinadan beri sosyal ortamlarda gaz çıkarma korkusu yaşıyorum. Bu sürekli aklımda oluyor bazen nadiren bunu unuttuğumda olmuyor fakat gerçekten bu tüm sosyal hayatimi etkiliyor.Son bir yıldır kulağimida duymuyo gibi hissediyorum. Sürekli acaba gaz çikardim ve ben duymadım mi acaba diye korkuyorum.. Eskiden çok öz güvenli zeki ve yaraticiydim ama artık değilim.Derslerim de kötüleşti ve kilo aldım. Karantinada. Son 4 aydir baya bı kilo verdim. şu an 24 yaşindayim yaklaşık 5-6 yildir bunu yaşıyorum

Bu soru 1 Eylül 2024 17:57 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar , her ne kadar gaz çıkarma insanlar için normal bir durum olsa da bunu sosyal ortamlarda yapıyor olmak utanç verici olabilir. Buna kaygılanmak normaldir. Kaygılandığımız zaman beynimize sinyal gider ve o durumla başa-çıkmak için harekete geçeriz. Örneğin gaz çıkarma ihtiyacı hissettiğinizde tuvalete gitmek kurtarıcı bir durum olacaktır. Ancak gün içinde bunu sürekli düşünmek, düşüncenin zihni oldukça meşgul etmesi, sosyal hayatın kısıtlanması bu kaygınızın işlevsel olmadığını gösterir.

Kaygınızın asıl sebebini anlamak için biraz araştırmak gerekir. Karantinadan beri kaygınızın var olduğunu söylediniz. Kendinize sorduğunuzda o zamanda bu yana böyle bir olay başınıza geldi mi ya da tanıdığınız birinin başına geldi mi?

Karantina döneminde sizi duygusal olarak etkileyen olaylar yaşandı mı? Bazen kaygılarımızın altında farklı sebepler yatar. Siz gaz kaçırmaktan kaygılandığınızı sanarken altta farklı bir sürü sebep yatıyor olabilir. Bu yüzden kendiniz bu problemi detaylandırın.

Örneğin sorulabilecek sorular:

  • Gaz çıkarmaktan neden kaygılanıyorsunuz?
  • Gaz çıkarırsanız ne our?
  • Verdiğiniz cevaba göre bunun sonucunda ne olur?
  • En kötü senaryoyu düşündüğünüzde gözünüzde ne canlanıyor?
  • En kötü senaryoda başınıza gelebilecekler nedir?

Kendinize bu soruları sorarak belki asıl kaygılandığınız şeyi bulabilirsiniz.

Örneğin bir insan dışarı çıkmaktan korkuyor.

Neden korktuğunu soralım.

+Dışarı çıkmaktan neden korkuyorsunuz?

-Dışarı çıkarsam , yanlış bi hareket yaparım rezil olurum.

+Rezil olursanız ne olur ? Bu sizin için ne anlama gelir?

-İnsanlar tarafından kabul edilmem ve değersiz hissederim.

Yukarıda verdiğim örnekte baktığımızda danışan dışarı çıkmaktan korkuyordu. Alt sebeplere inerek asıl korktuğu şeyin kabul edilmemek olduğunu anlamış olduk.

Sizde kendi probleminizle alakalı kendinize bu tarz sorular yöneltirseniz belki asıl kaynağa ulaşabilirsiniz. Böylece çözüm bulmak daha kolay olacaktır.

Gaz problemiyle ilgili kaygıdan ziyada gerçekten fizyolojik bir rahatsızlığınız varsa uzman doktorlara görünmelisiniz.

Gaz probleminin insancıl bir durum olduğunu varsayarsak bunun için oluşturulan yüksek kaygı çokta gerçekçi bir kaygı değildir. Kendinize alternatif gerçekçi düşünceler yaratın.

Kendinizi rahatlatmak adına gaz arttırmayan besinler tüketin.

Kaygılanma durumlarının çözümlenmesi zaman gerektiren bir süreçtir.

Kendinizi yargılamayın her insanın kaygıları olabileceği gibi sizinde olabileceğini unutmayın. Duygularınıza kulak verin. Size ne anlatmak istediklerini dinleyin.

Bu süreci kolayca atlatmak için sevdiklerinizle paylaşabilir, destek alabilirsiniz.

Hayatınızı çok önemli ölçüde etkiliyorsa bir uzmana danışmak faydalı olabilir.

Umarım cevabım faydalı olur.

Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular