Söylediklerimden sonra gelen pişmanlık hissi
Merhaba. İnsanlarla iletişimimde şöyle bir sorun yaşıyorum: konuştuğum şeylerin ardından pişman oluyorum neden bunu söyledim diye. Bu o kadar sık oluyor ki artık her konuşmamın ardından kendimi defalarca sorgular oldum. Özellikle düşüncelerim karşımdaki insana uymuyorsa bunu konuştuktan sonra fark edip pişman oluyorum. Çünkü karşıdaki beni farklı bilmesin istiyorum. Son 1 aydır bu çok yoğun olmaya başladı. Şuan görevim gereği başka bir ilde ve dar bir çevreye sahibim. Görüştüğüm arkadaşlarım belli ve kısıtlı. O yüzden konuşmadan önce sürekli kafamda düşünüyorum. Ama yine de keşke bunu söylemeseydim diyorum. Bu konuda nasıl bir yol gösterirsiniz?
Bu soru 11 Ocak 2025 21:29 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Yaşadığınız durumda, söylediklerinizden sonra pişmanlık hissettiğinizi ve bunun iletişimde sizi zorladığını ifade etmişsiniz. Bu tür bir durum, çoğu insanın yaşamının belirli dönemlerinde karşılaşabildiği bir zorluktur ve bu durumu farkında olmanız ile oldukça önemli bir adım attığınızı söyleyebilirim. Şimdi daha detaylı olarak, bu durumun nedenlerinin ne olabileceğini ve neler yapabileceğinize birlikte bakalım istiyorum.
İnsanlar bazen kendilerini gereğinden fazla eleştirir ve söylediklerinin başkaları üzerinde olumsuz bir etki yarattığına dair bir düşünceye kapılır. Bu, mükemmeliyetçilik veya sürekli olarak onay arama ihtiyacıyla ilgili olabilir. Karşınızdaki kişilerin sizi yanlış tanımasını istememek de bu duyguya katkıda bulunabilir.
Yeni bir şehirde ve sınırlı bir sosyal çevrede bulunmak, sosyal ilişkilerinizi daha önemli hale getiriyor olabilir. Bu da, kendi söylediklerinizi fazlasıyla sorgulamanıza ve başkalarının düşüncelerine daha çok odaklanmanıza neden olabilir.
Bu durumda neler yapabilirsiniz?
Bir şey söylediğinizde “Keşke bunu söylemeseydim” düşüncesiyle karşılaştığınız an olduğu zaman, kendinize şu soruları sormanızı isteyeceğim:
“Söylediğim şey gerçekten zararlı mıydı, yoksa ben mi fazla büyütüyorum?”
“Karşımdaki kişi buna nasıl bir tepki verdi? ,Tepkisi düşündüğüm kadar olumsuz muydu?”
Bu tür soruları kendinize sorup cevap aradığınızda, düşüncelerinizi sorgulamış ve duygularınızı yönetmeye dair bir adım atmayı denemiş olacaksınız.
İnsanların bizler hakkında ne düşündüklerini tamamen kontrol etmek mümkün olmayan bir şeydir. Kendinizi ifade ederken dürüst ve saygılı olduğunuz sürece yanlış anlaşılmaların zamanla çözülebileceğini unutmayın.
Örneğin, bir konuşma yaptınız ve yanlış anlaşılmaktan korktunuz.
Yanlış anlaşılırsanız ne olur? sorusuna cevap verin. Örneğin, “Kötü biri olarak algılanırım” cevabını verdiniz. Peki kötü biri olarak algılanırsanız ne olur? gibi zincir soru cevaplar oluşturmayı deneyin.
Sürekli kendinizi eleştirmek yerine, bir dostunuzun benzer bir sorun yaşadığını düşünün mesela. Bu durumu yaşıyor, ona nasıl bir tavsiyede bulunurdunuz? Aynı tavsiyeleri kendinize de vermeyi düşünün. Bu sağlıklı bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Konuştuktan sonra pişmanlık hissettiğiniz her bir olayı, yazıya dökebilirsiniz. Ne söylediğinizi, neden pişman olduğunuzu ve başka bir durumda nasıl davranmak istediğinizi not edin. Bu bir egzersiz olarak, tekrarlayan düşüncelerinizi fark etmenizi ve başka neler yapabileceğinizi düşünmenizi sağlar. Bunu günlük yazmak gibi düşünebilirsiniz. Rutin olarak yapmayı deneyin, faydalı olabilir.
Eğer bu düşünceler sizin yaşam kalitenizi oldukça etkiliyorsa, bir psikologdan destek almak bu süreci daha verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilecektir.
Unutmayın, her insan zaman zaman iletişimde pişmanlık duyabilir. Önemli olan bu durumu bir öğrenme fırsatı olarak görmeniz ve adım adım kendinizi geliştirmeniz oldukça kıymetlidir. İlerleme yavaş yavaş ve adımlarla olmalıdır.
Tekrar olursa başka konularda sorularınız ve aklınıza takılan bir yer olursa sorularınızı her zaman iletebileceğinizi bilmelisiniz. Size yardımcı olabilmek benim için çok keyifliydi. Hoşça kalın…
Sevgiyle,
Psikolog İrem Bor