Sosyal Hayat

Spermden tiksiniyorum

Gizli Kullanıcı26 Temmuz 2024 15:10

Devamlı esylarima sperm bulaşmıştır korkusu var. Sürekli siliyorum. Dışardan eşya getirince hemen siliyorum. Yerde prezervatife düşer zannediyorum. Okb hastasıyım. İlaç ve bdt terapisi görüyorum . Bu davranışım nasıl geçer. eşyalarımi silmek istemiyorum yanımda çanta tasiyamiyorum. Spermden tiksiniyorum

Bu soru 11 Ağustos 2024 13:01 tarihinde Psikolog Elif Mutlu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Psikolojide BDT, Şema Terapi, Psikodinamik bakış açısı gibi bir çok alan var. Anladığım kadarıyla siz, bir psikolog eşliğinde Bdt terapisi görüyor ve de ilaç kullanmanızdan ötürü bir psikiyatrist eşliğinde sürecinizi ilerletiyorsunuz. Doktorunuzun uyguladığı tedaviye uymanızı tavsiye etmekle birlikte sorunuza psikodinamik perspektiften cevap vereceğim.


Psikodinamik bakış açısından açıklayacak olursam: kompulsiyon davranış (sperm bulaşma korkusu-kaçınma) ruhsal dünyada çözüme kavuşmamış bir problemin eyleme vurulmuş halidir. Yani burada sperm tiksintisine yönelik bir çalışma yapıp bu sorunu ortadan kaldırsanız bile bu tiksintinin ortaya çıkış amacı ruhsal dünyanızda işlemleyemediğiniz bir duyguyla ilişkili olduğundan başka bir soruna dönüştüğünü görebiliriz. Örneğin uçak korkunuz vardır ve bu uçak korkusu belli bir çalışmayla ortadan kalkabilir ancak bu sorun genellikle başka şekilde kendini devam ettirir, şekil değiştirir. Uçak korkusu, hayvan korkusuna dönüşebilir. (örnek olarak yazdım. Kesinlike hayvan korkusuna dönüşür diyemem, herkeste farklı şekillerde kendisini gösterir) Bu sebeple problemi değil problemin ardındaki duyguyu işlemek önemlidir. Bunun ise tek bir cevabı yoktur.


Herkesin hayatında bireysel deneyimleri vardır. Bu sebeple "şöyle yaparsanız kompulsiyonunuz geçer" demek doğru olmayacaktır. "spermden tiksinme" duygunuz ruhsal dünyanızdaki hangi duygunuzun bir dışavurumu olarak ortaya çıkıyor? Bunu kapsamlı bir şekilde sizi geçmiş yaşantınızla, aile örüntünüzle bir bütün olarak ele alacak psikologla uzun süreli bir psikoterapiden geçerek anlayabilirsiniz. Unutmayınız ki hiçbir kompülsiyon nedensiz değildir ve onlar, ortada olan ancak sizin fark etmediğiniz bir problemi örtmek için ortaya çıkarlar. Bu kompülsiyonların "ortadan kaldırılması gereken eylemler" değil, siz tarafından "duyulmak ve görülmek istenen bir yanınız olduğunu hatırlatan eylemler" olduklarını söylemek isterim. Yani her biri size bir şeyler anlatmaktadır.


Bunu örneklendirerek anlatmak isterim: Bebek ağlar ve ağlaması ebeveyni için rahatsızlık veren bir durumdur. Bir türlü susmazsa ebeveyni ve çevredeki insanlar daha çok rahatsız olur. Fakat bebek durduk yere mi ağlamaktadır? ağlamasının bir nedeni vardır. Belki de acıkmıştır ve karnı doyduğu zaman zaten ağlamayacaktır. Burada olduğu gibi sizin kompülsiyonlarınızın da bir nedeni vardır. Ve o nedeni bulduğunuzda kompulsiyonlara gerek kalmayacaktır.


Duyulmak ve görülmek istenen yanınıza temas edip onu anlamanız dileğiyle...


Sevgiyle kalın...


Psikolog Elif MUTLU

Cevaplanmış benzer sorular