Stres ve uyku bozukluğu
Hiç bir şekilde stresle sorunum yoktu stres hayatımda hiç yoktu internetten çok araştırma yaptığım için artık herşeye stres olmaya ve herşeyi kötü düşünmeye başladım durduk yere bir sorunum daha oluştu çok düşündüğüm için uyku sorunu yaşıyorum arada bir uykuya dalmada çok zorlanıyorum saate bakamıyorum saatin geç bir saat olduğunu görünce kalbim hızlı atıyor bunu yenemiyorum o yüzden uykuya çok geç dalıyorum bazen çok güzel bir şekilde uyuyorum anlamıyorum nasıl uyduğumu ama bazende çok geç saatlere kadar kendimi uyutmaya çalışıyorum yeni evlendim 4 aylık evliyim evlenmeden önce bu uyku sorunu evlenince geçer diye düşündüm daha az kademeye indi tabi ama hala Yinede arada bir devam ediyor ve bu konu da beni çok rahatsız ediyor aklımın ucunda duruyor hep gece olunca acaba yine uyurken çok zorlanacak mıyım diye düşünmeye başlıyorum ve çok stres oluyorum çözüyorum arıyorum sürekli bu konu ile ilgili melononin takviyesi aldım işe yaradı ama onada alışmak istemediğim için bıraktım çözüm arıyorum yardımcı olabilir misiniz içimi rahatlatacak şeyler duymaya ihtiyacım var bu uyku korkusunu yenmek istiyorum arada bir yaşıyorum ve çok korkuyorum gün içinde ve akşamları da uyku hep aklımda olduğu için hiç bir şeye mutlu şekilde odakalanamıyorum bu sorunun güzel bir şekilde ilaç içmeden yenmek istiyorum eğer cevap alabilirsem çok sevinirim çok mutlu olurum iyi akşamlar dilerim
Bu soru 8 Kasım 2024 20:05 tarihinde Psikolog Betül Canbel tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan ⭐
Uyku sorunlarınızın ve sürekli stres altında hissetmenizin sizi ne kadar etkilediğini anlıyorum. Yaşadığınız bu deneyimler birçok kişinin zaman zaman karşılaştığı durumlardan ve özellikle hayatınızda önemli değişiklikler yaşadığınız bu dönemde, uykuya dalmada zorlanmak, kalp çarpıntısı gibi belirtiler deneyimlemek oldukça normal. Stresin arttığını fark ettiğinizde uykuya dalma endişesi sizi daha fazla kaygılandırabilir; bu da vücudunuzun kendini koruma amacıyla tepkiler vermesine yol açabilir.
Bu gibi durumlarda kontrolünüzde olan küçük adımlar atmak, uykuya geçişi kolaylaştırabilir ve stresinizi yönetmenize yardımcı olabilir. Öncelikle, düzenli uyku alışkanlığı oluşturmaya çalışmak önemlidir. Örneğin, her gün aynı saatte yatağa girmeye özen gösterebilir, uyumadan önceki bir saati tamamen kendinize ayırarak sakinleştirici aktiviteler yapabilirsiniz. Kitap okuma, hafif bir esneme rutini ya da meditasyon, bedeninizi ve zihninizi geceye hazırlamada yardımcı olabilir.
Gün boyunca yaşadığınız stres seviyesini gözden geçirmek de bu konuda faydalı olabilir. Özellikle gün içinde stres yaratan düşünceleri fark ettiğinizde, kendinize mola vermeyi hatırlatmak önemli bir adımdır. Örneğin, stresli bir düşünce ya da olumsuz bir değerlendirme zihninize geldiğinde, kısa bir nefes egzersizi yapabilir veya o anki düşüncenizi farklı bir bakış açısıyla yeniden değerlendirmeyi deneyebilirsiniz. Küçük egzersizler ile gün içinde rahatlamaya başladığınızda, geceleri uykuya geçiş sürecinizin de kolaylaştığını görebilirsiniz.
Uyku saatlerinizden önceki aktiviteleri gözden geçirmek de faydalı olabilir. Bilgisayar veya telefon ekranına uzun süre bakmak beyninizi uyararak uyuma sürecini zorlaştırabilir. Bu nedenle, uyumadan en az bir saat önce ekranlardan uzak durmaya çalışmak zihninizi daha rahat bir moda geçirebilir. Bunun yerine, uykuya geçmeden önce güzel ve sizi rahatlatacak bir ritüel oluşturabilirsiniz. Örneğin, bir bardak bitki çayı içmek ya da yavaş nefes alıp verme tekniklerini uygulamak bedeninizi rahatlatmada ve stres seviyenizi azaltmada etkili olabilir.
Kaygılarınızı fark ettiğinizde kendinize birkaç sakinleştirici cümle söylemek de stresin kontrol altına alınmasında etkili olabilir. "Şu an güvendeyim, zihnim ve bedenim dinlenmeye hazır" gibi olumlu ifadeler, uykuya geçiş sürecinde kendinize karşı daha yumuşak olmanıza yardımcı olabilir. Kimi geceler kolayca uykuya dalabilirken bazen zorlanmanız tamamen doğaldır; bu iniş çıkışlar size zorluk gibi görünse de bedeninizin bir döngü içerisinde olduğunu ve bazen uykuya daha hızlı dalmanın mümkün olduğunu hatırlamak iyi gelebilir.
Melatonin takviyesini bırakmanız, ilaç kullanmadan çözüm arayışınız açısından önemli bir adım olmuş. Takviyeler kısa vadede yardımcı olsa da uzun vadede uyuma rutinleri geliştirmeniz çok daha kalıcı bir çözüm sağlayabilir. Unutmayın, stres yönetiminde attığınız her küçük adım ve aldığınız her olumlu sonuç sizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır.
Cevabım umarım faydalı olmuştur. 🌺
Aklınıza takılan başka bir konu olduğunda veya bu süreci tekrar konuşmak istediğinizde sorabilirsiniz. Sizin için en kısa zamanda huzurlu ve rahat uyuyabildiğiniz gecelere kavuşmanızı diliyorum.
Sevgiler,
Psikolog Betül Canbel