Stresten uyuyamamak
Çok stresli olduğumda ve kafaya bir şey taktığım zaman çok düşünmekten uyuyamıyorum. Bu yüzden de yapacağım şeye konsantre olamıyorum, odaklanamıyorum. Aşırı düşünmekten nasil kurtulabilirim? Benim ibs rahatsızlığım var bu hastalık yüzünden bu haldeyim. Bu hastalık yüzünden her an tuvalet merkezli yaşıyorum yaşam kalitem düşüyor bu yüzden çok mutsuzum nasıl geçecek nasıl düzelecek bilmiyorum genelde sabahları beni rahatsız ediyor sabah uyanınca sanki bağırsakların da benimle beraber uyanıyor. Gün içinde beni çok fazla etkilemiyor ama sabah kötü oluyorum. Ben stres olunca sanki bağırsakları da oluyor. Bir mucize olsa da kafamdan ve bedenimde tamamen bu hastalık gitse diye dua ediyorum hep .
Bu soru 19 Eylül 2024 09:30 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan , ibs sahip olan insanlar için stres fiziksel ve zihinsel açıdan oldukça zorlayıcı olabilir. Bu konuda yaşadığınız stres ve olumsuz duyguları anlıyorum. Stresin artması ibs problemlerinin artmasına sebep olabilir bu durumda uyku kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu durumla başa çıkma stratejileri geliştirebilirsiniz. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenmenin önemi ibs semptomlarıyla başa çıkmada oldukça önemlidir. Beslenme ve egzersiz konusunda uzman hekimle iş birliği içerisinde çalışmak önemlidir.
Stres anlarınızda uygulayabileceğiniz rahatlama teknikleri, yoga, meditasyon , nefes egzersizleri , doğru nefes almayı öğrenme gibi teknikler stresin azalmasında , fiziksel ve zihinsel rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Ruh halini iyileştirmek için önemli aktivitelerden biride egzersizdir. Sağlık durumunuza göre hekiminizle hareket durumunuzu planlayabilir , hafif düzeyde de olsa egzersizler , yürüyüş yapabilirsiniz.
Uyumadan önce günlük tutmak, zihindeki düşünceleri biraz da olsa hafifletmek için faydalı olabilir. Düzenli olarak yatmadan önce zihninizdeki düşünceleri, hissettiğiniz duyguları kağıda aktarabilirsiniz.
Uyandığınız da da günü motive şekilde geçirmek için notlar alabilir, hedefler belirleyebilirsiniz. Gün içinde yapılacaklar listesini oluşturmak , anksiyeteyi azaltır ve daha rahat bir gün geçirmenizi sağlayabilir.
Yatmadan önce çok fazla televizyon ve telefon ekranına maruz kalmak, uykuya dalmakta ve sürdürmekte problem yaratabilir. Mümkün olduğu kadar ekran süresinin minimum düzeye indirilmesi önemlidir.
Kaliteli bir uyku geçirmek için , yatılan oda karanlık, teknolojik cihazlardan arınmış, temiz , rahat bir şekilde ayarlanabilir.
Yaşadığınız sendrom ve bunun getirdiği semptomlar, anksiyete , stres, uykusuzluk problemleri için kendinizi yargılamayın. Çoğu insan gündelik yaşamda bu tarz problemlerle karşılaşmaktadır. Önemli olan farkındalık kazanmak ve başa-çıkma stratejisi geliştirmektir.
Benzer deneyim yaşayan bireylerle bir araya gelmek ,grup terapileri, destek grupları yalnız olmadığınızı hissetmek ve sosyal olarak birbirinizi desteklemek amacıyla işe yarayabilir.
Ayrıca gerekli görürseniz uzman bir terapist eşliğinde bir terapi sürecine başlayabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi ekolü ile çıkılan bu süreç ,olumsuz düşünceleri tanımak ve olumlu gerçekçi düşünceler yerine koymak için yardımcı olabilir.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk. Berfin Sönmez