• Anasayfa
  • Sorular
  • Şüpheli cinsel temas sonrası hiv fobisine yakalandım kurtulamıyorum
Psikoloji

Şüpheli cinsel temas sonrası hiv fobisine yakalandım kurtulamıyorum

Gizli Kullanıcı16 Mayıs 2024 18:49

Merhabalar bundan 10 gün önce bi şüpheli cinsel temasta bulundum sonrasında aklıma ya hiç kaptıysam diye kötü bir düşünce hakim oldu internetten devamlı belirti araştırmaya başladım araştırdıkça moralim iyice çöktü ve şuan dengeyi tamamen kaybettim ne yapmam gerekir hocam bana beni rahatlatacak bir şeyler söyleyin lütfen kafayı yedim yiyeceğim az kaldı

Bu soru 16 Mayıs 2024 20:00 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Öncelikle geçmiş olsun. Şüpheli temasınız ile ilgili partneriniz ile iletişime geçebilirsiniz ve endişenizi teyit edebilirsiniz. Fakat zaten teyitlediğiniz için endişeleniyorsunuz, şu anki endişeniz gerçekçi ve zorlayıcı. HIV teması ile ilgili çalışmalarda, hemen belli olmadığı ifade ediliyor. Bu durumda, kendiniz ile ilgili bundan sonra neler yapacağınızı konuşabiliriz. HIV olup olmamaktan bahsetmiyorum, bu zaman içinde belli olacak bir detay.


Siz ilişkilerinizde neyi önemsiyorsunuz, sınırlarınız neler ya da sınırlarınız neler olacak, önemseyeceksiniz? Hayatınıza aldığınız kişilerde neyi belirlemek istiyorsunuz? Bunları biliyor olmanız kıymetli olacaktır. Bununla birlikte bu durum evet çok zorlayıcı fakat bir yandan da şunu anlıyorum, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük var. Bu belirsizlik siz de hangi duyguları, düşünceleri ve anıları uyandırıyor? Belki HIV değil de, sizi rahatsız eden başka tetikleyici unsurlar var. Bunları tespit ediyor olmak çok kıymetli. Alanınıza aldığınız ve cinsellik deneyimlediğiniz/deneyimleneceğiz kişiler ile ilgili sınırlarınızı net belirliyor olmak çok önemli.


Peki temas ile ilgili gerçek sonucu elde edeceğiniz sürece kadar ne yapabilirsiniz? Belirsizlik ve belirsizliğe karşı tahammülsüzlük çoğu zaman anksiyete ile ilişkilidir. Sizin anksiyetinize şu an ne iyi gelir? Dostlarınız ile sohbet etmek, yargısız biri ile konuşmak mıdır? Yazmak, çizmek veya koşmak mıdır? Her neyse size iyi gelen o aktivite, psikolojik sermayenizi arttırmanız için önemli bir araç olacaktır. Kaynağınızı doldurabileceğiniz her şeyi bu süreçte yapıyor olmak size iyi gelecek yegane şeylerdir.


Peki bunlar hala size iyi gelmiyorsa ne yapabilirsiniz, yeni şeyler deneyimlemeye çalışabilirsiniz. Duygularınız ve düşünceleriniz ile ilgili onları bastırmaktan ziyade size neler söylüyor? Dengenizi bozuyor belki de, dengenizin bozulması bu süreçte anksiyete ile çok normal. Bu şüphe yorucu bir şüphe, bunla baş etmek için kaynaklarınızı doldurmak gerekiyor ama bir yandan da amacımız onları bastırmak, yok etmek değil, onlar bize ne anlatıyor? Size belki de kötü şeyler söylüyor dengeniz bozulduğunda; sen kötü birisin, nasıl yaptın deyip belki de hakaret ediyor. Bu hakaret eden kısım sizin ilişkinizi negatif etkileyen bir yerde. Bu ses peki size mi ait? Genelde bu ses yakınlarımıza ait oluyor. Kendinize yakınlarınız gözüyle değil, siz bir arkadaşınız bu olayı yaşasa ona nasıl davranırdınız gözlüğü ile bakmanızı öneririm. Çok zor ama çoğu zaman kendimize arkadaşımıza davrandığımız gibi davranmayız. Umarım bu süreciniz, beklediğiniz gibi geçer.


Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Merve Ulusoy


Cevaplanmış benzer sorular