Psikoloji

Sürekli birilerini birilerine benzetmek normal mi?

Gizli Kullanıcı25 Aralık 2024 20:23

Merhaba umarım iyisinizdir. Benim aslında son zamanlarda dikkatimi çok çeken bir şey ister istemez bunu yaptığımı fark ettim. Sürekli birilerini birilerine benzetiyorum. Örneğin televizyonda oynayan bir oyuncuyu komşumun çocuğuna veya izlediğim videodaki bir kız sevmediğim birisine benzetince o kişiyi engelliyorum. İkisinin aynı kişiliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Sevdiğim birisine benzetince sempati duyarken sevmediğim birisine benzetiyorsam eğer o kişiyi görmeye duymaya tahammül edemiyorum. Bu konuda ne yapabilirim veya neden oluyor olabilir merak ediyorum. Normal mi değil mi. Sürekli birilerini birileri ile ilişkilendirme ye ve benzetmeye başlıyorum.

Bu soru 26 Aralık 2024 12:42 tarihinde Psikolog Meliha İrem Ergin tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan!


Şöyle bir açıklama getirmek isterim; aslında tüm insanlar, çevreyi anlamlandırmak ve sınıflandırmak için sık sık önceki deneyimleriyle benzetme ve genelleme yaparak birbirleriyle ilişkilendirirler çünkü geçmiş deneyimler daha güvenilir ve tanıdık gelir ancak bazen hatalı önyargılara sebep olur.


Sizin yaşadığınız durumu ele aldığımızda; yani sevmediğiniz veya hoşlanmadığınız bir kişiye benzeyen başka bir kişiyle tanıştığınızda, o kişinin kişiliğine değil de kendi algınıza odaklanıyor olabilirsiniz çünkü algı; yaşanan olay değil, o olayı yorumlama biçimimizdir yani; "bu benzetme gerçekten geçerli mi, yoksa geçmiş deneyimlerimden kaynaklanan otomatik bir tepki mi?" bunu sorgulayıp ele almak gereklidir.


Bu, hemen kazanılacak bir farkındalık olmasa da, zamanla öğrenilen bir yaşam becerisine dönüşebilir. O anda sizde uyanan duyguların kaynağını düşünün, belki de çözülmemiş bir mesele bu tepkilerinizi tetikliyor olabilir. Peki neler yapılabilir? Örneğin; insanları dış görünüşleri veya ses tonları yerine davranışları ve kişilik özelliklerine göre değerlendirmeye çalışın, odak noktanızı yüzeysel benzerlikler yerine tutumlar üzerinde tutmaya çalışın, düşünce kalıplarınız hemen yıkılmayabilir ama tanıştığınızda veya sohbet ettiğinizde ana odaklanarak ve gerçekten sohbette kalmaya çalışarak aslında o kişiyi gerçekten tanımaya çalışırsınız bu da, temel sorunun üzerine gitmemize yardımcı olur ve birkaç denemede bunu aşabilecek güce sahip olursunuz.


Bu durumu fark etmeniz bile, çözümün ilk ve en önemli adımı, umarım faydalı olmuştur. Geribildirimleriniz benim için değerli, sevgiler!


-Psikolog Meliha İrem Ergin

alinti

Çok teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular