Psikoloji

Sürekli ertelemekten kurtulmak için ne yapmam gerekiyor

Gizli Kullanıcı29 Haziran 2024 01:21

Bir şeyleri sürekli daha sonraya erteliyorum ve sonrasında daha çok iş yapmaya çalışıyorum hiç birini yapmıyorum ama o sorumluları yapmadığım halde başka şeylerde yapasim gelmiyor onların yükünü taşıyorum ve hep çok isim varmış gibi strese giriyorum

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Zaman zaman yaşadığımız motivasyon eksikliği, görevlerde başarısız olma korkusu, kendimize karşı mükemmeliyetçi davranma eğilimi, zamanı doğru kullanamama endişesi, dikkat dağıtıcı çevresel faktörlerin –sosyal medya, arkadaş çevresi, bilgisayar oyunları gibi- etkisinde kalarak erteleme davranışı gösterebiliriz. Davranışınızı erteledikten sonra belki de mükemmeliyetçiliğinizin etkisiyle daha çok görev yüklüyor olabilirsiniz. Bu durumda yapabileceğinizden daha fazla görev yüklemek hiç görev yapmamak gibi aynı uçtur. Davranışlarınızla ilgili beklentilerinizi gözden geçirebilirsiniz.


Erteleme davranışına eşlik eden duygu ve düşünceler de vardır. Örneğin, sınavdan düşük not alacağını düşünürsünüz ve bu yüzden kaygılanabilirsiniz. Kaygılandığınız için de kaçınarak ders çalışmayı sıklıkla ertelemeye başlarsınız.


Erteleme davranışı aslında evrensel bir davranıştır. Zaman zaman hepimizin başvurduğu bir normalleşen bir olgudur. Ancak erteleme davranışınızın altında yatan olumsuz düşünceler veya duyguların etkisi altında kalabiliyoruz. Duygularımız düşüncelerimizi oluştururken, düşüncelerimiz ise davranışlarımızı ortaya çıkartır. Düşüncelerimiz değişirse davranışlarımızda değişecektir. Erteleme davranışınızla başa çıkmak için düşüncelerinize odaklanabilirsiniz.


-Yapmanız gereken bir görevi ertelemeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?


Erteleme davranışıyla başa çıkmaya çalışan danışanlarımda ‘’ajanda tutma’’ yöntemini deneriz. Ajanda tuttukça,

-görevlerinizi somut bir şekilde görebilirsiniz,

-zamanınızı planlayabilirsiniz,

-görevlerinizi yaptıkça üzerini çizebilirsiniz ve böylelikle motivasyonunuzu artırabilirsiniz.


Ertelediğiniz görevi bir bütünüyle yapmak yerine küçük parçalara bölebilirsiniz. Yaptığınız her küçük hedef için kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Yaptığınız her yarım saatlik çalışmanın karşılığında on dakikalık bir video izleyerek kendinizi ödül verebilirsiniz.


Örneğin, sınava çalışmanız gerekiyorsa ve sürekli çalışma saatini ertelediğinizi varsayalım. İlk olarak çalışacağınız konuları belirleyebilir ve o konuları saatlere veya günlere bölebilirsiniz. Her çalıştığınız konuyu renkli kalemlerle çizip kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Böylelikle hem planlı olabilir, zamanınızı yönetebilir ve motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.


Erteleme davranışınızla ilgili başa çıkmakta hala zorlanıyorsanız psikoloğa giderek psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgilerle.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular