Sürekli kafamın içi neden konuşuyor?
Merhaba, sürekli kafamın içinde hayatımda olmuş veya olabilecek şeyler olaylar üzerine yorumlar yapıp kendi kendime konuşuyorum ve düşünüyorum, bu da beni çok yoruyor ve stres yaptırıyor olayları akışına bırakamıyorum, sürekli kontrol altında tutup herşey hakim olmak istiyorum bu da beni fazlasıyla yoruluyor ne yapabilirim. Kafamdaki konuşmaları bastirmaya çalıştıkça sanki daha unutkan biri oluyorum, sürekli insanların en küçük söz ve hareketlerinden anlamlar çıkarmaya çalışıp üzerinde kafa yoruyorum
Bu soru 4 Kasım 2024 13:01 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Bunları benimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Yaşadığınız zorlukları tanımlayıp çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik etmek isterim.
Her şeyi kontrol etme isteğinin kaynağı nedir? Dilerseniz bunun üzerine biraz konuşalım. Aslına bakarsanız kontrolümüzde olan şeyler elbette ki var. Fakat bunlar sınırlı şeyler. Akşam yemeğinde ne yiyeceğimiz kontrolümüzdedir, dışarıya çıkarken neler giyeceğimiz kontrolümüzdedir, hangi diziyi/filmi izleyeceğimiz kontrolümüzdedir gibi örnekler verebilirim. Kontrolümüzde olmayan şeyler nelerdir peki? Başka bireylerin konuşmaları, başka bireylerin kararları, başka bireylerin eylemleri vb. örnekler sıralayabiliriz. Kontrolümüz dışında gelişen olayların üzerimizde yarattığı stres ve kontrol altında tutma isteği kaygı kaynaklı olabiliyor. Daha açık hale getirecek olursam, belirsizlikler ne yapmanız gerektiğini kestiremeyeceğiniz olasılıklar getirir. Kaygı, bunun tam karşısında yer alır. Kaygılı birey karşısına çıkacak her şeyi bilmek ister. Ona göre önlemler alır, ona göre hazırlık yapar. Bir terapi sürecinden geçmeden sizin için "kaygı" yaşıyor olabilirsiniz demek oldukça güç. Bunlar tamamen varsayımlar. Belirsizliklere karşı daha az esnek olmak, belirsizlikleri tolere etmekte zorlanmak bu sebeple kaygı kaynaklı olabilmekte.
Sizi yoran düşünceler üzerine de konuşmak isterim. Düşüncelerinizi kağıda dökmek ve sesli bir şekilde anlatmak daha iyi anlamlandırmanıza yardımcı olabilir. Neleri düşündüğünüzü ve en çok tekrarlayan düşüncelerinizi keşfedip bu düşünceler üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.
Tekrarlayan düşünceler, fazla düşünmek, belirsizliğe karşı tahammülsüzlük deneyimleriniz sizi gün içinde zorluyorsa psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek