Sosyal Hayat

Sürekli Kilo Alıp Vermek Beni Yıprattı

Gizli Kullanıcı12 Temmuz 2024 08:02

Merhaba ben yıllardır diyet dongusunde bir insanım sürekli al ver yapmak artik beni yıprattı. Kilomda baya yüksek. bu kiloda da kalmak istemiyorum ama biraz diyet yapayim dediğimde de sürekli aklim yemeklerde sürekli ne yiyeceğimi kac kilo vereceğimi düşünüyorum buda beynimi çıkmaza sürüklüyor gümlük hayatımı kısıtlıyor. Akışa uygun fark etmeden kilo vermek istiyorum bunu nasıl yapabilirim. Teşekkürler şimdiden lütfen bana yardımcı olun

Bu soru 13 Temmuz 2024 15:54 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Kilo alıp verme döngümüzde vitamin değerlerimiz etkileyen faktörlerdendir bu yüzden öncelikle vitamin değerlerinize baktırmanızı öneririm.

Onun dışında aklımızın sürekli yiyeceklerde olması, fizyolojik olarak aç olmasak da zihnimizin yemek yeme isteğinde olması duygularımızla bağlantılıdır. Bastırdığımız duygularımızı dile getiremediğimizde duygularımızın açığa çıkması adına başka bir duruma ihtiyaç duyabiliriz. Duygusal yeme de buna verilebilecek örneklerdendir.Duygusal yeme, bireylerin duygusal durumlarıyla başa çıkma mekanizması olarak yeme davranışlarını kullanmalarını ifade eder. 


Duygusal yeme döngüsü, genellikle olumsuz duygusal durumlarla başlar. Örneğin, bir kişi stres, üzüntü, öfke veya yalnızlık gibi duygusal bir zorlukla karşılaştığında, bu duygularla başa çıkmak için yiyeceklere yönelme eğilimindedir. Ya da stresli bir döngü içerisindeyken o anın bitmesiyle konfor alanını iyi değerlendirebilmek adına, rahatlama davranışı olarak da kullanılabilir. Bu durumda, birey gerçek bir açlık hissetmese bile yiyeceklere yönelir, çünkü yiyeceklerin anlık bir tatmin ve rahatlama sağlama potansiyeli vardır.


Duygusal yemeyi çözümleyebilmek için öncelikle duygularımızı tanımak, anlamlandırmak ve analiz etmek gerekir. İfade edilemeyen duyguların belirsizliği davranışın şiddetini arttırabilir bu yüzden tespit etmek çok büyük önem taşır. Bunun analizinden sonra da olumsuz inanç ve inanç kısmını da değerlendirmek gerekir. Özetle duygusal yemeyi çözümleyebilmek için öncelikle duygularımızı ve düşüncelerimizi değerlendirmek, fark etmek gerekir ki beraberinde bu davranışları çözümleyebilelim.


Duygusal yemeyi kontrol altına almanın ilk adımlarından biri kişisel tetikleyicilerinizi tanımlamaktır. Hangi durumlar, yerler veya duygular yemeğin rahatlığına ulaşmanıza neden oluyor? Bunun sizin için anlamı ne gibi soruları cevaplandırmanız gerekebilir. Duygusal yemenin çoğu hoş olmayan duygularla bağlantılıdır ancak aynı zamanda bir hedefe ulaştığınız için kendinizi ödüllendirmek veya bir olayı kutlamak gibi olumlu duygularla da tetiklenebilir.


Temel sorun yemek konusunda güçsüz olmanız gibi görünse de duygusal yeme aslında duygularınız üzerinde güçsüz hissetmenizden kaynaklı olabilir. Duygularınızla doğrudan baş etme cesareti hissedemeyebilirsiniz, bu da beklendik bir durumdur. Adım adım gitmek bu süreçte büyük artı sağlayacaktır. Mesela öfke duygusunun genel olarak anlamı ne, neler sizi öfkelendirir gibi analizlerden sonra öfkenin yemek yemede ki anlamını değerlendirebilirsiniz. Kaygınızı kontrol altına alabilmek adına an a odaklanma egzersizleri yani nefes egzersizi, gevşeme egzersizi gibi çalışmalar yapabilirsiniz.


İşlevselliğiniz hala bozuluyorsa lütfen profesyonel destek almayı ihmal etmeyin.


Sağlıklı günler dilerim…

alinti

Çok teşekkür ediyorum bire bir görüşmeyi de isterdim sizle

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Sevgilimin annesi internetten tanıştığımız için beni kötü biri olarak görüyor

Merhaba sevgilimle 1 yıllık bir sanal ilişkimiz vardı uzak mesafeydik aramızda 1000km olduğu için hiç buluşamadık ama ben seneye İstanbul’a gittiğimde buluşabileceğiz bundan 10 gün önce annesi ablasına kız arkadaşımın bi sevgilisi olup olmadığını sordurtuyor çünkü telefonda çok fazla vakit geçirdiği için sonrasında ,kız arkadaşım ablasına bizim ilişkimizi anlatıyor daha sonrasında ablası annesine öğrendiklerini söylüyor annesi uzak mesafe olduğumuzu internet tanıştığımızı öğrenince baya büyük tepki gösteriyor türlü türlü insan var diyor ve benim kötü biri olduğum yargısına katılıp konuşmamamızı ayrılmamızı istiyor ben daha önceden tanıştırmasını istemiştim sevgilimden illa ki bir gün öğrenicekti senden öğrenmesi daha iyi olur demiştim yardımcı olmak için bir gün annesine ilişkimizden bahsederse diye mektup yazmıştım kendimi tanıtan ve ilişkimizde gelecek planlarımızı vs o yazıları ve sevgilime aldığım hediyeleri yakıp çöpe atmış annesi, bir de sevgilimin teknolojik aletlerle olan tüm bağlantısını kesiyor benle konuşmaması için ve 9 gündür sadece sevgilim arkadaşları sayesinde haber alabiliyorum sevgilimden annesinin telefonu üzerinden konuşabiliyor arkadaşlarıyla yaşanan durumlar bu ne yapmam gerektiğini bilmiyorum sevgilim 1 ay sonra felan alabilir ancak telefonu o zamana kadar ancak arkadaşlarıyla iletişim içinde olabileceğiz şunu da belirtmek isterim ikimizde bu ocak ayında 18 olucaz yaşlarımız 17 evet çok genciz ama birbirmizi çok seviyoruz annesine benim kötü biri olmadığımı göstermek için yapabileceğim bişi var mı durumu düzeltmek istiyorum elimden hiçbir şey gelmiyor lütfen işe yarayabilecek çözüm önerileri sunarsanız sevinirim teşekkür ederim şimdiden