Takıntı hastası olduğumu öğrendim, bu OKB ile aynı şey mi?
3 yıldır depresyon ve anksiyete bozukluğu için gittiğim psikiyatristime son gidişimde, intihar düşüncelerimden kurtulamadığım üzerine konuşuyorduk, ve bunun takıntı hastalığından dolayı olduğunu söyledi, bu bana çok rahatsız edici geldi. Herhangi birine bahsetsem takıntılı diye yaftalanacağıma çok eminim.Gerçekten bu bu kadar iğrenç bir şey mi, ben takıntılı biri miyim, çevremdekilere zarar verir miyim, bir de bu durum ile obsesif kompulsif bozukluk aynı şey mi araştırdığımda temizlik takıntısı vb. Nin bazı semptomlarını taşıyorum ama tamamen öyle bir takıntım da yok kafam karıştı.😥
Bu soru 11 Ağustos 2024 13:20 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
İlk olarak yaşadığınız duygular ve belirtiler konusunda kendinizi kötü hissetmeniz çok doğal, anlaşılır bir durum, ancak takıntılı düşünceler veya obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile ilgili bazı bilgilerin ne olduğunu kavramak teorik açıdan anlamak, bu durumları daha iyi kavrayabilmenize, ne ile karşı karşıya olduğunuzu anlamanız için yardımcı olabilir.
Takıntılı düşünceler, kişinin zihninde sürekli olarak dönen, rahatsız edici veya istemsiz düşüncelerdir. Bu düşünceler genellikle bireyin kendini rahatsız hissetmesine ve bu düşüncelerin tetiklediği davranışlarla birlikte yer alır. Takıntı düşünceler, kişisel yaşantınızda, günlük işlevinizi sürdürürken rahatsız edici ve sosyal ilişkileriniz zayıflayabilir, beslenme uyku gibi düzeninizde bozulmalar meydana gelebilir.
OKB, takıntılı düşünceler ve bu düşünceleri azaltmak veya kontrol altına almak için yapılan tekrarlayıcı davranışlar kapsamında değerlendirilen psikolojik bir bozukluğudur. OKB genellikle iki ana kavramdan oluşur: obsesyonlar (tekrarlayıcı düşünceler) ve kompulsiyonlar (tekrarlayıcı davranışlar).
OKB belirtileri arasında temizlik, kontrol etme, düzenleme veya sayma gibi tekrarlayıcı davranışlar yer alır. Ancak, OKB sadece temizlik takıntıları ile sınırlı olduğuna dair bir inanç olsa da aslında öyle olmadığıdır; çeşitli takıntılar ve kompulsiyonlar farklı şekillerde farklı süreçlerde ortaya çıkabilir.
Sevgili danışan, sürecinizle ilgili, takıntılı düşünceleriniz kapsamında genel derinlemesine bir değerlendirme yapmadan yorum yapmak, teşhis koymaya çalışmak sağlıklı bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle psikiyatrist desteğinizin yanı sıra bir psikoloğa başvurarak takınlar, okb üzerine yaşantınızdaki sıkıntılar, sosyal ilişkileriniz, tekrarlayıcı düşünceler ve davranışlarınız, benlik saygınız, deneyimlerinizi gibi birçok faktör kapsamında derinlemesine değerlendirme için psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.