Psikoloji

Takıntı ve anksiyete için ne yapmalıyım

Gizli Kullanıcı23 Temmuz 2024 18:56

Genel olarak çok düşünen biriyim her ayrıntısını her ihtimalini düşünürüm. Özellikle duygusal bağım kuvvetli olan kişilerle olan sorunlarda en ufak şeyi beni resmen koparıyor hayattan üstünden çok uzun zaman geçse bile bu durum ruh halimi etkiliyor atlatmam çok uzun sürüyor ya da atlatamıyorum gayet mutluyken bu sadece iki saat sürüyor sonrasında kötü bi ruh haline bürünüyorum ve özellikle son zamanlarda sevdiklerimin yaşattığı güven sorunuyla sarsıldım ve genel olarak da depresif bir mod içindeyim geceleri birden hüngür hüngür ağlarken gündüzleri yaşamıma devam ediyorum duygularımın düşüncelerimin kontrolünü kaybediyorum yavaş yavaş. Eskiden çok daha enerjik pozitif neşeli bir insanken son iki senedir sessiz sakin kendini çok yorgun hisseden biriyim her şeye isteksiz ve umutsuz bakıyorum. Eski beni çok özlüyorum

Bu soru 27 Temmuz 2024 10:58 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Son dönemlerinizde anksiyete düzeyini yoğun geçirdiğinizden zorlanmanız, yorulduğunuz hissetmeniz beklendik duygulardır. Anksiyete aslında günlük yaşantımızda karşılaşabileceğimiz tehlikelere karşı dikkatli olmamızı, zorluklarla baş etmemizi sağlar. Ancak anksiyete düzeyi aşırıya kaçtığında kişisel yaşantımızı, sosyal ilişkilerimizi, fiziksel olarak sağlığımızı olumsuz etkilemeye başladığında yaşadığımız anksiyeteyi bir problem olarak ele alabiliriz.

Anksiyete sıklıkla çocukluk travmalarımızdan, stres düzeyinin yüksek olduğu süreçlerden geçtiğimizde, ayrılık ya da terk edilme korkusuna yönelik olumsuz düşüncelere, deneyimlere sahip olduğumuzda veya kaygılı bağlandığımızda ortaya çıkmaktadır. Kişisel yaşantınızda duygusal açıdan aranızda yüksek yoğunlukta bağ olduğunu düşündüğünüz kişilerle ilişkilerinizi sürdürmekte zorluk yaşadığınızı ve yaşanan en küçük durumun bile sizde yoğun bir etki bıraktığından söz etmişsiniz. İlişkiler içerisindeki güvensiz deneyimleriniz kaygılı bağlanmaya itmiş ya da yoğunluğu arttırmış olabilir.

Bağlanma şeklimiz aslında doğumdan itibaren başlamaktadır. Doğumdan itibaren ebeveynlerimizle kurmaya başladığımız bağ şekli yetişkinlik dönemimizde diğer insanlarla, arkadaşlarımızla, partnerlerimizle kurduğumuz bağda izlerini gösterir. Ebeveynlerinizle kurduğunuz bağlanmada aşırı ilgi görürken bir anda ilgisiz kaldığınız, tutarsız zıt davranışlara sıklıkla maruz kaldınız mı? Buna benzer izleri de diğer ilişkilerde de hissettiniz mi? Bun sorulara verdiğiniz cevaplar çerçevesinde kendinizi gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz. Bu açıdan baktığınızda anksiyetenizi tetikleyen kaygılı bağlanan, güvensiz hisseden yanınız mı bu sorunun cevabını alabilirsiniz.

Anksiye düzeyiniz yoğunlaştığında kısa vadede de olsa baş edebilmek için nefes egzersizi ya da meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon anda kalmanızı, olumsuz düşüncelerden anlık da olsa uzaklaşmanızı sağlayabilir. Nefes egzersizini modunuz düştüğünde, ağlama davranışınız yoğunlaştığında, kendinizi iyi hissetmek istediğiniz her an uygulayabilirsiniz.

-4 saniye boyunca nefes almak,

-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutmak

-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakmak

Bu nefes egzersizini döngü şeklinde zorlandığınız zamanlarda ya da kendinizi iyi hissetmek istediğiniz her süreçte uygulayabilirsiniz.

Sevgili danışan, anksiyete ile baş etmek için, farkındalıklar oluşturmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir

Cevaplanmış benzer sorular