Psikoloji

Takıntılarımdan kurtulamıyorum

Gizli Kullanıcı21 Eylül 2024 08:39

Her şeye olan takıntım artık beni çok yoruyor. Gece uykularım kaçıyor. En ufak şeyler çok büyük sorunlar haline gelmeye başladı. Artık düşüncelerime engel olamıyorum. Etrafımdaki insanlar sanki sürekli benim hakkımda konuşuyormuş gibi, herşey bana karşı yapılıyormuş gibi geliyor. Bu beni çok geriyor. Her anım sinir ve gerginlik. Başa çıkamıyorum. Psikiyatri doktoru ilaç verdi 3 aydır kullanıyorum ama hiç bir şekilde takıntılarımdan kurtulamıyorum.

Özellikle sevdiğim insanla birlikteyken her söylediği şey, her yaptığı hareket sanki beni istemiyormuş beni sevmiyormuş düşüncesine kapılmama sebep oluyor. Bana sürekli 'sen öyle düşünüyorsun ben değil' diyor. Şizofren miyim? Çünkü yanımdan geçen insanların bile konuştuklarını duymadığımda ya da bana baktıklarında benimle alakalı mı konuşuyorlar bana mı bakıyorlar, yolda yürürken beni mi takip ediyorlar, hissi doğuyor sürekli. Birlikte oturduğum insanlar bile birbirine kısık sesle bi şey söylese benimle mi ilgili diye düşünüyorum hep. Gece başımı yastığa koyduğumda bunların hiçbiri aklımdam çıkmıyor. Uyuyamıyorum.

Bu soru 23 Eylül 2024 13:50 tarihinde Psikolog İlknur Yılmazgil tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Öncelikle yaşadığınız bu durumu zaman zaman başka insanların da yaşadığını belirtmek isterim. Psikiyatri doktoruyla görüşerek kendiniz için attığınız adımı da tebrik ederim. İlaç kullandığınızı fakat 3 aydır kullandığınızı belirtmişsiniz. Psikiyatrik ilaçların minimum etki süresi 6 aydan başlamaktadır bu konuda biraz daha sabırlı olmanızı öneririm.


Aynı zamanda eklemek isterim ki ilaç tedavisi her zaman terapi yöntemlerinden biriyle desteklenmelidir. Çünkü ilaçlar her zaman tek başına işe yaramayabilirler. Ayrıca bu süreçte bir terapistten profesyonel destek almak, düşüncelerinizi kontrol etme ve kaygı düzeyinizi yönetme konusunda size yardımcı olacaktır.


Takıntılarınızın günlük hayatınızı etkilediği anlarda gününüzü kurtaracak bazı stratejiler önerebilirim. Örneğin kendinize “Bu düşünce ne kadar gerçekçi? Kanıtlarım neler?” gibi sorular sorarak, düşündüğünüz şeylerin ne kadar mantıklı olduğunu sorgulamaya çalışabilirsiniz. Gün içinde kaygı seviyenizi düşürmek için nefes egzersizleri yapabilir ve bedensel rahatlamaya odaklanabilirsiniz. Bu, vücudunuzu kaygılı durumlarda sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Örnek bir nefes egzersizi 4-4-7 yöntemidir. 4 saniye burnunuzdan nefes alırsınız 4 saniye nefesinizi tutarsınız ve 7 saniyede nefesinizi ağzınızdan verirsiniz.


Başka bir çözüm yöntemi ise düşünce günlüğü tutmak olabilir. Gün boyunca zihninizi meşgul eden düşünceleri yazmak ve onları gözden geçirmek, zamanla bu düşünceleri daha objektif bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır.


Şizofren miyim diye düşündüğünüzü görebiliyorum. Şizofreni, gerçeklikle olan bağlantının kopmasıyla ilişkili bir psikiyatrik bozukluktur ve belirtileri arasında halüsinasyonlar, sanrılar ve düşünce bozuklukları yer alır. Bu tanıyı koyabilmek için kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirme gerekir.


Sonuç olarak, yaşadığınız bu durum, bilişsel ve duygusal süreçlerinizin bir yansıması olabilir ve bu süreçte yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Hem ilaç tedavisine devam etmeli hem de terapi desteği alarak düşüncelerinizi yeniden yapılandırmaya çalışmalısınız. Sabırlı olun ve bu sürecin yönetilebilir olduğunu unutmayın. Umarım yardımcı olabilmişimdir.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog İlknur Yılmazgil.

alinti

Bunların çoğunu deniyorum. Sadece psikolog görüşmem olmadı şu ana kadar

Cevaplanmış benzer sorular