Psikoloji

Takıntılarımdan Nasıl Kurtulabilirim?

Gizli Kullanıcı16 Haziran 2024 23:40

Son zamanlarda saçma ve hayat kalitemi etkileyen takıntılarım başladı örneğin bir kavanoz açtıktan sonra işim bitince kapatıp kapandı mı diye on defa elime alıp iyice kapağını sıkıştırmak veya bir durumdan korunmak için sayarak on kere tahtaya vurmak gibi ya da kendimi çoğu zaman şartlandırıyorum eğer şöyle yaparsam başıma şu gelsin böyle yaparsam şu sevdiğime şu olsun gibi içimden böyle yersiz şeyler düşünüyorum bunu nasıl tedavi edebilirim ?

Bu soru 20 Haziran 2024 16:33 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Yaşadığınızı takıntılarınızın genel bir tanımı tekrarlayacı davranış ve düşünceler olarak açıklanabilir ve tekrarlayıcı davranışlarınızın son zamanlarda yoğunluğu artmış görünüyor. 

 

Yaşadığınız takıntılar günlük yaşam rutininizi etkileyemeye, sizi zorlamaya başlamış. Takıntılarınızı daha iyi anlayabilmek adına daha fazla bilgiye ihtiyacım olsa da sizin anlattığınız bilgilerle size sorunuzu cevaplandıracağım. 


Tekrarlayıcı davranışlar (on kere kontrol etmek, vurmak vs.) tek başlarına ortaya çıkmamaktadır. Çoğu zaman bu davranışları ortaya çıkartan, eşlik eden tekrarlayıcı düşünceler vardır. Bu durumda duygu-düşünce-davranış döngüsünü vurgulamak istiyorum. Bir duruma veya bir kişiye karşı hissettiğimiz duygular düşünceleri oluşturur. Düşüncelerimiz, inançlarımız ise davranışları ortaya çıkartır. Bu bilgiler ışığında yaşadığınızı süreci değerlendirebilirsiniz?


•On kere tahtaya vurmadan önce ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? 


Bu soruyu cevaplandırarak olumsuz düşünce/inançlarınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Düşüncelerinizi çözülmediğinizde sistemsel olarak davranışlarınız da değişmeye başlayabilir. 


Takıntılarınızda yaşadığınız süreç artık sizin gündelik yaşamanızı ne kadar etkilemeye başlamış bunu gözlemleyebilirsiniz. Mesela;


•Tekrarlayacı davranışları yoğunluğunu ilk ne zaman yaşadınız? 


•Bu süreçle nasıl başa çıktınız veya çıkmayı denediniz? 


•Tekrarlayan davranışlarınız veya düşüncelerinizin sizde rahatsızlık derecesi kaç? (1 en az - 10 en çok)


•Bu durum size ortalama günde ne kadar zaman kaybettiriyor?


•Bu süreçle ilgili zamandan başka neleriniz kayıp olmaktadır? 


Yaşadığınızı sürecin ve sizdeki olumsuz yanlarını tanımlayıp anladığınızda bunları maddeleyebilir ve böylelikle çözmeye başlayacağınız kısma karar verebilirsiniz. Çözebileceğiniz en kolay maddeden başlayıp en zora doğru ilerlemeniz size motivasyon sağlayacaktır.


Son olarak eklemek isterim ki, yaşadığınız durumu kendi baş etme becerilerinizi kullanarak çözmeniz zor olabilir. Tekrarlayan davranış ve düşüncelere sahip nadir olmayan ve 100 kişiden 2-3 kişide görülmektedir. Tıpkı sizin gibi bu süreci yaşayan bireyler psikoloğa giderek psikolojik destek almaktadırlar. Bu süreç ile başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız duygu-düşünce-davranış çalışan Bilişsel Davranışçı Terapi alanında uzmanlaşmış bir psikolog ile görüşerek psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kan aldırma fobisi

Öncelikle merhaba ben 17 yaşında bir genç kızım neredeyse çocukluğumdan beri ailemin kavgaları gerek siddetli gerekse onların kavga etmesinden kendime zaman ayıramıyorum ama şu sıra daha da büyük sorunum var doktora gitmem gerek fakat iğne fobisi yüzünden gidemiyorum korkmuyorum aslında 1 gram acısında ama kolumu açmak onların bağlaması o iğne girdikten sonra o çekilme hissi beni bitiriyor geçen kardeşimi götürdüm ( 15 yaş kız ) ondan kan alınırken yanında bile olamadım dışarıda bekledim çıktı bende bir şey yoktu oturduk banka abla iyiyim dedi bı süre geçti ben terlemeye başladım da kucağına yatcam dedi tamam dedim yattı fakat bi süre sonra benim kulaklar uğuldamaya mide bulanmaya başladı tabiri caizse sanki madde içen insanlar vardır ya onlar o içtiğinin kafasını yaşar aynen öyleydim ( maddeye ve o tarz şeylerden nefret ederim aşırı karşıyım) dedim sen otur burda ben yere oturdum soğuk soğuk terlemeler aslında açlık falan diyorlar ama değil aç da olsam tok da olsam hep böyle asla cesaret edemiyorum o koltuğa oturup o kanı vermeye imkanım yok paralı şekilde tedavisine batırmaya sağlığım tehlikede napcağımı şaşırdım artık size yazayım dedim ( Çocukluğumda da böyleymişim hatta hayal meyal hatırlıyorum max ana okulu ve ya birinci sınıf yaşlarındaydım daha da küçük olabilirim zorla kan almaya calışıyolardı hemşiresi babamlar sağlık çalışanları falan doktor yani kanı alacak kişi karşımdaydı konuşuyordu ben ona tekme atıyordum doktor babama baktı o da bana aşırı derecede bağırıp çağırmakla meşguldü hep annem zaten sürekli konuşur ve hep kavga çıkartır haklı sanar kendini doktora batırcan iğneyi diye bağırmıştı babam napacağımı şaşırdım size yazıyım dedim umarım görür ve cevaplarsınız ❤️