Psikoloji

Takıntılarımdan Nasıl Kurtulabilirim?

Gizli Kullanıcı16 Haziran 2024 23:40

Son zamanlarda saçma ve hayat kalitemi etkileyen takıntılarım başladı örneğin bir kavanoz açtıktan sonra işim bitince kapatıp kapandı mı diye on defa elime alıp iyice kapağını sıkıştırmak veya bir durumdan korunmak için sayarak on kere tahtaya vurmak gibi ya da kendimi çoğu zaman şartlandırıyorum eğer şöyle yaparsam başıma şu gelsin böyle yaparsam şu sevdiğime şu olsun gibi içimden böyle yersiz şeyler düşünüyorum bunu nasıl tedavi edebilirim ?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Yaşadığınızı takıntılarınızın genel bir tanımı tekrarlayacı davranış ve düşünceler olarak açıklanabilir ve tekrarlayıcı davranışlarınızın son zamanlarda yoğunluğu artmış görünüyor. 

 

Yaşadığınız takıntılar günlük yaşam rutininizi etkileyemeye, sizi zorlamaya başlamış. Takıntılarınızı daha iyi anlayabilmek adına daha fazla bilgiye ihtiyacım olsa da sizin anlattığınız bilgilerle size sorunuzu cevaplandıracağım. 


Tekrarlayıcı davranışlar (on kere kontrol etmek, vurmak vs.) tek başlarına ortaya çıkmamaktadır. Çoğu zaman bu davranışları ortaya çıkartan, eşlik eden tekrarlayıcı düşünceler vardır. Bu durumda duygu-düşünce-davranış döngüsünü vurgulamak istiyorum. Bir duruma veya bir kişiye karşı hissettiğimiz duygular düşünceleri oluşturur. Düşüncelerimiz, inançlarımız ise davranışları ortaya çıkartır. Bu bilgiler ışığında yaşadığınızı süreci değerlendirebilirsiniz?


•On kere tahtaya vurmadan önce ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? 


Bu soruyu cevaplandırarak olumsuz düşünce/inançlarınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Düşüncelerinizi çözülmediğinizde sistemsel olarak davranışlarınız da değişmeye başlayabilir. 


Takıntılarınızda yaşadığınız süreç artık sizin gündelik yaşamanızı ne kadar etkilemeye başlamış bunu gözlemleyebilirsiniz. Mesela;


•Tekrarlayacı davranışları yoğunluğunu ilk ne zaman yaşadınız? 


•Bu süreçle nasıl başa çıktınız veya çıkmayı denediniz? 


•Tekrarlayan davranışlarınız veya düşüncelerinizin sizde rahatsızlık derecesi kaç? (1 en az - 10 en çok)


•Bu durum size ortalama günde ne kadar zaman kaybettiriyor?


•Bu süreçle ilgili zamandan başka neleriniz kayıp olmaktadır? 


Yaşadığınızı sürecin ve sizdeki olumsuz yanlarını tanımlayıp anladığınızda bunları maddeleyebilir ve böylelikle çözmeye başlayacağınız kısma karar verebilirsiniz. Çözebileceğiniz en kolay maddeden başlayıp en zora doğru ilerlemeniz size motivasyon sağlayacaktır.


Son olarak eklemek isterim ki, yaşadığınız durumu kendi baş etme becerilerinizi kullanarak çözmeniz zor olabilir. Tekrarlayan davranış ve düşüncelere sahip nadir olmayan ve 100 kişiden 2-3 kişide görülmektedir. Tıpkı sizin gibi bu süreci yaşayan bireyler psikoloğa giderek psikolojik destek almaktadırlar. Bu süreç ile başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız duygu-düşünce-davranış çalışan Bilişsel Davranışçı Terapi alanında uzmanlaşmış bir psikolog ile görüşerek psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular