Psikoloji

Takıntılarımın sebebi ne olabilir?

Gizli Kullanıcı19 Ocak 2025 21:03

Bazı küçük takıntılarım var bunları nasıl aşacağımı ve neden kaynaklandığını da bilmiyorum mesela pamuğa dokunmak istemiyorum aynı şekilde çıplak elle havluya dokunmakta beni çok rahatsız ediyor ya da elimde biraz olsun kuruluk hissettiğimde elimi ıslatmak istiyorum nemlendiremiyorum da çünkü kremsi şeyler de beni rahatsız ediyor halıya çıplak ayakla basamıyorum bunların dışında günlük hayatımda da oldukça sorun yaratan bazı şeyler var mesela kalabalık bi yurtta kalıyorum zemin kattan 6.kata çıkana kadar hiçbir katta durmazsam o günüm güzel geçicek şeklinde kısıtlandırıyorum kendimi eğer ki bi katta durduysa o günüm bana zehir oluyor.

Bir gün arkadaşımı ziyarete Ankaraya gitmiştim trenden iner inmez bugün kırmızı ipli nazar boncuklu bi bileklik bulursam içinde bulunduğum ilişki iyiye gidicek eğer ki bulamazsam her şey berbat olucak dedim kendi kendime ve bulana kadar tüm ankarayı gezdirdim arkadaşıma bu sadece eşyalarda da olmuyor bi ilişki içindeysem de aynı şekilde şartlar koyuyorum saçma bir şey uyduruyorum mesela kaplumbağalı masa kelimesini konuşurken geçirirse o benim için doğru insan gibi ya da 30 dakika içinde yazarsa beni çok seviyor yazmazsa kendimi çok kötü hissediyorum ve beni sevmediğini düşünüyorum bunun gibi bir sürü takıntılarım var.

Birini sevince de onu takıntı haline de getiriyorum hep benimle ilgilensin bana bağımlı olsun bensizlik düşüncesine katlanamasın istiyorum çok sağlıksız bir düşünce farkındayım ama böyle olmadığı sürece ilişkilerimde ilerleyemiyorum. ilişki içinde sürekli değişken bir haldeyim bir gün çok severken bi anda nefret ediyorum ya da hiçbir sorun yokken bir sorun olduğunu düşünüyorum veya ayrılmak istediğini bazende ben ayrılmak istiyorum hiçbir sebep yokken ama sonrasında çok pişman oluyorum ve özür diliyorum bu sorunlarımın sebebi ne olabilir veya ne yaparak düzeltebilirim

Bu soru 20 Ocak 2025 10:45 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle kendinizi dürüstlükle ifade ettiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Belirttiğiniz takıntılara birlikte bakmak ve neler yapabilirsiniz konuşmak isterim.

İlk olarak pamuğa dokunmak istememenizi, havluya dokunmanın ve kremsi şeylerin sizi rahatsız etmesini, çıplak ayakla halıya basamamanızı konuşalım.

Paylaştıklarınız dokunsal olarak hassasiyetiniz olabileceğini gösterebilir. Bu durum duyu işlemleme bozukluğunun belirtisidir. Duyusal sorunlar yaşayan bireylerde, duyulardan gelen bilgiler etkin bir şekilde işlenemediğinden dolayı duyusal hassasiyetler görülebilir. Diğer insanların dokunuşlarına ve/veya farklı dokunuşlu materyallere karşı beklenmedik olumsuz yanıt verme, kaçınma hali görülebilir.

Pamuk, havlu, halı tüylü dokulara sahip bu gibi nesnelere karşı yüksek duyarlılık gösteriyor olabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki faktörler de sizin için geçerli mi düşünmenizi istiyorum.

-Ellerin kirlenmesinden kaçınma (karıştırma, yoğurma, bulaştırma)

-Giysi etiketleri ve belirli kumaşlardan rahatsız olma

-Saç- tırnak kesilmesinden rahatsızlık

-Hafif veya beklenilmeyen dokunuşlardan, gıdıklanmaktan huzursuz olma

Bu yaşadığınız durum hayatınızı olumsuz anlamda etkiliyorsa bir Ergoterapist'e gidebilirsiniz.

İkinci olarak hayatınızın diğer alanlarında varlığını sürdüren takıntılarınızı konuşalım.

Öncelikle belirttiğiniz bu düşüncelerden kurtulmaya çalıştıkça kurtulamıyor olabilirsiniz. Düşünceler gelir ve gider sevgili danışan. Bu düşüncelerle uğraştıkça, savaştıkça, onları gündemde tuttukça varlıklarını devam ettirirler ve bu durum kısır döngüye girer.

Bu düşüncelerden kurtulma yolunda sahip olduğunuz düşünceleri, takıntıları arsız bir çocuğa benzetebilirsiniz. Hayatınızın belirli alanlarında bu düşünceler aklınıza geldiğinde sizin için yapması zor sizi anlıyorum ancak "Bu cümleler arsız çocuğun cümleleri, ben onu dinlemiyorum. Dinlemediğim zaman susacak ve gidecek." diyebilirsiniz. Bu şekilde düşüncelerin gelişine ve gidişine şahit olabilirsiniz.

Yaşadığınız bu durum hayatınızda başka noktaları değiştirmeniz gerektiğine işaret ediyor olabilir. Hayatınızın bu alanlarına odaklanıp kendinizi geliştirmeye, değiştirmeye başladığınızda takıntılardan kurtulduğunuza da şahit olabilirsiniz.

Geçmişle ilgili bitmemiş meseleleriniz, işlenmemiş travmalarınız olabilir. Şimdiki hayatınızda zorlandığınız alanlar olabilir. Bunun için adımlar atmanız gerekiyor olabilir. Gelecekle ilgili planlar yapmanız gerekiyor olabilir.

Örneğin ilişkileriniz üzerinden gidelim. Hayatınızdaki kişilerden emin olmak, doğru insan olduğunu anlamak için kendi içinizde metotlar belirlemeniz. size bağlı olmasını istemeniz güvenilir bir temele dayanan ilişkiler kuramamanızdan kaynaklanıyor olabilir mi? Burada belirlediğiniz düşünceler yerine ilişki başlangıcında sağlam temeller üzerine ilişkiyi inşa ediyor olmanız daha işlevsel olabilir.

Bu gibi takıntılarınızın altındaki sebepleri yazarak, üzerine düşünerek tespit edebilirsiniz.

Bu yolda yalnız değilsiniz bir uzmandan da destek alabilirsiniz.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları bizlere her zaman sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular