Psikoloji

Takıntılı düşüncelerden nasıl kurtulurum?

Gizli Kullanıcı24 Şubat 2025 15:49

Ben ibadet ve dini konuda cok hassas biriyim aklıma sürekli vesveseler geliyo hem itikadi olaraktan odak problemi yasıyorum okb deniliyor bu yasadıgıma kaç kere terapi aldım ama bos sürekli cevaplıyorum aklıma gelen seyleri hayır bu şöyle degil bu boyle degil diye bu yüzden yaptıgım hic bir seyden tat almıyorum ilac tedaviside oldum ama onlar uyusturmaktan baska biseye yaramıyor bunun icin bıraktım artık

Bu soru 26 Şubat 2025 11:36 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, yaşadığın sorunun yaşamını oldukça zorlaştırdığını anlayabiliyorum. Çözümü için de yardım arayışında olduğunun farkındayım, terapiler ve ilaçlar iyileşme çabanı gösteriyor. Bunun için seni takdir ediyorum, şu anda buraya gelip bu soruyu soruyor olman dahi bir çözümünün olduğuna dair inancını ve o çözümü arıyor olma cesaretini gösteriyor.

Bahsettiğin vesveseler ve odaklanma problemleri, özellikle dindar ve hassas bir yapıya sahip bireylerde oldukça yaygın olabiliyor. Öncelikle, bu tür düşüncelerin seni rahatsız etmesi, inancını veya hassasiyetini zayıflatmıyor. Kendi kendine bu düşüncelerle mücadele etmek gerçekten yorucu bir süreç olabilir. Öncelikle sana yaşadığın sorunun döngüsünü anlatmak istiyorum:

Zihnine rahatsızlık veren düşünceler geliyor,

Bu düşünceleri zihninden atmak için uğraşıyorsun,

Zihninden atamadığını fark ettiğinde daha çok düşünmeye başlıyorsun,

Genelde burada belli davranışları sergilemeye başlıyorsun. Örneğin; namaz kılmak, abdest almak, başka bir şeyle uğraşmaya çalışmak.

Bunlar seni kısa süreli rahatlatıyormuş gibi geliyor ancak aynı döngüyü sürdürmeye devam ediyorsun.

Gördüğün gibi takıntılı düşüncelerin böyle bir döngüsü var, ancak bu senin yaşamın olmak zorunda değil, sana söylemek istediğim şeyler var;

Birçok insan için obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi durumlar, günlük yaşamlarını etkileyen ve zaman zaman kontrol edilmesi zor hale gelen durumlar olabilir. OKB’nin nedeni genellikle bilinenin aksine bir zayıflık veya yetersizlik değildir. Bu durumun senin tercihlerin veya karakterinle ilgili olmadığını unutmamak önemli. OKB’yi kendinden ayrıştırman gerekli, seninle beraber yaşayan bir varlık gibi görmek yerine, sana bir şeylere ihtiyacın olduğunu söyleyen ve seni korumaya çalışan bir sorun olduğunu bilmeni isterim.

Yukarıda bahsettiğim döngüyü kırmak istiyorsan önce neye ihtiyacın olduğunu ve neden bu düşüncelere sahip olabileceğini fark et.

Fark etmek yetmez, döngüyü davranışlarını değiştirerek kırabilirsin. Örneğin; düşünceler zihnine geldiğinde hemen onları zihninden atmaya çalışma, bu düşünceler nedeniyle günaha girdiğini düşünüyor olabilirsin, bizler düşüncelerimizden değil davranışlarımızdan sorumluyuz. Zihnine geldiğinde bir süre o düşüncelerle kal, zihninden atmak için daha öncesinde yaptığın davranışları sürdürme (onları yapmadığında da düşüncelerin gelip geçtiğini göreceksin).

Tüm gün bunları düşünmek yerine kendine bir düşünce saati belirleyip; her gün 1 saat bunları düşünebilirsin. Bu tüm gün bu düşüncelerle savaş vermeni engelleyerek düşüncelerini durduramasan da erteleyebilmeni sağlar.

İlaç tedavisine başlamış, ancak bunun seni uyuşturduğunu hissetmişsin. Bu tür hisler tedavi sürecinde yaygın olabilir. Herkesin tedaviye verdiği tepki farklı olduğu için, hangi tedavi yönteminin sana daha uygun olduğunu keşfetmek zaman alabilir. Farklı terapi yaklaşımlarına açık kalmak da faydalı olabilir.

Kendini daha iyi hissedebilmen için günlük yaşamında uygulayabileceğin bazı pratikler üzerinde durabilirsin. Örneğin, farkındalık (mindfulness) teknikleri, zihninde dolaşan bu düşünceleri yargılamadan gözlemlemene yardımcı olabilir. YouTube’da mindfulness kanalı üzerinden gerekli egzersizlere ulaşabilirsin. Farkındalık, duygusal ve zihinsel olarak daha dengeli bir yaşam sürmene yardımcı olabilir.

Ayrıca, seni mutlu eden, huzur veren aktiviteleri keşfetmek de yaşam kaliteni artırabilir. Bu hobiler, zihnini başka bir yere yönlendirmene ve seni mutlu eden şeylerle meşgul olmana yardımcı olabilir. Dilerim iyileşmenin kapıları sana kolaylıkla açılır, bir sorun varsa kendi kendine çözülmeyecektir, çabalarına devam etmeni öneririm.

Sevgiler.

alinti

Çok teşekkür ederim önerilerinizi dikkate alacağım

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Zihnim benimle sanki oyun oynuyor

Benim çocukluğum babasının alkol bağımlılığı sebebiyle sürekli annesine şiddet uygulayan ve buna şahit olan bir çocuk olarak geçti annemin kahramanı olarak görüyodum kendimi babam gece geç saate alkollü bir şekilde gelip annemi hep döverdi ben sanırım bu düşünceyle uyuyodum bu yüzden onların sesinden hep uyanırdım bir gün hasta numarası yapıp annemi ve babamın ilgisini kendi üzerime çekip annemi dayaktan kurtarırdım başka bir gün korktum yanınızda uyumak istiyorum diye yanlarına giderdim ve annem yine kurtulurdu allahtan babam çocuklarına düşkün bir adamdı da benim o bahanelerimde benle ilgilenmekten annemi unuturdu ben sonrasında annanemlerde kalmaya başladım ve onlardan kopuktum sonrasında babam cezaevinde girdi hala orda babama öfkem çok fazlaydı çocukluğumdaki olumsuzluklara çok odaklanmıştım babam cezaevindeyken 4yıl boyunca hiç onunla konuşmadım sonra kansere yakalandım ve sebebinin babama olan öfkemin ve hasretimin olduğunu düşündüm sonra içimdeki küçük kız ve ben onu affettik artık babamla aram çok iyi ama onunla ilgili birşey hatırlamıyorum yani beynim çocukluğumla ve babamla olan anıların bir çoğunu sildi gibi bazen bana anlattıklarında hatırlıyorum bazılarını anıları unuttuğumu biliyordum sebebini düşünüyordum acaba babamı hala affetmedim mi diye ama çok odaklanmamıştım taki sevgilimle olan anılarımı unutana kadar sevgilimle aram çok iyiymiş herkesin imrendiği bir ilişki içindeymişiz öyle söylüyorlar bende içimde hissediyorum ama 3kez beni terk edip barıştık bunları net bir şekilde hatırlıyorum en sonki ayrılışımızın ilk gecesinde çok ağladım ve canım çok yandı sonradan onunla ilgili hiç birşey hissetmemeye başladım aklımı yitirecek gibi oluyorum onu sevmiyomuyum artık diye bile düşünüyorum ama içimde ona olan sevgimi hissedebiliyorum fakat bazı anıları unutmamın sebebi ne bilmiyorum onunla olan bazı anılarım hayal meyal geliyo ama hiç bir his yok onu gördüğümde sadece içimden sarılmak geldi içimden ama benim hatırlamadığım şeyler var ve bu olay sadece ayrıldıktan 2gün sonra ortaya çıktı evet babamla olan bazı anılar yok ama sevgilimde de olması ve bu kısa süre içinde gerçekleşmesi beni şaşırtıyor hislerim dondu gibi sanki ağlamak geliyo içimden ağlayamıyorum,üzülemiyorum,gülüp eğlenemiyorum babama ve sevgilime çok değer veriyorum babam ilk aşkım ve sevgilim son aşkım diye görüyorum bilmiyorum onlara çok anlam yükledim diye mi böyle oldu aslında bunun sebebini öğrenirsem yıllar önce babamda olan gizemi de çözmüş olucam