Tartışmalarda çok zorlanıyorum nasıl çözebilirim?
Yaklaşık 1 yıldır süren bir ilişkim var. Son zamanlarda aşırı bir şekilde ciddi kavgalat ediyoruz. Ben haklıyken bile ani patlamalarım öfkelenmelerim krizlerimden dolayı haksız konuma düşüyorum ve sevgilimi de üzmüş ve yok saymış bulunuyorum. Ayrılsak bile içimde bir vicdan azabı oluyor onu üzdüğüme karşı. Ayrıca kavgadan sonra durulup konuşmaya geçince ben susup kalıyorum bir şey diyemiyorum.
Haklı yönlerim olsa bile açıklayamıyorum kendimi sadece sevgilimi dinliyorum. O da buna çok kırılıyor. Kendisi benim güvenliğim için çok tedirgin oluyor ve bundan dolayı üstüme çok düşüyor ve kavgalar ediyoruz okb ve anksiyetemden dolayı dışarı çıkmak beni aşırı rahatlatıyorm fakat özellikle akşam saatlerinde dışarıda olup gecikiceğimi söylediğimde illa sinirlneip kızıyor ve olay kavgaya dönüyor.
Ona rahatsızlığımdan dolayı dışarıda olmak beni rahatlıyor dediğimde ben senin dışarı çıkmandan rahatsız değilim sadece çok tedirgin oluyorum diyor bu sadece bana değil ailesine karşı da böyle onunla ilgili bir problem ama ben bundan kısıtlanmış hissedip yorulmuş durumdayım anlayışla karşılasam dahi dışarda olduğum sürece diken üstünde oluyorum onu bu durumdan vazgeçmesi için nasıl bir açıklama yapacağımı bilemiyorum ve tartışmalarda az önce yazdığım sorunları yaşadığım için sürekli çıkmaza giriyorum ve haklıyken haksız oluyorum. Bu durumu nasıl düzeltebilirim yardımcı olursanız çok rahatlarım ve sevinirim. Şimdiden okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bu soru 2 Temmuz 2024 16:04 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
İlişki içerisinde zaman zaman iki tarafın farklı bakış açıları, istekleri olmasından kaynaklı tartışmalar yaşanıyor. Partnerimizle kurduğumuz ilişkide düşüncelerimiz veya yapmak istediklerimiz empati duygumuzun önüne geçebiliyor çoğu zaman.
İlişki içerisinde partnerinizle bir araya gelip tartışmalarınızda kontrol edebileceğiniz ve kontrol edemeyeceğiniz davranışlarınızın listesini oluşturabilirsiniz. Bu iki başlığı hem kendi davranışlarınız için hem de partneriniz davranışları için yapacaksınız.
Anlattıklarınız üzerinde şöyle örneklendirebilirim;
Kendiniz için;
-Tartışma esnasında sesimin yükselmesini kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir davranış, değiştirebilirim.
-Tartışma esnasında argo kullanmayı kontrol edemem. Elimde olmadan kaçırabiliyorum.
Partneriniz için;
-Tartışma esnasında dışarı çıkmamla ilgili kaygılanı kontrol edemiyorsun. Endişeni anlıyorum. Elinde olmadan kaygılanıyorsun. (Empati yapmak)
-Tartışma esnasında dışarı çıkmamla ilgili söylemlerini kontrol edebilirsin. Söylemlerini törpülemek senin elinde.
Bunun gibi partnerinizle birlikte ayrı ayrı listeler oluşturup karşılıklı konuşabilirsiniz. Böylelikle ne beklentilerinizi dile getirebilir, birbirinize karşı empatiyle yaklaşabilirsiniz.
Son olarak partnerinizle birlikte ilişkini içerisindeki sorunlarla başa çıkamıyorsanız çift terapisine gidebilirsiniz. Ayrıca bireysel olarak öfke, anksiyete veya ilişki problemlerinizle başa çıkmanız için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Etkili ve işe yaracağını düşündüğüm yöntemler sunarak beni rahatlatan bir yazı olmuş. İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Bu platform sayesinde ve değerli uzmanlar sayesinde hayatıma katkısı olacak bir adım attım.