Aile

Teknoloji bağımlılığı

Gizli Kullanıcı24 Şubat 2025 09:17

Merhaba benim eşim aşırı derecede teknoloji kullanıyo kulaklık kulağından hiç düşmez ve telefon elinden ayriyeten otururken bilgisayar açık yatana kadar ucude aktif 3tane çocuğumuz vr telefon izleme yüzünden hiç faydası yok ayriyeten çok sinirli gergin normal Bi muhabbet edemiyoruz herseye bağırıyo konuşulmuyo sohbet etmeye hasret kaldım çocuklarda arada bu gerginlikte kalıyo bütün sorumluluk bende olunca yetişemiyorum hiç Bi şeye kaldım arada yardımcı olursanız çok mutlu olurum çok yoruldum artık

Bu soru 25 Şubat 2025 11:34 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle ailenizle ilgili böyle önemli bir meseleyi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Paylaştıklarınızdan eşinizin bilgisayar telefon kulaklık olmak üzere teknolojik eşyaları kullanmaya, bunlarla vakit geçirmeye yönelik bağımlılık geliştirdiğini, bunun çocuklarınızı ve sizi olumsuz etkilediğini anlıyorum. Yaşadıklarınızın ailenize yönelik olumsuz etkisini anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum.

Eşinizin yaşadığı bu duruma ve bu durumda neler yapabileceğinize birlikte bakalım.

Teknolojik aletler yerinde ve yeterince kullanıldığında faydalanacağımız pek çok yanı bulunmaktadır ancak kontrolsüz kullanılması ve hayatın birçok alanında işlevsizliğe sebep olması bireyleri olumsuz anlamda etkilemektedir. Sizin birlikteliğinizde evli olmanız eşinizin bu evliliğe ve çocuklarınıza sorumlukları olması bunları gerçekleştirememesine sebep olur. Ancak unutmayın eşiniz bu davranışı bağımlılığa dönüştüğü için bu şekilde ve tedavi edildiği takdirde eski işlevselliğine dönmesi muhtemeldir. Bu noktada eşinizin yaşadığı durumun farkında olması ve değişim için istekli olması gerekmektedir.

Eşinizin yaşadığı durumu daha iyi anlamanız için telefon ve bilgisayar bağımlılığı ile ilgili bazı faktörleri ve alabileceğiniz önlemleri açıklayacağım.

Eşinizin yanında cep telefonu sürekli duruyorsa, uyduğunda her daim ulaşabileceği bir yerdeyse, sık sık kontrol ediyorsa, günlük işlerine vakit ayıramıyorsa, telefonunu kullanmadığı zamanlarda kendini kötü hissediyorsa bağımlılık geliştirmiş olabilir.

Eşinizle açık iletişim kurarak onu anladığınızı ancak bunun aile içi iletişiminize, çocuklarınıza zarar verdiğini söyleyerek aşağıdaki önerilerde bulunabilirsiniz;

Sabah uyandığında örneğin ilk bir saat telefonu eline almaması, kahvaltı, duş alma, üstünü giyinme gibi günlük rutinlerle başlaması güne pozitif başlamasını sağlayabilir.

Yatağa girmeden 30 dakika önce telefonuna bakmayı bırakması uyku düzenini korumasını sağlayabilir.

Cep telefonu bildirimlerini kapatabilir, sizinle vakit geçirirken sessize alabilir, Kullanması en gereksiz uygulamayı kullanmayı azaltabilir.

Bilgisayar bağımlılığında da kullanım saatlerini azaltmaya çalışması, bunun yerine spor gibi başka faaliyetlere yönelmesi faydalı olacaktır.

Bağımlılığın altında bilgi eksikliği, can sıkıntısı, bağımlılığın sonuçlarını bilmemek ya da önemsememek, problemleri çözemeyip teknolojiye yönelmek de bulunabilir.

Eşinizin bağımlılığıyla ilgili Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)' dan profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Eşinizin geçtiği böyle bir süreçte sizin de olumsuz etkileniyor olmanız olası ancak bunun çözülebilir olduğuna inanın ve çocuklarınız ve kendinize bu süreçte alanlar açmaya çalışın. Bu birlikte çıkacağınız bir yürüyüş de olabilir evde geçireceğiniz keyifli vakitler de olabilir.

Örneğin evdeki süreçlerde çocuklarınızdan yaşlarına uygun olacak şekilde yardım isteyebilirsiniz. Bu şekilde hem ilişkinizi güçlendireceksiniz hem de yalnız olmadığınızı fark edeceksiniz.

Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.

Değerlendirilmesini istediklerinizi bizlere her zaman sorabilirsiniz.

Psk. Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular

Aile

Çocukluğumdaki kötü anları hafızamdan nasıl silebilirim?

Soruma nerden başlıyım nasıl başlıyım bilmiyorum sorunun merkezi sanırım çocukluğum çok da sevgi dolu bir ailede büyümedim ben annem küçük yaşta anne olmuş belki o yüzden anneliğin ne olduğunu çözemedi kızı gibi değil de babamla aralarındaki engel gibi gördü aç ya da açıkta bırakmadılar beni ama sevgilerinden yoksun bıraktılar bayramdan bayrama sarıldık üzülünce teselli etmek yerine kızdı annem babam da birşey diyemezdi içe kapandım bu yüzden doğru düzgün arkadaşım olmadı hiçbir şeye izin vermediler verselerde burnumdan gelirdi liseye gittim her tartışmamızda annem hava atıyorsun liseye gidiyorum diye derdi nişanlamdım ertesi gün bütün sevincimi yerle bir etti evlendim düğün günü damadına sana güvenmiyorum dedi mutluluğumuzu bozdu doğum yaptım herşeye karıştı dikişli halimle yerlere yattım ağladım kimsenin umurunda olmadı lohusa olan bendim ama onlar uzülmesin diye direndim sürekli aramamı yanına gitmemi istiyor bana bunları yaşatan anneme karşı içimde bir sevgi kalmadı ki benim babamda bunlara göz yumdu sustu eskiden iyi anlaştığımızı düşünürdüm babamla evlendikten sonra anladım ki herşeye tamam diyip geçiştirmiş iyi ya da kötü anne baba işte bu yaşa kadar baktılar saygısızlık yapmadım bugüne kadar içimden gelmiyor anne baba demek ne yapmam gerekiyor gerçekten şaşırdım yardımcı olursanız sevinirim