• Anasayfa
  • Sorular
  • Tekrarlayan ve rahat bırakmayan düşüncelerim için ne yapmalıyım?
Psikoloji

Tekrarlayan ve rahat bırakmayan düşüncelerim için ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı1 Ağustos 2024 13:47

Düşüncelerim beynimi sarıyor resmen. geceleri uyuyamaz hale geliyorum ve bu da uyku düzenimi bozuyor. Kafamda ki düşünceler beni kötü ve karmaşık hissettiriyor. bu beni aşırı sinirlendiriyor. Yaptığım bir işe odaklanamıyorum. Film izlerken kitap okurken vs.

Aklım hep baska yerde oluyor. Ve bu da yaptığım şeyleri tekrarlamama sebep oluyor. Cok ruhsuz huzursuz mutsuz hissediyorum. Sanki tüm dünyanın derdini tasasını ben üstlenmişim gibi. Bu düşüncelerim okul hayatımda da beni zorluyor. Sınavdayken, soru çözerken, soruları tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorum. Anlamakta güçlük çekiyorum. Ve düşüncelerim sadece olumsuz yönde. Hemde fazla olumsuz. Kafamı bir şekilde dağıtmaya, düşüncelerden uzaklaşmaya çalışıyorum fakat olmuyor.

Bir olayı düşünmeye başlıyorum ve kendımı bı anda başka bir şey düşünürken buluyorum. Bu yüzden de gün içinde unutkanlık yaşıyorum. Bu seferde "Eskiden düşündüğüm bir şey gerçekten yaşandı mı yoksa sadece kafamın içinde miydi?" gibi bir ikileme takılıyorum. Şu an bunları yazarken bile zorlanıyorum. Bir cümleyi yazarken aklıma başka bir cümle geliyor, onun üstüne başka cümle ve onun üstünede başka bir cümle. İşte sonra kafam karışıyor. Bir gece uyurken ansızın kafama takılıyor. Ne yazmışım? bir şey unuttum mu acaba? Ve kendımı bunu kontrol etmek zorundaymış gibi hissediyorum. Bu bir çok şeyde böyle oluyor.

Bu soru 4 Ağustos 2024 12:53 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Düşüncelerinizin yoğunluğu ve sürekli karışık oluşu, genellikle belirli olumsuz düşünce kalıplarının ve inançların bir sonucunda ortaya çıkabilir. Olumsuz düşünceler, kendinizi sıklıkla kötü hissetmenize ve odaklanma sorunlarınızı oluşturabilir. Düşüncelerinizi yoğun bir karışık düğümlenmiş ipler olarak düşünebiliriz; sanki kafanızda bir sürü düğüm var ve bu düğümler her geçen gün daha da karmaşıklaşıyor ipleri. Bu düğümü çözmek için, hangi iplerin birbirine bağlı olduğunu ve nasıl ayrıldığını anlamak başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bu karmakarışık olan iplerin düğümünü çözmeden önce neden düğümlediğiniz anlamak gerekiyor. Duygu-düşünce-davranış kapsamında bir düşünce günlüğü ya da duygu durum kaydı tutabilirsiniz. Duygu-düşünce-davranışlarınızı yazıya dökmek, tüm bunları daha net bir şekilde görmenize yardımcı olabilir. Bu günlüğü tutarak, hangi düşüncelerin sıkça tekrarlandığını ve bu olumsuz inançların ne kadar gerçekçi olduğunu gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.

Düşüncelerinizin birçok ipin birbirine dolanıp bir sürü düğüm oluşturması kafanızın dağılmasına ve düşüncelerin kontrol edememenize, dikkat toplama konusunda zorlanmanıza neden olabilir. Dikkatinizi toparlamak bir odanın ışığı açma komutuna benzer. Işıksız bir oda karanlık ve dağınık görünür; ancak ışık açıldığında her şey daha net ve düzenli hale gelir. Dikkatinizi toplamak için ihtiyacınız olan ışığı açma komutunu uygulamak ve bunun için küçük adımlar atarak ışığı açabilir yani dikkatinizi toparlayabilirsiniz.

Küçük adımlarla küçük görevlerle ilerleyerek ve görevler arasında zamanınızı kontrol ederek, odaklanmanızı sağlayabilirsiniz. Örneğin, 25 dakika boyunca yalnızca bir göreve odaklanıp, sadece o görevinizle ilgili düşünmeyi şartlayıp ardından 5 dakika ara verme yöntemini (Pomodoro Tekniği olarak tanımlanır, araştırabilirsiniz.) deneyebilirsiniz. Bu küçük adımları gerçekleştirdiğinizde kendinizi ödüllendirerek motivasyonunuzu arttırabilir ve olumsuz inançlarınızı, düşüncelerinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.

Sevgili danışan, sürecinizle ilgili uzun vadede baş edebilmek farkındalıklar oluşturabilmek için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir. 

Cevaplanmış benzer sorular