Terketmek ve Terk Edilmek
Hayatımda bundan yıllar önce bir kez terk edildim . Aslında seviyorduk birbirimizi ama elimizde olmayan sebeplerden dolayı bitmek zorunda kaldı . Daha sonra bana kötülük yaptı işler daha da sarpa sardı . Bende sonraki ilişkilerimde bazısını hırs olarak bazısını elimde olmayarak defalarca terkettim. O yüzden sağlıklı bir ilişki yapamıyorum beni hep terkedecekler gibi hissediyorum . Hatasını kabul edebileceğim birinin hatasını kabul edemiyorum ve artık bu duruma tahammülüm kalmadı. Bunu nasıl aşabilirim nedeni tam olarak nedir ben yıllar geçti çözemedim . Yardımcı olur musunuz?
Bu soru 20 Temmuz 2024 13:04 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Geçmiş yaşantınızda edindiğiniz olumsuz olarak nitelendirdiğiniz deneyimin sonuçları gününüzdeki ilişkilerinizi de bu deneyime göre şekillendirmeye kadar ilerlemiş. Terk edilme korkusu ile baş etme şeklini terk etmekle, partnerinizin hatalarını, davranışlarını farklı anlamlara çekmekle oluşmuş olabilir. Terk edilmeye yönelik olumsuz deneyiminiz bu korkuya yönelik olumsuz düşüncelerinizi otomatikleştirir hale gelmiş. Partnerinizin bir söylemi ya da bir davranışı ‘’terk edilirim’’ korkusuyla özdeşlemiş.
Terk edilme korkusu olumsuz deneyimlerinizin yanı sıra kurduğunuz bağlanma stiliyle de ilişkilidir aslında. Doğumdan itibaren bağ kurmaya başlarız ve ilk bağlanmayı ebeveynlerimizle gerçekleştiririz. Ebeveynleriniz tarafından aşırı ilgi tutumu görürken bir anda ilgisizlikleri, ebeveynlerinizin yanında olmamasıyla yalnız büyümeniz, erken yaşta yaşadığınız kayıplar, güvensizlikle kaygılı bir şekilde bağlandığınızı yani terk edileceğiniz düşüncesiyle yaşadığınızı gösterebilir.
Terk edilmeye yönelik kaygılarınızı değerlendirirken ebeveynlerinizle olan ilişkinizi de gözden geçirebilirsiniz. Ebeveynlerinizle kuruduğunuz ilişkiye, bağlanma stiline benzer partnerler mi seçiyorsunuz? Partnerlerinize kaygılı bir şekilde bağlanarak mı yaklaşıyorsunuz? Terk edilme korkunuza, olumsuz inançlarınıza bir de bu şekilde bakabilirsiniz.
Terk edilme düşüncesinden kaçındığınızdan, ilişki yapmak istemiyor ya da bu kaçınmanın tetiklediği olumsuz duygulara maruz kalıyor olabilirsiniz.
Olumsuz düşüncelerinizi netleştirmeniz, farkında olmanız başa çıkma becerilerinizi oluşturmanız için size yol gösterecektir. Olumsuz düşünceleriniz üzerine çalışmadna önce kaçınmayla ilişkili pembe fil egzersizini birlikte uygulayalım.
•Gözlerinizi kapatarak pembe bir fil hayal etmenizi istiyorum. Dilediğiniz gibi hayal edebilirsiniz.
Oldukça kolay bir şekilde hayal ettiniz değil mi?
•Şimdi tekrardan gözlerinizi kapatarak pembe fili düşünmemenizi istiyorum. Hiçbir şekilde hayal etmeyin, hissetmeyin. Pembe fil hariç her şeyi düşünebilirsiniz.
Bu sefer oldukça zorlayıcı bir deneyim oldu değil mi? Rahatsız edici hele geldi pembe fili düşünememek.
Tıpkı bu deneyiminizde olduğu gibi terk edilme korkusuna dair olumsuz düşüncelerinden farkında olmayışını, kabullenmek istemeyip kaçınmaya eğilimli olmanız sizi rahatsız eder hale gelmeye başlamış. Pembe fil egzersizine dair düşüncelerinizin farkındalıklarını değerlendirebilirsiniz.
Terk edilme korkunuzun üzerine giderek, duygu-düşünce- davranış döngüsünü tanımlayarak, netleştirerek baş etme becerilerinizi oluşturabilirsiniz. Baş etmekte zorlandığınızda, farkındalıklarınızı oluşturmak için bir desteğe ihtiyacınız olduğunuzu düşünüyorsanız, duygu-düşünce-davranış çalışan bilişsel davranışçı terapi ekolünü benimseyen bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgilerle.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Çok teşekkürler🙏